Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

Tip: Meervoudige belichtingen in je camera

zaterdag 29 februari 2020, 14:28 door | 9.048x gelezen | 9 reacties

In de tijd dat analoge camera's de markt domineerden, werden er vaak foto's met meerdere belichtingsbeelden gemaakt door verschillende dia's te gebruiken om zo een 'dia-sandwich' te creëren.

Of als je met een camera met een fotorolletje een opname maakt, je het rolletje niet doordraait en vervolgens nog een opname maakt over de vorige heen, dan gebruik je een techniek die meervoudige belichting wordt genoemd.

Meervoudige belichtingen hk 1


Met digitale camera's was dit eerst moeilijker te bewerkstelligen, omdat zodra het beeld is vastgelegd op het geheugenkaartje, het van de camerasensor wordt verwijderd. Hierdoor is het moeilijk om twee of meer beelden te overlappen met elkaar.

De Canon EOS-1Dx serie, EOS 5D Mark III + IV, EOS 6D Mark I + II en de EOS 70D + 80D + 90D spiegelreflexcamera's hebben echter de mogelijkheid om belichtingsstapels tussen twee en negen foto's samen te stellen.

Bij deze techniek kun je het beste een statief gebruiken of, indien je een steady hand hebt, een monopod. Je wil liefst een achtergrond hebben die niet verschoven is tussen de meerdere beelden. Voor de foto's in dit artikel heb ik een monopod gebruikt en had ik het voordeel dat de achtergrond donker was.

Deze functie is beschikbaar voor zowel RAW- als JPEG-afbeeldingen en heet 'meerdere opnamen'. Binnen deze functionaliteit zijn er verschillende instellingen die kunnen worden aangepast om het uiteindelijke resultaat aan je behoeften aan te passen.

Deze mogelijkheden zijn Additief, Gemiddeld, (Vergelijkend) Helder en (Vergelijkend) Donker. Nikon camera's hebben een soortgelijke optie genaamd 'Meerdere Belichtingen'.

Meervoudige belichtingen hk 2


 • De additieve belichtingsregeling is voor fotografen die gewend zijn meerdere belichtingen met filmcamera's te maken. In plaats van elke foto met de juiste belichting te maken, wordt de totale belichting bij elke afzonderlijke foto opgeteld.

  Om het juiste resultaat te bereiken, moet je elke afbeelding onderbelichten, zodat de resulterende afbeelding correct wordt belicht als ze allemaal samen zijn gecombineerd;

 • De instelling 'Gemiddeld' biedt een automatische belichtingsregeling waarbij elke afbeelding automatisch wordt onderbelicht, zodat de uiteindelijke afbeelding vervolgens correct wordt belicht. In tegenstelling tot de instelling 'Additief', worden alle afbeeldingen in de instelling 'Gemiddeld' genomen op dezelfde belichtingsniveau-instelling;

 • De (vergelijkende) 'Bright'-instelling is geschikt voor het fotograferen van uniforme donkere scènes met heldere objecten bovenop. Een klassiek voorbeeld van zo'n scène zou een maan zijn die bovenop een donkere nachthemel wordt geplaatst - dit kan alleen worden bereikt door de heldere objecten in de scène te bedekken;

 • Omgekeerd wordt (Vergelijkend) 'Donker' gebruikt om de heldere delen van afbeeldingen te elimineren en dus alleen de donkere delen van elke afbeelding te bedekken.


Meervoudige belichtingen hk 3


Deze instelling is handig voor het elimineren van reflecties en heldere vlekken in een afbeelding, zoals de reflecties die u kunt zien bij het fotograferen van een portret van iemand die een bril draagt.

Naast de manier van belichten kun je ook aangeven of je alle foto's ook afzonderlijk wil bewaren of enkel het eindresultaat. Daarnaast kun je nog aangeven of je door wil gaan met 'meerdere opnamen' na je eerste serie of dat je camera 'meerdere opnamen' weer uitschakelt.

Wil je doorgaan met 'meerdere opnamen', vergeet deze optie dan niet ook weer uit te schakelen weet ik uit eigen ervaring knipoog.

Meervoudige belichtingen hk 6


Je kunt 'Meerdere opnamen' niet selecteren als je de HDR-modus hebt ingeschakeld, als je een video opneemt of als je witbalans-bracketing hebt ingesteld. Ook zijn Automatische belichtingsbracketing, Auto Lighting Optimizer, Highlight Tone Priority en chromatische aberratiecorrectie dan uitgeschakeld.

Meervoudige belichtingen hk 7


Voor wie zich wil creatief onderscheiden is meerdere beelden zeker een optie om uit te proberen. Ik gebruik deze mogelijk wel eens bij mijn sportfotografie maar je kunt het natuurlijk ook inzetten bij je natuur-, architectuur of zelfs bij portretfotografie. Veel plezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

9 reacties

 1. Annemie
  Annemie schreef op zaterdag 29 februari 2020 om 17:20  | reageer

  Hallo Hub,
  Leuk informatief artikel. Vraag met af of dat bij Nikon ook zo werkt, die hebben nl. wel de optie 'meervoudige belichting' maar slaan de afzonderlijke beelden niet op. De D850 en de nieuwe systeemcamera's wel maar de D700, D750 en D7000 niet.

 2. Jacqueline de Groot
  Jacqueline de Groot schreef op zondag 1 maart 2020 om 00:07  | reageer

  Hallo Huub!
  Leuk dit artikel. Ik gebruik meervoudig belichten in mijn macro bloemenfotografie. Voornamelijk om wat ‘glow’ te verkrijgen.
  Leuk om het in sportfotografie gebruikt te zien. Gaaf effect!
  Ik wist niet dat er zoveel verschillende instellingen waren! Mijn camera heeft er niet zoveel.
  Dank voor je stukje!
  Groetjes,
  Jacqueline

 3. Marja Driessens-Diessel
  Marja Driessens-Diessel schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 12:41  | reageer

  Aanvulling: de Canon EOS R fullframe systeemcamera kan dit alles ook. Ook kun je beginnen met een 'enkel' beeld dat je eerder hebt gemaakt, en vervolgens nieuw te maken beelden overheen leggen. Ik gebruik de meervoudige belichting voor abstracte beelden, inclusief beelden die met Intentional Camera Movement zijn gebruikt, of waarbij ik de witbalans per beeld anders instel. Ook onder- en overbelichten geeft bijzondere effecten. Helaas kun je (nog niet) binnen een gekozen modus (donker, licht, gemiddeld, additief) wisselen; alle beelden moeten in de vooraf gekozen modus geschoten worden.

 4. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 14:19  | reageer

  Vroeger gebruikten we de filters van Cokin voor effecten. Enfin, ik gebruik sommige nog wel eens. Veel creatiever als met photoshop.

 5. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 16:20  | reageer

  Hi Annemie, dank voor je reactie. In wezen maakt het niet zoveel uit als je Nikon de afzonderlijke beelden niet zou opslaan. Het gaat per slot van rekening eigenlijk alleen maar om de eindfoto van de samengestelde foto's.

 6. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 16:22  | reageer

  Hi Jacqueline, dank je wel voor je leuke reactie. Ik dacht al hoe maakt ze die mooie glow in haar bloemenfoto's. Mystery solved knipoog See you.

 7. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 16:23  | reageer

  Dank je wel voor je reactie Marja. Ik wist inderdaad niet dat de EOS R deze optie ook heeft maar het verbaast me niet. Het is ook een dijk van een camera. Helaas heb ik hem (nog) niet knipoog

 8. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 16:25  | reageer

  Hallo Lauran, dank je voor je aanvullende reactie. Cokin filters heb ik vroeger ook regelmatig gebruikt. Geweldig spul! Vooral toen ik nog analoog fotografeerde.

 9. Annemie
  Annemie schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 17:01  | reageer

  Hallo Huub, het gaat inderdaad om het eindresultaat, maar als ik daar niet tevreden over ben zou ik op de afzonderlijke foto’s denk ik beter kunnen beoordelen wat ik aan de instelllingen moet veranderen om dat resultaat te bereiken wat ik voor ogen had. (denk ik)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord