Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Tips: de lente fotograferen

maandag 11 april 2016, 16:16 door | 12.732x gelezen | 4 reacties

Het is alweer lente! Nu we de niet-zo-witte winter achter ons hebben gelaten kan het actieve fotografie seizoen weer beginnen. De lente is een dankbaar seizoen, nu de omgeving weer groener wordt en alles weer langzaam tot leven komt.

In dit artikel geef ik je een paar tips om deze lente mee aan de slag te gaan!

Bloemen


Het eerste onderwerp wat logischerwijs meteen naar boven komt. In de lente komen de bloemen weer langzaam boven en deze lenen zich natuurlijk uitstekend voor mooie beelden.

Zeker de typische lentebloemen die als eerste naar boven komen, zoals narcissen en krokussen geven een typische lentesfeer die iedereen zal herkennen in je foto's.

Maar ook als je buiten niets vindt, kun je zelf bloemen aanschaffen en binnen (of in je tuin) aan de slag gaan met macro foto's.

Bloemen


De achtergrond
Let natuurlijk op je achtergrond als je de bloemen in beeld brengt. Je kunt je foto een frisse sfeer geven door goed op te letten wat je in je achtergrond plaatst. Vermijd storende of donkere objecten, zoals vuilnisbakken of afval.

Zorg dat er ander soort groen of andere bloemen in je achtergrond geplaatst zijn. Als je werkt met een groot diafragma zullen deze mooi vervagen en zie je de kleur overal terug in je foto.

Is er echt geen ander groen in de omgeving, dan kun je zelf wat kleur in beeld brengen. Je zou een bosje bloemen mee kunnen nemen die je een heel stuk achter je onderwerp neerlegt.

Is dit allemaal geen optie, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om flink in te zoomen op de bloemen. Bij een macro-foto zie je vanzelfsprekend weinig van de achtergrond, en zo vallen storende elementen ook niet op. Ook zou je een ander standpunt kunnen kiezen, bijvoorbeeld door de bloem van bovenaf te fotograferen.

Bloemen


Sta eens vroeg op
In de lente heb je vaak te maken met dauw in de ochtend, wat prachtige plaatjes kan opleveren! Regendruppels blijven op dagen met weinig wind prachtig liggen op de bloemblaadjes. Hier kun je natuurlijk oneindig mee experimenteren.

De belichting
Ook al is het dan lente en wil je een zomerse sfeer, de zon hoeft niet per se te schijnen om dit effect toch te bereiken. Sterker nog, ik vermijd de zon zelfs liever. Felle zon zorgt voor harde schaduwen en contrasten, en dit kan een hoop sfeer uit je foto halen.

Ik persoonlijk vind het fijn om een witte paraplu mee te nemen, en hier mooie diffuse belichting mee te creŽren. Zo haal je de harde schaduwen weg, maar heb je nog ruim voldoende licht over om ruisvrije beelden te maken. De kleuren worden daarnaast zachter, wat zorgt voor een lichte, frisse sfeer. Je zou ook altijd een stopje kunnen overbelichten.

Bloemen


Composities
Omdat je werkt met stilstaande objecten, kun je alle tijd nemen om verschillende composities te proberen. Je kunt met verschillende objectieven allerlei verschillende beelden creŽren. Doe eens gek en pak je groothoek objectief erbij. Als je er ook nog bij gaat liggen kun je bloemen van onderaf fotograferen, wat een totaal ander perspectief geeft.

Je kunt ook je telelens of macrolens gebruiken en de bloemen wat meer beeldvullend in beeld nemen, en focussen op details. Kies dan voor een mooi groot diafragma, zodat de achtergrond vervaagt en alle focus naar jouw scherpstelpunt getrokken wordt.

Je kunt ook spelen met de voorgrond door andere bloemen half in beeld te nemen. Zo creŽer je een kleurrijke waas in je beeld die een hoop extra sfeer kan geven. Ook erg leuk bij portretten!

Bloemen


De bloesems


Naast de standaard voorjaarsbloemen is het ook weer tijd voor de bloesem! De prachtige roze en witte bloemetjes bloeien maar kort, dus je moet er snel bij zijn. Veel fotografen plannen in een korte tijd allerlei fotoshoots in met de bloesems als achtergrond.

Ga jij ook fotograferen voor de bloesem, zorg dan voor voldoende achtergrond tussen je onderwerp en de bloesem. Zo vervagen de drukke bloemetjes tot een mooi kleurrijk en rustig geheel.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

4 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 11 april 2016 om 17:41  | reageer

  Helemaal goed!
  Mag ik, als bloembollenman in hart en nieren, de Keukenhof nog even aanbevelen?
  Zeven miljoen lentefoto's vrolijk

 2. Buro JO
  Buro JO schreef op maandag 11 april 2016 om 19:09  | reageer

  Kan natuurlijk ook met infrarood fotografie.

 3. Steven Tijpels
  Steven Tijpels schreef op dinsdag 12 april 2016 om 21:04  | reageer

  De hei bloeit toch niet in de lente?!

 4. Bornemann
  Profiel Bornemann schreef op maandag 25 april 2016 om 17:35  | reageer

  Of kies eens een andere manier van fotograferen. Vorige week heb ik een glazen bol gebruikt om bloemen te fotograferen. Best leuk al zeg ik het zelf vrolijk
  http://bol.johnbornemann.com/#!album-183-0

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord