Marije Weterings

Tips om je fototas schoon te maken

donderdag 4 april 2013, 20:21 door | 11.204x gelezen | 7 reacties

Het voorjaar komt er weer aan! En daarmee ook weer de nodige voorjaarsschoonmaak! Niet alleen mijn huis, tuin en auto zijn aan de beurt. Ook mijn foto-apparatuur en -benodigdheden verdienen een jaarlijks onderhoudssopje, maar ook je fototas. Geen letterlijk sopje natuurlijk, maar met beleid. En hier wil ik je wat tips voor geven.

Ik heb zowel rugzak van Lowepro, de Flipside 400 en een Tenba camera-trolley . Nu heeft mijn lieftallige hondje Hendrik zijn pootje getild op mijn rugzak, dus die lag al een maandje ongebruikt in de hoek. Ik wist niet hoe ik hem schoon moest krijgen.

Uiteindelijk ben ik wat speurwerk gaan doen op internet en ik kwam bij Lowepro het volgende advies tegen

Q: How do I clean my Lowepro product?
A: Proper cleaning of all Lowepro products should be handled with care. We caution against use of any detergent and recommend mild soap. We recommend spot treating or hand washing with warm/cold water and mild soap, followed by hanging the item to dry.


Test met rugtas


Vervolgens heb ik voor jullie lezers, mijn tas maar opgeofferd en aan een lijfelijke test onderworpen. Ik heb alles uit de tas gehaald (dus ook de vakken verdeling), alles open gezet en in de wasmachine gedaan. Op een synthetisch, kort en koud programma met een theelepel biotex als wasmiddel.

Flipside pad divider

Daarna de tas in de badkamer (waar de verwarming uit was en raam dicht was) uit laten lekken en daarna laten drogen, wat enkele dagen duurt. Maar daarna zag mijn tas er als nieuw uit en rook hij weer superfris.

Je eigen tas is niet dezelfde


Dit betekent niet dat jullie gelijk allemaal je tas in de wasmachine moeten gooien, maar mijn tas kan het in ieder geval hebben. Als je niet zeker bent over de effecten van de wasmachine, dan zet je hem in een bad, of kuip met een sopje handwarm water en klein beetje biotex en laat je hem op dezelfde manier drogen.

Ook niet alle tassen passen in je wasmachine. Zoek in ieder geval, ook vanwege de garantie bij de producent of leverancier op wat hun persoonlijke advies is.

Trolley's en koffers


Deze kun je beter niet, door de metalen van wielen, in een bak water zetten. Het beste kun je het schoonmaken met een vochtig microvezel doekje. Mocht je last hebben van nare luchtjes, kun je altijd dat gedeelte van de tas schoonmaken met datzelfde doekje waar je een klein beetje natuurazijn aan hebt toegevoegd.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

7 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 5 april 2013 om 09:16

  Je moet maar durven, wat een opoffering voor een blog vrolijk

 2. Huub
  Huub schreef op vrijdag 5 april 2013 om 11:57

  Daarna de tas in de badkamer (waar de verwarming uit was en raam dicht was) uit laten lekken en daarna laten drogen, wat enkele dagen duurt.

  Waarom deze manier van drogen ?

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 5 april 2013 om 12:57

  Ik zal het aan mijn vrouw doorgeven, ik weet alleen waar de wasmachine staat, maar zij weet niet waar mijn fototassen zijn. Wordt dus moeilijk!

 4. david
  david schreef op zaterdag 6 april 2013 om 21:17

  let wel de kans is zeer groot dat het water er vlotjes doorheen gaat nu.
  ook bij lichte regen. best een behandeling geven wet waterafstotende spray voor de zekerheid

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord