Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Damien Franscoise

Tips voor de fotograferende papa op vakantie

zaterdag 4 mei 2013, 20:47 door | 8.871x gelezen | 8 reacties

'Fotografie is mijn leven' is wellicht iets teveel van het goede maar het is wel een heel belangrijk onderdeel van mijn leven. Juist ook op reis. Maar sinds 15 maanden is er een concurrent bijgekomen: mijn zoon Corné. En dus ga ik nu samen met mijn camera, vrouw en zoon op reis. En die combinatie biedt nieuwe uitdagingen!

We gaan heel graag op vakantie, mijn vrouw en ik hebben elkaar zelfs op reis ontmoet, maar moeten nu rekening houden met de wensen en eisen van drie personen. Tussen al die eisen en wensen stond ook het maken van een mooie fotoserie. En aangezien er ongetwijfeld meer (hobby)fotografen zijn die hiermee worstelen ben ik eens gaan kijken wat de (on)mogelijkheden zijn als fotograferende papa op vakantie.

Mogelijkheden


Laten we positief beginnen met wat wèl kan. Een nieuw soort foto die je opeens kan maken nu je een gezin hebt: gezinsfoto's! Wat is er leuker om op een mooie locatie je vrouw en kind in beeld te plaatsen en zo een extra dimensie aan je foto te geven. Nu hoef je niet meer eindeloos naar een onderwerp voor op de voorgrond te zoeken maar plaats je daar gewoon je kroost. Klaar! Natuurlijk moet je dit met mate doen maar het is in ieder geval een nieuw soort onderwerp voor je vakantie album.

Photofacts Fotograferende Vader 3

Voor het fotograferen overdag verandert er niet zo veel. Natuurlijk moet je rekening houden met het middagslaapje maar voor de rest kun je overdag blijven fotograferen. Ook 's ochtends en 's avonds kun je gaan fotograferen, hoewel je dan waarschijnlijk uit praktische overwegingen wel iets dichter bij je overnachtingsadres zult blijven. Zoek dus een accommodatie uit vlakbij mooie fotoplekken, zodat je snel aan de slag kunt gaan.

Photofacts Fotograferende Vader 5

Nog een nieuw soort foto die je kunt maken: mensen die proberen te communiceren met je kind. Vooral Aziaten lijken erg aangetrokken te worden door kleine Westerse kindjes en dat levert af en toe leuke beelden op. Zoals toen we in hartje Cesky Krumlov zaten (volledig UNESCO werelderfgoed) en een hele groep Japanners alleen maar oog had voor Corné die rustig zijn flesje melk probeerde te drinken.

Photofacts Fotograferende Vader 4

Op vakantie heb je meestal meer tijd voor je kind dan in het dagelijkse ritme thuis. Kinderen kunnen door alle aandacht opeens nieuwe dingen gaan leren. En dat is dan weer een leuk foto onderwerp. Zo kon Corné tijdens een pauze in een grasveld opeens zelf blijven zitten. Foto!

Photofacts Fotograferende Vader 1

Onmogelijkheden


Helaas veranderen er ook wat dingen die wat minder positief zijn wanneer je met zo'n kleintje op pad gaat. Je kunt bijvoorbeeld niet meer dagenlang onderweg zijn op zoek naar dat ene mooie uitzichtpunt of dat prachtig gelegen bergmeertje. Je dient opeens rekening te houden met slaaptijden, eettijden, drinktijden en luiers die verschoond moeten worden. Verder mag hij niet de hele tijd in de maxi-cosi blijven zitten en ook niet in de rug- of buikdrager. Oftewel: je tempo vertraagt en je moet flexibel zijn. En dat betekent ook minder foto tijd.

Photofacts Fotograferende Vader 2

Ook op pad gaan met slecht weer is niet ideaal. Slecht weer op je vakantie is altijd al jammer maar wil je graag die mooie wandeling maken met dat fantastische uitzicht over de bergen of een fietstocht maken rondom een meer: vergeet het maar. Waar je als kinderloze personen gewoon 'bikkelt' en op pad gaat en hoopt dat het weer zich nog verbetert doe je dat met zo'n kleintje echt niet meer. En dat betekent concreet als fotograaf dat je minder kans maakt om net dat mooie licht mee te maken als het weer even opklaart bijvoorbeeld.

En ja: iedere ouder weet het als hij eraan begint. Uitslapen is er voorlopig niet meer bij. Maar toch hoop je vooraf dat het op vakantie wel mee zal vallen en dat die kleine ook behoefte heeft aan een paar uurtjes extra slaap. En dus ga je de eerste avonden nog lekker lang de zonsondergang fotograferen en misschien nog wat nachtopnames ook. En wanneer je voldaan maar moe je bed instapt ben je nog vol overtuiging: die slaapt morgenvroeg echt wel even uit. Totdat het 7 uur is en hij of zij gewoon lachend en energiek in het bedje lawaai aan het maken is. Dan weet je dat je het toch iets minder laat moet maken.

Overige tips


Maak vooraf een niet te lang lijstje met dingen die je persé wilt doen of zien en probeer die goed in te plannen. Zodoende raak je niet teleurgesteld over wat je allemaal niet hebt kunnen doen. Heb je toevallig nog vakantie over aan het eind van het lijstje kun je altijd nog extra activiteiten inplannen.

Doe rustig aan! Vergeet het hoge tempo waarmee je vroeger een stad ontdekte of een berg opliep. Nu moet je het tempo aanpassen aan de kleine. Doe je het niet krijg je dat ongetwijfeld dubbel zo hard terug in de vorm van een huilend, gestrest of slecht slapend kind.

Houd de camera continue bij de hand! Met zo'n kleine ontdekker bij je zijn de onverwachte fotomomenten vaak het leukst. Maar altijd maar je grote spiegelreflex camera met bijpassende lens is niet even handig. Zorg dan voor een compacte variant die je mee kunt nemen op de momenten dat je verwacht niet heel veel te fotograferen.

Zelf fotografeer ik met de Nikon D700 met 24-70mm f/2.8 lens en grip erop. Een behoorlijk zware combinatie die ook nog eens aardig wat ruimte inneemt. Als compacte variant haal ik de grip ervan af en vervang de lens voor de 50mm f/1.8. Opeens is hij lekker licht (en lichtsterk), compact en gemakkelijk mee te nemen in een normale snuittas.

Wat zijn de ervaringen van andere fotograferende vaders?

Voor meer tips over fotograferen op vakantie kun je mijn gratis e-book aanvragen: e-book reisfotografie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Damien Franscoise

Over de auteur

Onder de naam Tweemetervijf fotografie richt Damien Franscoise zich op natuurfotografie, reisfotografie en bruidsreportages. Daarnaast geeft hij fotocursussen, heeft hij een e-book over reisfotografie geschreven en organiseert hij een fotoreis naar Nepal en Tibet.

8 reacties

 1. Willem Laros
  Willem Laros schreef op zondag 5 mei 2013 om 07:19  | reageer

  Iets te veel van... Niet teveel.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 5 mei 2013 om 21:55  | reageer

  Herkenbaar verhaal; sinds wij kinderen hebben heb ik tijdens de vakantie ook amper tijd meer om echt met fotografie bezig te zijn. Ik heb mijn apparatuur er ook op aangepast. Zo heb ik mijn vorige vakantie alleen de Fuijfilm X100 meegenomen. Aangezien je toch veel minder fotografeert is lichter reizen wel handig (is er ook meer plek voor kinderspul knipoog).

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 5 mei 2013 om 23:26  | reageer

  Ik ben er op een gegeven moment maar helemaal mee gestopt. Er was geen lol meer aan.
  En eigenlijk beleefde ik mijn vakanties daarna ook veel intenser. Ik kon genieten van een vergezicht in plaats van koortsachtig zoeken naar het meest fotogenieke plekje. Ik kon lekker met het gezin aan de wandel in plaats van steeds achter hen aan hollen omdat ik weer zo nodig een oude boerderij moest fotograferen.
  De camera blijft gewoon thuis als ik weg ben vrolijk

 4. Ruud
  Profiel Ruud schreef op maandag 6 mei 2013 om 08:57  | reageer

  Als de kinderen éénmaal in de pubertijd komen en niet meer mee willen op vakantie dan wordt het wel weer beter. Duurt natuurlijk wel de nodige tijd.
  Maar je mag van geluk spreken wanneer je kinderen ook interesse hebben in fotografie, wat wel het risico oplevert dat je allemaal met dezelfde soort foto's terugkomt.....vrolijk

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 6 mei 2013 om 20:20  | reageer

  Hoe meer ik onder werktijd fotografeer, hoe minder ik de behoefte heb om tijdens vakanties een camera mee te nemen, merk ik. Ik heb, net als Elja, wel een andere, kleinere/lichtere camera voor erbij aangeschaft, wel zo praktisch.

  Wat ik wel weer merk: sinds er kinderen zijn en ik neem m'n spullen wèl mee tijdens een vakantie, ga ik wel weer makkelijker alleen op pad, bijvoorbeeld 's ochtends vroeg om wat mooie landschappen te vinden. Misschien omdat ik dan weet dat ik m'n vriendin juist niet alleen achterlaat op zo'n moment, maar dat ze gezelschap heeft vrolijk

 6. Jacco
  Jacco schreef op dinsdag 7 mei 2013 om 12:40  | reageer

  Ik zal bekennen dat ik het artikel (nog) niet gelezen heb maar was meteen verbijsterd over foto 1. Prachtige sneeuw, prachtige zon, pappa draagt een zonnebril en die kleine...nee die niet.
  Werkelijk onbegrijpelijk.

 7. Gert
  Gert schreef op dinsdag 7 mei 2013 om 14:04  | reageer

  Herkenbaar probleem (niet die van Jacco, hoewel goed opgemerkt). Ik sleep nog steeds m'n hele koffer mee, bang dat ik net die spullen niet bij me heb voor die mooie foto, maar ik merk dat ik minder op pad kan dan voorheen. Toch maak ik goede afspraken. In drie weken zomervakantie ga ik bijv. een keer of 3 a vier alleen op pad om dingen die ik gespot heb in m'n uppie te fotograferen. En verder is het een beetje geven en nemen. Leuke dingen voor het gezin en de kids en af en toe even op pa wachten omdat die druk is een foto te maken... Het komt altijd goed! Enige dat ik nog niet heb gedaan is een kleine camera erbij gekocht. Vind ik toch een beetje zonde van die investeringen in professioneel spul...

 8. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op dinsdag 7 mei 2013 om 14:17  | reageer

  @Jacco: bedankt voor je reactie en kritische opmerking. Overigens staat mama op de foto en niet papa, die maakte de foto. Over de zonnebril: dit is zo ongeveer het enige moment dat hij niet heeft geslapen toen we daar liepen, de rest van de tijd hebben zijn ogen dus heerlijk dicht gezeten en nergens last van gehad vrolijk. Op andere momenten heeft hij altijd een zonnehoedje op gehad, een kind van een half jaar oud een zonnebril laten dragen is namelijk een behoorlijke uitdaging (lees: niet te doen).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord