Marit Hilarius

Toeristische foto's maken zonder toeristen

maandag 18 april 2016, 17:17 door | 14.689x gelezen | 16 reacties

Als je als fotograaf op vakantie bent doe je natuurlijk altijd je best om van de gebaande paden af te wijken, en net die plekjes vast te leggen waar anderen zomaar langslopen. Maar je kan eigenlijk ook niet thuis komen zonder foto's van de grote toeristische attracties.

Het is alleen zo moeilijk om daar echt mooie foto's van te maken, omdat er altijd duizend andere toeristen op staan. Toch is het mij op een aantal reizen gelukt om de grootste trekpleisters volledig leeg te kunnen fotograferen. En soms moet je daar creatief voor zijn!

Sta vroeg op


Misschien een hele logische tip, maar dit kan zeker lonen! Ik wilde graag de spiegelzaal in Versailles leeg op de foto, midden in het toeristische seizoen. Daar ben ik om 5 uur voor opgestaan, en om 7 uur stond ik in de rij voor het paleis.

Het paleis ging pas om 10 uur open, maar daardoor stond ik als allereerste in de rij. Bij de opening kon ik zo doorlopen door alle andere zalen heen, en zo stonden we als eerste in een lege spiegelzaal, waar ik bijna 10 minuten lang ongestoord heb kunnen fotograferen.

Ook bij plekken zonder openingstijden kan het lonen om er al bij zonsopgang te staan. Niet alleen omdat het dan nog niet druk is, maar ook vanwege het prachtige licht!

Versailles


Ga buiten het seizoen


Veel toeristische attracties hebben pieken in bepaalde seizoenen. Hier kun je natuurlijk rekening mee houden bij het boeken van je reis. Ga buiten het hoogseizoen, dan bespaar je jezelf al een hele hoop drukte.

Gebruik een hele lange sluitertijd


Ben je in het bezit van ND filters? Dan heb je mazzel, want dan kun je dit leuke trucje gebruiken. In IJsland heb ik dit erg vaak gebruikt, en hierdoor heb ik veel toeristen laten verdwijnen op mijn foto's.

Je zet je camera op een statief, en bevestigd je ND filter. Ik werkte met de Big Stopper van Lee, deze houd 10 stops aan licht tegen, zodat ik met sluitertijden van 20 seconden kon werken op klaarlichte dag.

Omdat de toeristen blijven bewegen, zullen ze zo veel vervagen dat ze in de uiteindelijke foto vrijwel niet meer te zien zijn.

Heb je geen filter, dan kun je dit trucje nog steeds toepassen, maar dan zul je moeten wachten tot het donker wordt.

Ijsland


Gebruik Photoshop


Waren alle bovenstaande tips geen optie en ben je goed met Photoshop, dan is er soms ook nog heel wat te redden. Natuurlijk zijn er grenzen, de mensenmassa bij de Eiffeltoren ga je er niet mee weg krijgen, maar vaak kan je met Photoshop al een hele hoop weg werken.

Gebruik de kroonstempel, de pleistertool, of vul selecties met de optie 'Inhoud behouden'.

Curacao


Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

16 reacties

 1. gast schreef op maandag 18 april 2016 om 18:12

  Leuk artikel. Op de laatste photoshop bewerking kan ik er nog een toevoegen. Zet je camera op statief en maak meerdere foto's. Klonen op één foto kan lastig zijn als een toerist net voor een essentieel plekje staat. Heb je meerdere foto's, dan is er altijd wel een dat dat plekje leeg is.
  Er is in photoshop - meen ik - zelfs een functie dat je van al die afzonderlijk foto's automatisch één lege foto kan maken.

 2. gast schreef op maandag 18 april 2016 om 22:56

  Inderdaad, volgens mij is dat de optie Mediaan gebruiken. Heb recent op een cursus zoiets met een autobaan gedaan. Photoshop laat dan alle nieuwe/bewegende onderdelen verdwijnen.

 3. Marlies
  Marlies schreef op dinsdag 19 april 2016 om 10:21

  De mogelijkheden veranderen ook snel. Zo kan je tegenwoordig al met je Iphone een "fotoburst" toepassen waardoor automatisch je de mensen gefilterd kunnen worden. Stom voorbeeld op welke manieren je tegenwoordig fotografie al kan toepassen. Overigens zou het misschien een leuke tip zijn om de gephotoshopte foto als canvas te maken, ziet er erg gaaf uit namelijk!

 4. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 19 april 2016 om 10:37

  De lange sluitertijden is inderdaad een mooi middel om mensen "uit de opname te laten lopen". Ik past dat regelmatig toe, b.v. bij de toren van Pisa.

  Toen ik deze foto op Flickr plaatste kreeg ik zelfs van LE specialisten te horen dat ik geluk had en er weinig mensen te zien waren. Een goed gecamoufleerd middel dus.

  Een andere truc zou kunnen zijn om focus stacking toe te passen. Bij het samenvoegen van de foto's in Photoshop kan je de foto's van bewegende onderdelen (mensen) uitselecteren! Voordeel van focus stacking is ook dat je met een groot diafragma (omdat je steeds scherp stelt op een ander punt) kan werken en daardoor het onderwerp "los" maakt van de achtergrond.

  Leuk artikel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord