Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Toeristische foto's maken zonder toeristen

maandag 18 april 2016, 17:17 door | 15.462x gelezen | 16 reacties

Als je als fotograaf op vakantie bent doe je natuurlijk altijd je best om van de gebaande paden af te wijken, en net die plekjes vast te leggen waar anderen zomaar langslopen. Maar je kan eigenlijk ook niet thuis komen zonder foto's van de grote toeristische attracties.

Het is alleen zo moeilijk om daar echt mooie foto's van te maken, omdat er altijd duizend andere toeristen op staan. Toch is het mij op een aantal reizen gelukt om de grootste trekpleisters volledig leeg te kunnen fotograferen. En soms moet je daar creatief voor zijn!

Sta vroeg op


Misschien een hele logische tip, maar dit kan zeker lonen! Ik wilde graag de spiegelzaal in Versailles leeg op de foto, midden in het toeristische seizoen. Daar ben ik om 5 uur voor opgestaan, en om 7 uur stond ik in de rij voor het paleis.

Het paleis ging pas om 10 uur open, maar daardoor stond ik als allereerste in de rij. Bij de opening kon ik zo doorlopen door alle andere zalen heen, en zo stonden we als eerste in een lege spiegelzaal, waar ik bijna 10 minuten lang ongestoord heb kunnen fotograferen.

Ook bij plekken zonder openingstijden kan het lonen om er al bij zonsopgang te staan. Niet alleen omdat het dan nog niet druk is, maar ook vanwege het prachtige licht!

Versailles


Ga buiten het seizoen


Veel toeristische attracties hebben pieken in bepaalde seizoenen. Hier kun je natuurlijk rekening mee houden bij het boeken van je reis. Ga buiten het hoogseizoen, dan bespaar je jezelf al een hele hoop drukte.

Gebruik een hele lange sluitertijd


Ben je in het bezit van ND filters? Dan heb je mazzel, want dan kun je dit leuke trucje gebruiken. In IJsland heb ik dit erg vaak gebruikt, en hierdoor heb ik veel toeristen laten verdwijnen op mijn foto's.

Je zet je camera op een statief, en bevestigd je ND filter. Ik werkte met de Big Stopper van Lee, deze houd 10 stops aan licht tegen, zodat ik met sluitertijden van 20 seconden kon werken op klaarlichte dag.

Omdat de toeristen blijven bewegen, zullen ze zo veel vervagen dat ze in de uiteindelijke foto vrijwel niet meer te zien zijn.

Heb je geen filter, dan kun je dit trucje nog steeds toepassen, maar dan zul je moeten wachten tot het donker wordt.

Ijsland


Gebruik Photoshop


Waren alle bovenstaande tips geen optie en ben je goed met Photoshop, dan is er soms ook nog heel wat te redden. Natuurlijk zijn er grenzen, de mensenmassa bij de Eiffeltoren ga je er niet mee weg krijgen, maar vaak kan je met Photoshop al een hele hoop weg werken.

Gebruik de kroonstempel, de pleistertool, of vul selecties met de optie 'Inhoud behouden'.

Curacao


Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

16 reacties

 1. gast schreef op maandag 18 april 2016 om 18:12  | reageer

  Leuk artikel. Op de laatste photoshop bewerking kan ik er nog een toevoegen. Zet je camera op statief en maak meerdere foto's. Klonen op één foto kan lastig zijn als een toerist net voor een essentieel plekje staat. Heb je meerdere foto's, dan is er altijd wel een dat dat plekje leeg is.
  Er is in photoshop - meen ik - zelfs een functie dat je van al die afzonderlijk foto's automatisch één lege foto kan maken.

 2. gast schreef op maandag 18 april 2016 om 22:56  | reageer

  Inderdaad, volgens mij is dat de optie Mediaan gebruiken. Heb recent op een cursus zoiets met een autobaan gedaan. Photoshop laat dan alle nieuwe/bewegende onderdelen verdwijnen.

 3. Marlies
  Marlies schreef op dinsdag 19 april 2016 om 10:21  | reageer

  De mogelijkheden veranderen ook snel. Zo kan je tegenwoordig al met je Iphone een "fotoburst" toepassen waardoor automatisch je de mensen gefilterd kunnen worden. Stom voorbeeld op welke manieren je tegenwoordig fotografie al kan toepassen. Overigens zou het misschien een leuke tip zijn om de gephotoshopte foto als canvas te maken, ziet er erg gaaf uit namelijk!

 4. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 19 april 2016 om 10:37  | reageer

  De lange sluitertijden is inderdaad een mooi middel om mensen "uit de opname te laten lopen". Ik past dat regelmatig toe, b.v. bij de toren van Pisa.

  Toen ik deze foto op Flickr plaatste kreeg ik zelfs van LE specialisten te horen dat ik geluk had en er weinig mensen te zien waren. Een goed gecamoufleerd middel dus.

  Een andere truc zou kunnen zijn om focus stacking toe te passen. Bij het samenvoegen van de foto's in Photoshop kan je de foto's van bewegende onderdelen (mensen) uitselecteren! Voordeel van focus stacking is ook dat je met een groot diafragma (omdat je steeds scherp stelt op een ander punt) kan werken en daardoor het onderwerp "los" maakt van de achtergrond.

  Leuk artikel!

 5. gast
  gast schreef op dinsdag 19 april 2016 om 11:38  | reageer

  Grappig is dat op de eerste foto's ooit gemaakt (ik dacht van een boulevard in Parijs) de (zeer) lange sluitertijd precies de reden is waarom er geen mensen op te zien zijn! vrolijk

 6. Mirjam Pouw
  Mirjam Pouw schreef op dinsdag 19 april 2016 om 14:00  | reageer

  En dan is dit ook nog een hele mooie mogelijkheid.

 7. Sylka
  Sylka schreef op dinsdag 19 april 2016 om 16:15  | reageer

  Hoi Marit, wie heeft de waterval foto gemaakt? Dank je wel.

 8. Marit Hilarius
  Profiel Marit Hilarius schreef op dinsdag 19 april 2016 om 16:16  | reageer

  @Sylka, alle foto's zijn door mij gemaakt!

 9. Ina
  Ina schreef op dinsdag 19 april 2016 om 19:41  | reageer

  Soms vind ik het niet nodig om alle mensen te laten verdwijnen, zoals bij de waterval, geeft je een indruk van hoogte. Maar als er teveel op staan dan is het storend. Links van de waterval lijkt nog iemand te staan (blauwe kleding), die had nog mogen verdwijnen, terwijl de persoon die nog vaag in de waterval te zien is,die vind ik juist prachtig.
  bedankt Marit, ik lees je berichten met veel plezier.

 10. Joey
  Joey schreef op dinsdag 19 april 2016 om 23:27  | reageer

  Het verbaast me wel dat de photoshop optie "median" niet werd genoemd.
  Verder vind ik het deels "loos" advies, want helaas doen de meeste van ons "op vakantie gaan" niet alleen. Ik weet niet of mijn gezin het leuk vindt om 3 uur te wachten in een rij, alleen maar omdat ik een strakke foto wil.

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 19 april 2016 om 23:53  | reageer

  @Joey; jouw gezin wellicht niet, maar als je een partner hebt die ook graag fotografeert of juist eentje die graag even een ochtendje uitslaapt terwijl jij foto's gaat maken.

  Ik ga ook wel eens alleen op pad tijdens mijn vakantie om bijvoorbeeld nachtfoto's te maken of juist een zonsopkomst vast te leggen. Drie uur in de rij staan is ook niet mijn ding, maar voor een bijzondere foto moet je soms wat over hebben.

 12. gast schreef op woensdag 20 april 2016 om 16:52  | reageer

  Vaak staat er ook een (verkeers) paaltje hinderlijk in de compositie: daarom heb ik altijd een spade bij me.

 13. Joey
  Joey schreef op woensdag 20 april 2016 om 21:24  | reageer

  @elja; Tuurlijk heb je gelijk. In de avonduurtjes er even op uit gaan, of juist sochtends vroeg. Dat zijn de momenten dat je in alle rust je fotos kunt nemen. Dat doe ik ook, en dat zijn dan ook de mooiste foto's. Wat echter echt een uitdaging is, is om mooie unieke plaatjes te schieten, wanneer je overdag, in de volle zon, met 100.000 andere toeristen, vrouw en kinderen door een Franse Citee schuifelt. Op dat moment zeul je je statief niet mee, en schroef je dus ook geen ND filter op. Dat zijn de situaties waarin "toeristen" hun kiekjes schieten. Als foto-liefhebber wil je graag dat ook deze foto's onderscheidend zijn, maar dat is - vind ik - pas echt lastig.

 14. gast
  gast schreef op donderdag 21 april 2016 om 00:11  | reageer

  @Joey: haha, ik zie het voor me, zo'n overvolle Franse stad... Dat vraagt om veel creativiteit, maar het kan nog beter: zoek op zo'n moment gewoon een terras op! vrolijk 'When in Rome, do as the Romans do', of zoiets...
  Ik vind die hordes toeristen soms juist wel leuk - en daarmee bedoel ik dat ik me er maar bij neerleg dat ze er nu eenmaal zijn, en daar kan ik wel om lopen zuchten en klagen maar maak ik er niet zelf ook deel van uit? Waarschijnlijk loop ik zelf ook in de weg voor iemand anders' foto!).
  Die anderen (collega-toeristen) kunnen ook het onderwerp worden van je foto, tegen het decor van de bezienswaardigheid. Daarmee kun je je dus wel onderscheiden, want wat er gebeurt op dát moment, daar ben jij bij. Wellicht staat er een familie te poseren of ligt er romantisch een stelletje te luieren, of zitten er een paar jonge gasten op de rand naast die kerk, of lopen er wat kids achter duiven te rennen...
  Dat gebouw, dat staat er misschien al honderden jaren en wellicht ook de komende eeuwen ook nog wel, en is/zal nog duizenden keren gefotografeerd worden, het wordt wel heel lastig om daar nog echt een unieke foto van te maken.... Het is een beetje een dooddoener maar eigenlijk kun je er dan net zo goed een (mooi gemaakte) ansichtkaart van kopen! (Hoef je niet 3 uur voor in de rij te staan knipoog )

 15. gast schreef op vrijdag 22 april 2016 om 12:48  | reageer

  Persoonlijk, vind ik in de meeste gevallen mensen wel wat toevoegen aan een foto.

  Dat zal ook wel komen, omdat ik portretfotograaf ben en aan straatfotografie doe. Denk in je gedachten eens aan een oud, en sfeerloos steegje... Als daar bijvoorbeeld net een persoon door loopt, kan dat sfeerloze steegje net dat sfeervolle plaatje worden, als voorbeeld.

  Ik snap ook best, dat er soorten fotografie zijn, waar je juist geen mensen in beeld wilt.

 16. Slimpie
  Profiel Slimpie schreef op zaterdag 27 augustus 2016 om 13:08  | reageer

  Leuk en leerzaam artikel voor de beginners onder ons. Ga zeker eens proberen met het ND filter te werken om mensen te laten "verdwijnen". Vraagje aan Marlies: hoe doe je het met de genoemde iphone methode? Voor die enkele keer dat ik de camera niet bij hebt lijkt dit me een interessante optie.

  Groetjes Wim

  PS Photophacts, jullie leveren mooi werk af met jullie site. Al veel geleerd de afgelopen tijd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.083 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord