Stefan Sterkhuis

Tweedehands objectief; doen of niet?

woensdag 30 januari 2013, 20:59 door | 16.636x gelezen | 16 reacties

Voor velen is fotografie een al dan niet uit de hand gelopen hobby. Het begint vaak met een compactcamera maar kan eindigen met een behoorlijke set aan apparatuur. Behalve een volle tas kan dit ook een lege portemonnee opleveren. Om deze pijn enigszins te verlichten kan je er voor kiezen om tweedehands apparatuur aan te schaffen. Hier zitten een aantal voor- en nadelen aan. In dit artikel zal ik een aantal aandachtspunten bespreken voor het tweedehands kopen van objectieven.

Tegenwoordig zijn er talloze sites die tweedehands tot nieuwe fotoapparatuur aanbieden. Zo zijn er de gebruikelijke sites zoals Marktplaats.nl maar ook gespecialiseerde sites zoals Fotoapparatuur.nl. Daarnaast hebben diverse communities en fora op internet vaak ook een soort 'mini-marktplaats' of koopjeshoek.

Risico's


De besparing bij het kopen van een tweedehands objectief kan van enkele tientallen tot honderden euro's gaan. Echter zitten er ook enkele risico's aan. Om deze risico's zoveel mogelijk te vermijden is het raadzaam goed onderzoek te doen. Het is dan ook sterk af te raden om het objectief via de post te laten toesturen. Behalve het risico dat het objectief nooit aankomt, maar het geld wel weg is, is er vooraf niet te controleren in welke staat het objectief zich bevind.

Vertrouw niet te veel op een goed verhaal van de verkoper. Zijn belang is zijn objectief voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Sommigen gaan daarbij zo ver dat ze bewust dingen niet vertellen of zelfs ronduit liegen. Een kleine valschade aan de buitenkant kan duiden op grove beschadigingen binnenin.

Let ook goed op of, zeker bij de duurdere objectieven, het serienummer nog leesbaar is en haal dit eventueel even door Google heen. Je wilt toch niet iemand belonen voor het handelen in gestolen waar, waar een andere fotograaf onvrijwillig vanaf geholpen is?

Marktplaats screenshot

Controles


Kijk goed naar de werking van het objectief. Werkt de zoom nog snel en feilloos of zit deze er af en toe eens na. Kijk ook goed of het objectief met je eigen camera samen werkt. Hoewel een objectief een stuk minder snel slijt dat een spiegelreflex kan er in de loop der jaren schade ontstaan zijn aan de contactpunten met de camera.

Naast de zoom is het ook belangrijk de lamellen te controleren. Je kunt dit doen door een hoog diafragma getal in te stellen en dan scherp te stellen of af te drukken. Als je dan van voor in de lens kijkt zie je de lamellen de lens afsluiten om de lichtinval te beperken. Kijk goed of deze lamellen onbeschadigd zijn en allemaal even ver uitgeklapt zijn. Is dit niet het geval dan is er mogelijk schade in de lens en kan dit de fotokwaliteit be´nvloeden.

Laat je niet opjagen door haastige verkopers. Neem je tijd om het objectief te testen en vraag of je een paar foto's mag schieten van objecten waar jij mee bekend neem. Neem enkele foto's van dichtbij of juist ver af en beoordeel deze op je camera, of helemaal mooi: een laptop.

Rest mij nog een advies: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook te mooi! Een goed objectief kost veel geld maar is een goede investering. Als de verkoper gehaast over komt of jou niet de gelegenheid wil geven om alles goed te controleren op jou manier dan kan het zijn dat hij wat te verbergen heeft. Er staan duizenden objectieven te koop. Voel jij je niet goed bij dit objectief, dan zijn er vast nog wel meer soortgelijke aanbiedingen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Stefan Sterkhuis

Over de auteur

Stefan Sterkhuis is inmiddels ruim 8 jaar bezig met fotografie. Wat begon met het schieten van kiekjes kreeg meer en meer vorm. De inhoud werd serieuzer en zijn kijk op fotografie gevormd. Inmiddels doet Stefan veel met straatfotografie. Het leven vastleggen zoals het is, kritisch en soms rauw.

16 reacties

 1. Dennis
  Profiel  Dennis schreef op woensdag 30 januari 2013 om 21:40

  Wat ook handig is om de lamellen te zien, is de DOF (depth of field preview button) te gebruiken. Als je deze indrukt opent en sluit het diafragma, en bij het ingedrukt houden blijft deze staan in het gekozen F getal, waardoor je goed kunt kijken.

  Mooi stukje knipoog

 2. tonkunenfotografie
  Profiel  tonkunenfotografie schreef op donderdag 31 januari 2013 om 08:43

  Goede tip m.b.t. het Googlen van het serienummer. Nooit over nagedacht maar dat kan inderdaad zeker werken.

  Gezien de waardevastheid van objectieven zou ik deze niet heel snel tweedehands kopen maar even doorsparen. Maar dat is natuurlijk iets persoonlijks.

 3. Erwin
  Erwin schreef op donderdag 31 januari 2013 om 10:09

  Ik heb wel vaker een 2e hands lens gekocht.
  Dit is wat ik doe cq. controleer:
  Hoelang is de verkoper al actief op Marktplaats (want hoe langer op MP, des te betrouwbaarder is mijn ervaring. Verkopers die een dag of week op Marktplaats zitten vertrouw ik in ieder geval niet). Ik probeer ook wat meer te weten te komen over de verkoper via Google.
  Hoe reageert de verkoper op email (keurig antwoord op gestelde vragen, of beperkte antwoorden, inderdaad ook vragen naar serienummer).
  Zijn de foto's op marktplaats van hem zelf (en kan je dus een beetje zien hoe het geheel er uit ziet), of zijn het foto's van internet (vind ik minder betrouwbaar).
  En dan bepaal ik of ik langs ga. Ik heb (behalve mijn body) bij me: felle zaklantaarn (is een must), want hiermee kun je evt. beschadigingen van het glas opsporen. Bij voorkeur neem ik de laptop mee, zodat ik de foto's die ik met de lens maak, rustig kan bekijken (op een groter scherm dan die van je body). Heb je geen laptop, vraag dan (vantevoren) of je de gemaakte foto's op de PC van de verkoper mag bekijken.
  Wat ik op zo'n moment ook beoordeel is hoe de verkoper is. Open, of gesloten (zenuwachtig). Is er en klik, dan gaat het door.

  Let wel. Bij een nieuwe lens heb je garantie, bij een 2e hands niet. Is het verschil het waard om een 2e hands te kopen is de vraag die je moet stellen. Heel lullig als de 2e hands lens van € 500,00 na een maand kapot is.

 4. Rinaldo
  Rinaldo schreef op donderdag 31 januari 2013 om 11:15

  Vergeet ook niet de lens te checken op back- of frontfocus. Info hier.

  Ik heb wel eens een lens gekocht die last had van backfocus als hij ingezoomd was. helemaal uitgezoomd geen probleem. Vandaar dat het handig is om toch een statief en zo'n focus chart mee te nemen als je een dure lens tweedehands wilt aanschaffen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord