Michelle Peeters

Verdeling van de scherptediepte

zaterdag 30 mei 2020, 14:07 door | 3.863x gelezen | 0 reacties

Deze vuistregel mag met een grote korrel zout worden genomen. In deze regel zou 1/3e van de scherptediepte vr het scherpstelpunt liggen en 2/3e erachter. Deze verdeling is echter heel sterk afhankelijk van de scherpstelafstand.

De verhouding is bij macrofotografie bijvoorbeeld fiftyfifty, omdat je van heel dichtbij scherpstelt. En dan is dus het scherpe gebied vr het scherpstelpunt net zo groot als het stuk erachter.

578A2310

Bij extreme groothoeken is de scherptediepte vr heel minimaal ten opzichte van het stuk erachter

Maar bij extreme groothoekobjectieven kan het wr anders zijn. Hierbij zijn situaties mogelijk waarbij slechts een heel kleine deel (een paar procent maar) van de scherptediepte zich vr het scherpstelpunt bevindt. De rest ligt er dan achter.

Maar als je deze twee extreme situaties buiten beschouwing laat, dan kun je inderdaad wel stellen dat ruwweg 1/3e van de scherptediepte zich voor het scherpstelpunt bevindt en 2/3e erachter.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.337 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord