Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Voor het vakantie-album: out-of-border

maandag 22 juni 2009, 22:29 door | 11.907x gelezen | 4 reacties

Breng binnen een foto een grens aan en poets weg wat buiten die grens valt. Maar laat nog een restant achter. Laat wat buiten de grens staan. Dat is het principe van 'out-of-border'. Het is werken op de grens van fotografie en illustratie. Creatief werk voor samenstellers van een album met vakantiefoto's.

Een grens blijft mij fascineren. DŠŠr is het anders dan hier. Maar het kan nog filosofischer: een grens is er om te willen passeren. Breng binnen een foto een grens aan en je kunt alles wat buiten die grens valt wegpoetsen. Wat je niet wegveegt, blijft buiten de grens staan en dat schept een nieuw totaalbeeld. Dat is het principe van 'out-of-border'. Ook dat is een grensvraagstuk: is het nog fotografie, of is het werk voor een illustrator? In ieder geval is het een activiteit voor de samensteller van een digitaal foto-album.

Voor deze bijdrage heb ik een foto gebruikt die ik een paar weken geleden heb gemaakt op een oefen- en demonstratieterrein voor grondverzetmachines. Voor wie het wil weten, het onderwerp is een shovel, of in goed Nederlands een wiellaadschop of wiellader. En nee, dit is gťťn vakantiefoto, al zou ik hem wel gemaakt kunnen hebben als ik tijdens een vakantie in de buurt van een werkterrein zo komen.

wiellaadschop


Out-of-border is al zou oud als digitale fotobewerking. Op het internet zijn er al vele voorbeelden en beschijvingen van te vinden. Het principe is ook niet zo moeilijk. De basis is een foto van een bloem, een dier, een voorwerp. Een beetje omgeving is nodig om straks een creatief beeld te krijgen.

Een ander onderdeel van de bewerking is het maken van een fotolijst op een transparante laag. Dat kan een eenvoudige lijntekening zijn, zoals hieronder afgebeeld, of een foto (bijvoorbeeld van een echte lijst, of van een tv-toestel) die je gedeeltelijk transparant maakt. Eventueel kan je de omlijsting ook nog met de functie 'perspectief veranderen' aanpassen.

Technisch is dit werk eenvoudig en met de meeste fotobewerkingsprogramma's uit te voeren. Leg de laag met de lijst over de achtergrondfoto en poets van de laag de delen weg die je niet in het definitieve beeld wilt houden. Daarna de lagen samenvoegen.

lijst toevoegen


Creatief
Dan begint het meer creatieve deel van de oefening en het mag dan eenvoudig zijn, je ontdekt dan al snel dat er behoorlijk wat tijd in een werkstuk gaat zitten. Verwijder de delen buiten de lijst die je definitief niet wilt gebruiken en laat staan wat je wilt behouden. Vooral dat laatste maakt 'out-of-border' spannend. Haal je teveel weg, dan resteert al snel een halve foto in een lijstje. Laat je teveel staan, dan is het uiteindelijk beeld niet verrassend meer.

De oplettende kijker zal zien dat ik gelijk een paar elementen uit het originele beeld heb verwijderd. In de nabewerking heb ik ook de banden nog wat lichter gemaakt.

resultaat


AmbiŽnt
In dit vierkant overstraalt het wit de foto. Om daarin verandering te brengen bedacht ik de 'AmbiŽnt licht'-techniek van een oorspronkelijk Nederlandse maker van televisies. Bij de toestellen die van die techniek gebruik maken kleurt de omgeving mee met de kleur in beeld. Dat moet het kijken naar de beelden comfortabeler maken.

Met 'vlakvulling' heb ik de omgeving een keer blauwig en een keer zandkleurig gemaakt. De kleuren heb ik met het pipet uit de lucht en uit de shovel getrokken en daarna lichter gemaakt. De resultaten:

ambiŽnt


Kijk ook eens buiten de grens van een foto.
En veel plezier bij het maken van een fotoalbum met zo'n foto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

4 reacties

 1. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op dinsdag 23 juni 2009 om 08:23  | reageer

  Dit zijn hele leuke effecten. Maar de term is: Out of bounds

  Hier staan een paar hele prachtige voorbeelden.

 2. Emerik
  Profiel  Emerik schreef op dinsdag 23 juni 2009 om 09:20  | reageer

  Pas je eigenlijk het perspectief van de originele foto aan of plaats je gewoon 'een vierkant in perspectief' over het origineel?

  Erg mooi gedaan trouwens!

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 23 juni 2009 om 15:23  | reageer

  Nou Ed, als de vakantiefoto's er straks zo uit gaan zien kunnen we met een gerust hart de hele familie uitnodigen om naar het album te komen kijken!!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 24 juni 2009 om 00:35  | reageer

  @DeGrootfotografie. Bedankt voor deze aanvulling. Ik ben het vijf jaar geleden voor het eerst tegengekomen als out-of-border en onder die benaming vond ik voorafgaand aan het schrijven heel veel informatie op internet. Onder out-of-bound kom je vast nóg meer voorbeelden tegen.

  @Emerik. De originele foto is niet veranderd, afgezien dan van het weghalen van enkele elementen zoals autootjes links en de giek van een graafmachine rechts. De lijst moet binnen de originele foto vallen, anders houd je niets over om buiten de lijst te laten. Je plaatst inderdaad een lijst over de foto. Doe dat als laag, want daarmee valt over de achtergrondfoto te schuiven.

  @tonv. Ik zal de digitale versie opsturen naar Beijing. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord