Elja Trum

Voorbereidingen op het fotograferen van een huwelijk

donderdag 18 juni 2009, 20:50 door | 17.215x gelezen | 14 reacties

Wanneer je een huwelijk gaat fotograferen zijn er de nodige voorbereidingen die je kunt uitvoeren. Je kunt locaties gaan scouten, de bruiloft goed doorspreken met het koppel en dergelijke. In dit artikel richt ik me echter op de avond van te voren; de laatste voorbereidingen voordat je de volgende ochtend vroeg vertrekt om de bruid nog tijdens het opmaken op de foto te kunnen zetten.

Laat ik voorop stellen dat het verstandiger is om niet de avond van te voren, maar een dag eerder deze handelingen al door te lopen. In de praktijk komt het bij mij toch vaak neer op de laatste dag. Ook als je de dag ervoor nog andere fotosessies hebt zul je niet de mogelijkheid hebben je al eerder (volledig) voor te bereiden.

Accu's en geheugen
Begin met het opladen van je accu's. Voordat de accu's opgeladen zijn ben je al snel een paar uur verder, dus het is belangrijk dit als eerste in gang te zetten. Laad niet alleen de accu's van je camera's op (je hebt toch wel een backup camera en extra accu's?), maar denk ook aan de batterijen in je flitser(s) en andere randapparatuur. Zodra de accu's in de opladers zitten kun je verder met de volgende punten.

Als je een laptop mee neemt vergeet dan ook niet om deze op te laden. Het kan altijd handig zijn om ergens tussendoor wat foto's weg te schrijven naar je laptop en wellicht is er op dat moment geen stopcontact in de buurt.

De volgende stap is het legen van je geheugenkaartjes. Controleer of er niet nog beelden op staan die je nog moet bewaren. Nadat je de kaartjes hebt gecontroleerd kun je ze het beste formateren in de camera. Dit is iets dat je zeker vooraf wilt doen en niet gedurende de dag. Je zult maar per ongeluk het verkeerde kaartje wissen en zo een deel van je bruidsfoto's kwijt zijn.

Zorg ervoor dat alle kaartjes die je bij hebt leeg zijn en probeer een systeem aan te houden waarbij je gemakkelijk onderweg onderscheid kunt maken tussen lege en volle kaartjes. Bijvoorbeeld door ze in een apart vakje te bewaren. Zorg er tijdens de dag zelf overigens voor dat je altijd een leeg geheugenkaartje in je zak hebt zitten. Tijdens de huwelijkssluiting is de kans groot dat je de fototas even ergens weggelegd hebt. Je wilt daar niet op een cruciaal moment naar terug moeten.

Geheugenkaartjes


Instellingen
Controleer de instellingen van je apparatuur. Je wilt voorkomen dat je de halve dag per ongeluk op 1600 ISO hebt geschoten of met een stop belichtingscompensatie. Zet de lichtgevoeligheid dus terug op 100 ISO en controleer de belichtingscompensatie. Kies alvast je favoriete voorkeuze mode (diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze, handmatig, program) en kijk of je wel echt in RAW aan het fotograferen en niet in Jpeg of sRaw.

Vergeet niet om ook de instellingen van je flitser na te lopen. Wellicht staat deze nog op handmatig terwijl je nu in TTL wilt werken of heb je nog flitsbelichtingscompensatie aanstaan. Andere randapparatuur kun je natuurlijk ook nalopen op de gebruikte instellingen.

Als je met meerdere camera's schiet (en dat is eigenlijk gewoon aan te raden) dan is het handig om de klok op de camera te synchroniseren. Je kunt dan achteraf in Lightroom de foto's rangschikken op het tijdstip waarop ze genomen zijn. Zo komen je foto's mooi in de juiste volgorde.

Accessoires
Vergeet niet wat extra dingetjes in te pakken die handig kunnen zijn gedurende de trouwdag. Zoals een doek die je onder de bruid kunt verstoppen wanneer je ze vraagt om op de grond of tegen een muur te poseren. Zo voorkom je dat de bruidsjurk vuil wordt. Ook kan een (fleece)deken gebruikt worden om de bruid warm te houden als het tijdens de foto's kouder blijkt dan verwacht.

Ook een huishoudtrapje kan handig zijn; hier kun je voor de groepsfoto's op gaan staan. Een net iets hoger standpunt werkt vaak goed bij portretten. Deze kun je gemakkelijk achter in de auto leggen en eruit halen indien je 'm nodig hebt. Hetzelfde geldt voor een statief.

Vervoer en kleding
De kans is erg groot dat je tijdens de bruiloft je auto nodig hebt om bij het bruidspaar te komen en naar de verschillende locaties. Zorg ervoor dat de tank van de auto vol is, zodat je daar gedurende de dag mee vooruit kunt. Als je dan toch langs het tankstation rijdt, haal de auto dan gelijk even door de wasstraat. Een schone auto oogt natuurlijk wel zo verzorgd!

Zelf moet je er natuurlijk ook niet als een slons bijlopen. Persoonlijk vind ik dat je als (mannelijke) fotograaf op zijn minst een pantalon en blouse aan kan. Een jasje en stropdas zal in veel gevallen te warm en te lastig zijn, maar eventueel kun je hier ook voor kiezen.

Locaties & Route
Neem de dagplanning van het huwelijk nog even goed door. Gebruik hierbij Google Maps om de locaties waar je moet zijn op de kaart te bekijken. Je krijgt zo een goede indruk van de reistijden en eventuele parkeermogelijkheden in de buurt. Wellicht zie je zelfs nog een mooie extra locatie voor trouwfoto's langs de route liggen. Als je geen navigatie hebt print dan de routes uit!

Google Maps


Zorg dat je behalve de planning ook telefoonnummers van het bruidspaar en de ceremoniemeester bij je hebt. Altijd handig om elkaar te kunnen bellen als er iets anders loopt dan verwacht.

Contact
Eventueel kun je besluiten om nog een e-mailtje naar het bruidspaar te sturen om ze een prettig nacht te wensen en aan te geven dat je er de volgende dag op tijd zult zijn. Waarschijnlijk gaat het bruidspaar daar al vanuit, maar het kan nooit kwaad om eventuele zorgen die een goede nachtrust kunnen verstoren weg te nemen. Vermeld je contactgegevens zodat ze die ook bij de hand hebben als ze je nog onverwachts nodig hebben.

Inspiratie
Als je dan met alle voorbereidingen klaar bent is er nog één ding dat je kunt doen; inspiratie voor mooie huwelijksposes opdoen op sites als Flickr en de websites van andere bruidsfotografen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Edgo
  Profiel Edgo schreef op donderdag 18 juni 2009 om 22:08

  Tip voor een huishoudtrapje / transportkarretje is deze.

 2. Michael
  Michael schreef op donderdag 18 juni 2009 om 22:33

  Zo te zien ben je goed voorbereid voor morgen!
  Leuk om te lezen. We hebben er alle vertrouwen in.

  Een MSN link ipv email kan dus ook knipoog

  Tot morgen!

  Michael en Willeke

 3. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 18 juni 2009 om 22:49

  Heel veel plezier morgen met het fotograferen, zo te zien hebt je het goed voorbereid. Ben benieuwd naar wat foto's als je ze mag publiceren natuurlijk.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 juni 2009 om 22:55

  @ThommyMan; Volgens mij hebben Michael en Willeke daar geen bezwaar tegen. vrolijk
  @Michael; Slaap ze, laatste nacht als ongetrouwde man. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord