Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Voorbereidingen op het fotograferen van een huwelijk

donderdag 18 juni 2009, 20:50 door | 17.930x gelezen | 14 reacties

Wanneer je een huwelijk gaat fotograferen zijn er de nodige voorbereidingen die je kunt uitvoeren. Je kunt locaties gaan scouten, de bruiloft goed doorspreken met het koppel en dergelijke. In dit artikel richt ik me echter op de avond van te voren; de laatste voorbereidingen voordat je de volgende ochtend vroeg vertrekt om de bruid nog tijdens het opmaken op de foto te kunnen zetten.

Laat ik voorop stellen dat het verstandiger is om niet de avond van te voren, maar een dag eerder deze handelingen al door te lopen. In de praktijk komt het bij mij toch vaak neer op de laatste dag. Ook als je de dag ervoor nog andere fotosessies hebt zul je niet de mogelijkheid hebben je al eerder (volledig) voor te bereiden.

Accu's en geheugen
Begin met het opladen van je accu's. Voordat de accu's opgeladen zijn ben je al snel een paar uur verder, dus het is belangrijk dit als eerste in gang te zetten. Laad niet alleen de accu's van je camera's op (je hebt toch wel een backup camera en extra accu's?), maar denk ook aan de batterijen in je flitser(s) en andere randapparatuur. Zodra de accu's in de opladers zitten kun je verder met de volgende punten.

Als je een laptop mee neemt vergeet dan ook niet om deze op te laden. Het kan altijd handig zijn om ergens tussendoor wat foto's weg te schrijven naar je laptop en wellicht is er op dat moment geen stopcontact in de buurt.

De volgende stap is het legen van je geheugenkaartjes. Controleer of er niet nog beelden op staan die je nog moet bewaren. Nadat je de kaartjes hebt gecontroleerd kun je ze het beste formateren in de camera. Dit is iets dat je zeker vooraf wilt doen en niet gedurende de dag. Je zult maar per ongeluk het verkeerde kaartje wissen en zo een deel van je bruidsfoto's kwijt zijn.

Zorg ervoor dat alle kaartjes die je bij hebt leeg zijn en probeer een systeem aan te houden waarbij je gemakkelijk onderweg onderscheid kunt maken tussen lege en volle kaartjes. Bijvoorbeeld door ze in een apart vakje te bewaren. Zorg er tijdens de dag zelf overigens voor dat je altijd een leeg geheugenkaartje in je zak hebt zitten. Tijdens de huwelijkssluiting is de kans groot dat je de fototas even ergens weggelegd hebt. Je wilt daar niet op een cruciaal moment naar terug moeten.

Geheugenkaartjes


Instellingen
Controleer de instellingen van je apparatuur. Je wilt voorkomen dat je de halve dag per ongeluk op 1600 ISO hebt geschoten of met een stop belichtingscompensatie. Zet de lichtgevoeligheid dus terug op 100 ISO en controleer de belichtingscompensatie. Kies alvast je favoriete voorkeuze mode (diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze, handmatig, program) en kijk of je wel echt in RAW aan het fotograferen en niet in Jpeg of sRaw.

Vergeet niet om ook de instellingen van je flitser na te lopen. Wellicht staat deze nog op handmatig terwijl je nu in TTL wilt werken of heb je nog flitsbelichtingscompensatie aanstaan. Andere randapparatuur kun je natuurlijk ook nalopen op de gebruikte instellingen.

Als je met meerdere camera's schiet (en dat is eigenlijk gewoon aan te raden) dan is het handig om de klok op de camera te synchroniseren. Je kunt dan achteraf in Lightroom de foto's rangschikken op het tijdstip waarop ze genomen zijn. Zo komen je foto's mooi in de juiste volgorde.

Accessoires
Vergeet niet wat extra dingetjes in te pakken die handig kunnen zijn gedurende de trouwdag. Zoals een doek die je onder de bruid kunt verstoppen wanneer je ze vraagt om op de grond of tegen een muur te poseren. Zo voorkom je dat de bruidsjurk vuil wordt. Ook kan een (fleece)deken gebruikt worden om de bruid warm te houden als het tijdens de foto's kouder blijkt dan verwacht.

Ook een huishoudtrapje kan handig zijn; hier kun je voor de groepsfoto's op gaan staan. Een net iets hoger standpunt werkt vaak goed bij portretten. Deze kun je gemakkelijk achter in de auto leggen en eruit halen indien je 'm nodig hebt. Hetzelfde geldt voor een statief.

Vervoer en kleding
De kans is erg groot dat je tijdens de bruiloft je auto nodig hebt om bij het bruidspaar te komen en naar de verschillende locaties. Zorg ervoor dat de tank van de auto vol is, zodat je daar gedurende de dag mee vooruit kunt. Als je dan toch langs het tankstation rijdt, haal de auto dan gelijk even door de wasstraat. Een schone auto oogt natuurlijk wel zo verzorgd!

Zelf moet je er natuurlijk ook niet als een slons bijlopen. Persoonlijk vind ik dat je als (mannelijke) fotograaf op zijn minst een pantalon en blouse aan kan. Een jasje en stropdas zal in veel gevallen te warm en te lastig zijn, maar eventueel kun je hier ook voor kiezen.

Locaties & Route
Neem de dagplanning van het huwelijk nog even goed door. Gebruik hierbij Google Maps om de locaties waar je moet zijn op de kaart te bekijken. Je krijgt zo een goede indruk van de reistijden en eventuele parkeermogelijkheden in de buurt. Wellicht zie je zelfs nog een mooie extra locatie voor trouwfoto's langs de route liggen. Als je geen navigatie hebt print dan de routes uit!

Google Maps


Zorg dat je behalve de planning ook telefoonnummers van het bruidspaar en de ceremoniemeester bij je hebt. Altijd handig om elkaar te kunnen bellen als er iets anders loopt dan verwacht.

Contact
Eventueel kun je besluiten om nog een e-mailtje naar het bruidspaar te sturen om ze een prettig nacht te wensen en aan te geven dat je er de volgende dag op tijd zult zijn. Waarschijnlijk gaat het bruidspaar daar al vanuit, maar het kan nooit kwaad om eventuele zorgen die een goede nachtrust kunnen verstoren weg te nemen. Vermeld je contactgegevens zodat ze die ook bij de hand hebben als ze je nog onverwachts nodig hebben.

Inspiratie
Als je dan met alle voorbereidingen klaar bent is er nog één ding dat je kunt doen; inspiratie voor mooie huwelijksposes opdoen op sites als Flickr en de websites van andere bruidsfotografen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Edgo
  Profiel Edgo schreef op donderdag 18 juni 2009 om 22:08  | reageer

  Tip voor een huishoudtrapje / transportkarretje is deze.

 2. Michael
  Michael schreef op donderdag 18 juni 2009 om 22:33  | reageer

  Zo te zien ben je goed voorbereid voor morgen!
  Leuk om te lezen. We hebben er alle vertrouwen in.

  Een MSN link ipv email kan dus ook knipoog

  Tot morgen!

  Michael en Willeke

 3. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 18 juni 2009 om 22:49  | reageer

  Heel veel plezier morgen met het fotograferen, zo te zien hebt je het goed voorbereid. Ben benieuwd naar wat foto's als je ze mag publiceren natuurlijk.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 juni 2009 om 22:55  | reageer

  @ThommyMan; Volgens mij hebben Michael en Willeke daar geen bezwaar tegen. vrolijk
  @Michael; Slaap ze, laatste nacht als ongetrouwde man. knipoog

 5. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op donderdag 18 juni 2009 om 23:20  | reageer

  Ik kan uit ervaring vertellen dat een stropdas inderdaad vervelend is! Die hangt de hele tijd in de weg als je bukt of door je hurken gaat. Maar inderdaad, ik ben het er mee eens dat je er verzorgd uit moet zien. Voor de geïnteresseerden hier wat foto's van mij.

 6. Jens Daems
  Jens Daems schreef op vrijdag 19 juni 2009 om 00:50  | reageer

  Zo, da's handig vrolijk Ik fotografeer nu zaterdag mijn eerste huwelijk. Altijd fijn om je tips nog eens door te lezen Elja! Bedankt!

  @ Blauwgestreept: Ik ben eens naar je foto's gaan kijkn. Knap werk hoor!

 7. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 19 juni 2009 om 01:33  | reageer

  Erg handige tips Elja. Heb er zelf nog altijd 1 opzitten en daar heb ik veel van geleerd. Niet dat het slecht ging maar je komt toch dingen tegen die de volgende keer anders moeten, zowel als voorbereiding en op fotografische gebied.

 8. Evert
  Evert schreef op vrijdag 19 juni 2009 om 12:43  | reageer

  Goed artikel Elja; bij contact zou ik nog willen aanvullen dat je dit beter niet de avond ervoor kan doen maar een paar dagen ervoor; vaak is men last-minute al druk genoeg met andere zaken. Als het paar een ceremoniemeester heeft, kun je hen evt. ook bellen.

 9. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op vrijdag 19 juni 2009 om 13:10  | reageer

  ha, net gisteren mn eerste bruiloft gedaan. van m'n zus nog wel. Je artikel kwam dus een dagje te laat, maar gelukkig was m'n voorbereiding uitstekend (vergelijkbaar met jouw voorbereiding). het eerste dat me nu is opgevallen is dat het lastig is om als 'daggast' en broer van de bruid het lastig om je aandacht te verdelen tussen fotograferen en genieten!

 10. Ruud
  Profiel Ruud schreef op zaterdag 20 juni 2009 om 08:22  | reageer

  Alhoewel het niet echt mijn 'ding' is, toch enkele keren al gedaan. In het analoge tijdperk mee begonnen en zat je met de beperking van 36 clicks, werkte ik met twee camera's ( minolta 7 serie ), en eigenlijk dezelfde voorbereidingen zoals je beschrijft Elja.

  Wel allemaal iets meer werk, contactsheets e.d., 'n echt ( ?! ) fotoalbum maken, nabestellingen, onvolkomenheden niet of héél moeilijk weg te werken, overleg met de fotozaak over hoe af te drukken enz..enz..
  En in die tijd ook nog niet een echt internet waarop je je lokatie e.d. kon opzoeken.

  Digitaal heeft het allemaal stukken makkelijker gemaakt, vooral de opheffing van de 36clicks beperking is een zegen!!
  Nog wel twee camera's ( KM 7D & Sony Alpha 700 ), met 17-35 en een 28-135, werkt prima, en in wezen verandert er t.o.v. het analoge tijdperk bijna verder niets.

  @ Blauwgestreept....mooie reportage!!! ( nr. 10 vind ik sterk )

 11. Michael en Willeke
  Michael en Willeke schreef op zondag 21 juni 2009 om 18:26  | reageer

  Elja: Je hebt vrijdag echt SCHITTERENDE foto's op onze bruiloft gemaakt!

  Super professioneel en rustig - maar toch met duidelijke aanwijzingen - tijdens de shoot, en tijdens de hele dag 'onzichtbaar', maar toch heb je werkelijkwaar elk moment te pakken.

  En onvoorstelbaar dat je de avond na het huwelijk al met drie DVDs (met mooie hoesjes en de juiste muziek) aan komt zetten.
  Naast de juiste compositie en momenten op de dag zelf heb de nabewerking ook helemaal perfect voor elkaar.

  Je hebt ons hiermee een zeer waardevolle herinnering aan onze bruiloft gegeven. Nogmaals bedankt!

  En ik heb er geen moeite mee als je wat foto's op Photofacts zet (zag er iets over voorbij komen).

 12. kmpoel
  Profiel kmpoel schreef op woensdag 14 oktober 2009 om 11:17  | reageer

  Wat een fijn artikel aangezien ik binnenkort mijn tweede "echte" huwelijk mag gaan fotograferen. De zenuwen gieren wel door mijn lijf, maar het komt wel goed!

  Nog even een vraagje, de bruidegom heeft een bril! Iemand tips hoe hier mee om te gaan? Ik wil eigenlijk niet vragen of hij hem kan afzetten of iets anders op zijn neus. Zo weet hij misschien dat ik verwacht dat er reflectie zal zijn en zal hij kritischer naar zijn foto's kijken. Is er niet iets qua focuspunt of een ander technisch snufje waarvan ik niets af weet?

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 14 oktober 2009 om 11:57  | reageer

  Ik heb een paar bruiloften geschoten met brildragenden en eigenlijk nooit last gehad van reflectie of andere problemen. Lijkt me dus niet iets waar je je druk om hoeft te maken. Scherpstellen doe je gewoon op de bril (tenzij je een hele kleine scherptediepte gebruikt).

 14. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 14 oktober 2009 om 12:53  | reageer

  @dennis, ja dat is een interessant punt. Het genieten schiet er inderdaad bij in als je fotografeert of filmt op een familiepartij. Maar van de andere kant merk ik dat door het intensieve werk dat fotograferen is van een bruiloft ed. de herinnering aan de dag (via waarschijnlijk hele andere neurale netwerken in je brein) heel goed wordt opgeslagen. Later, jaren later zelfs, kun je de dag op zich nog heel goed voor de geest halen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord