Elja Trum

Vuurwerk fotografie; de eerste foto's van het nieuwe jaar

donderdag 27 december 2007, 17:12 door | 20.295x gelezen | 8 reacties

Over een paar dagen is het weer oud en nieuw en kunnen wij fotografen weer het type foto's maken waarvoor je maar een paar keer per jaar de gelegenheid hebt; vuurwerk fotografie. Bij mij zijn de vuurwerk foto's doorgaans de eerste foto's die ik maak in het nieuwe jaar en daarmee zal ik vast niet de enige zijn. Omdat het goed fotograferen van vuurwerk nogal wat specfieke kennis vraagt is het altijd handig je van te voren goed voor te bereiden.

Op het internet zijn uiteraard voldoende tips te vinden. Vorig jaar heb ik reeds een artikel besteed aan het fotograferen van vuurwerk. Neem deze nog even door als je van plan bent maandagnacht met je camera aan de slag te gaan.

In het kort komt het er op neer dat je sluitertijd bij vuurwerkfoto's niet zo van belang is. Gebruik dus de 'bulb' stand van je camera of neem de maximale tijd die beschikbaar is. Een statief is hierbij natuurlijk wel noodzakelijk. De ISO mag op zijn laagste stand blijven staan en het diafragma kun je een eind dichtdraaien naar bijvoorbeeld f/11. Scherpstellen is het makkelijkst wanneer je dit handmatig doet. Doorgaans is 'oneindig' een bruikbare stand.

Het is overigens erg eenvoudig om achteraf meerdere vuurwerkfoto's in één foto te combineren zodat het vuurwerk in je foto wat extra aandacht krijgt.

Vuurwerk fotografie


Alvast een prettige jaarwisseling gewenst!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Margo
  Profiel Margo schreef op donderdag 27 december 2007 om 20:37

  Ook een goede jaarwisseling en een fotogeniek 2008 toegewenst!

 2. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op donderdag 27 december 2007 om 21:58

  Fijne jaarwisseling jullie allemaal!!!

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op vrijdag 28 december 2007 om 08:49

  fijne jaarwisseling allemaal!!

 4. Derk
  Profiel Derk schreef op vrijdag 28 december 2007 om 10:41

  Elja, je laat nu foto's zien die als gevolg van de lange sluitertijd beweging tonen. Ik vond het zelf bij het vierdaagsevuurwerk (de tweede gelegenheid knipoog ook leuk om een groot diafragma te gebruiken zodat het min of meer bevriest.

  Had trouwens inderdaad ook autofocus uitgeschakeld en handmatig op standje oneindig gezet.

  Leuk om eens mee te spelen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord