Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Kiri Pruntel

Wat is lifestyle fotografie?

maandag 22 juli 2019, 20:02 door | 8.193x gelezen | 0 reacties

Lifestyle fotografie. Je zult de term vast voorbij hebben zien komen de laatste tijd, want het is een trending topic binnen de fotografie! Van influencers op instagram, tot je lievelingsblogger maar ook in de commerciŽle fotografie is het booming.

Oh Baby Photography001.JPG


Maar wat is lifestyle fotografie nu eigenlijk? En op welke manier verschilt het van documentaire fotografie? Of juist van die geposeerde beelden van baby's in studiosetting die we allemaal kennen? Lees vooral verder, want ik deze blog vertel ik je alles over lifestyle sessies!

Oh Baby Photography002


Lifestyle newborn en familie fotografie


Ikzelf ben lifestyle newborn en familie fotograaf. Ik zal je dan ook meer vertellen over lifestyle baby fotografie, maar in principe kun je de term lifestyle voor bijna alle soorten fotografie gebruiken waarbij je mensen fotografeert.

Wanneer ik mensen vertel dat ik lifestyle fotograaf ben moet ik dit meestal wel even uitleggen. Want fotografeer ik dan geen kindjes in een studio? Je weet wel, op een kleedje met zo'n schattig mutsje? Nou, nee. Niet echt. Verre van zelfs. Het doel van fotograferen vanuit de lifestyle visie is dat je mensen fotografeert zoals ze echt zijn.

Geen statische of geposeerde beelden, wel de 'in between' momenten waarbij de interactie (en de liefde!) tussen mensen goed op beeld komt. Waarmee je hun verhaal kunt vertellen en waarbij in de beelden goed naar voren komt wie ze zijn. Maar houdt dit nou in dat je als fotograaf helemaal geen aanwijzingen geeft? Ook dat is niet het geval.

Oh Baby Photography003


De rol van de fotograaf tijdens een lifestyle fotoshoot


Tijdens een lifestyle fotoshoot gaat het vooral om de interactie tussen de verschillende aanwezige personen, in mijn geval zijn dit families met pasgeboren of soms ook wat oudere kinderen.

Tijdens een sessie ligt hier dan ook de focus op en vraag ik families verschillende dingen te doen waarbij deze interactie naar voren komt en waarbij je een ruime variatie aan beeld krijg. De fotoshoots vinden altijd plaats bij mensen thuis of op locatie, afhankelijk van de leeftijden van de kinderen.

Voordat ik aan een fotoshoot begin denk ik vaak aan het gevoel dat ik wil dat naar voren komt in beeld. In het geval van een newborn fotoshoot gaat het vaak om intimiteit en het pure van een pasgeboren baby'tje. De focus ligt dan vooral op veel knuffelen, mama en papa samen met hun kleine kindje op bed of op de bank.

Daarnaast maak ik altijd een ruime variatie aan beelden zoals bijvoorbeeld een aantal losse portretten van het kindje zelf, close ups van die kleine teentjes en handjes, een van de eerste badjes, maar ook eventuele broertjes en zusjes komen aan bod.

In principe fotograferen we de dagelijkse gang van zaken, maar bedenken wel samen de activiteiten die we gaan doen. De keuzes die we hier gezamenlijk in maken zijn afhankelijk van de behoeften van het kind en de ouders zelf.

Tijdens de sessie zal ik ook regelmatig aanwijzingen geven aan de ouders en overige familieleden. Bijvoorbeeld om even een extra knuffel te geven, of aan te wijzen waar het kleine neusje zich bevindt van het kindje. Op deze manier krijg je dynamisch beeld, wat tegelijkertijd de intimiteit van een kersvers gezin laat zien.

Oh Baby Photography004


Wanneer je oudere kinderen fotografeert, of bijvoorbeeld een familie sessie op locatie verloopt de fotoshoot wat anders. De aandachtspan van oudere kindjes is namelijk iets korter dus ben je als fotograaf ook de aangewezen persoon om de kinderen kleine 'opdrachtjes' te geven zodat ze de fotoshoot interessant blijven vinden.

Toen ik net begon als lifestyle fotograaf dacht ik wel eens dat als je een prachtlocatie hebt gevonden en de mensen in hun prachtige zelf voor je lens stonden dat de foto's zichzelf wel zouden vormen.

Maar niets is minder waar, tijdens een sessie is het prettig voor alle aanwezigen (voor de fotograaf, maar ook voor de gezinnen die je fotografeert) om kleine aanwijzingen of spelletjes te bedenken zodat de gezinnen wat meer met elkaar bezig zijn in plaats van jouw aanwezigheid.

Denk bijvoorbeeld aan een klein dansje doen, een hele grote groepsknuffel, eventjes op de schouders van papa zitten, tikkertje spelen.. de opties zijn eindeloos. Vergeet niet om tijdens je sessie ook te variŽren van standplaats en perspectief zodat je een ruime variatie aan beeld krijgt.

Wees ook niet bang om dichtbij te komen, zo kun je ook al die prachtige details vastleggen! En vooral, heb zelf veel plezier en durf te experimenteren. Jouw enthousiasme en speelsheid zul je terugzien in je beelden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Kiri Pruntel

Over de auteur

Kiri Pruntel is lifestyle newborn en familie fotograaf bij Oh Baby Photography en is afgestudeerd in 2015 als fotograaf bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij woont samen met haar man en zoon in Utrecht.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord