Marit Hilarius

Wat vooral NIET te doen bij fotoshoots

maandag 2 mei 2016, 20:20 door | 19.994x gelezen | 21 reacties

Als fotograaf probeer je natuurlijk altijd je klanten op hun gemak te stellen en je zo professioneel mogelijk op te stellen. Er zijn een paar dingen die je dan ook vooral NIET moet doen als je wil dat de fotoshoot soepel verloopt..

Meteen beginnen met de fotoshoot


Het is misschien niet het beste idee om meteen zodra je model de auto uit komt of binnen stapt de camera op zijn/haar neus te zetten. Begin met een gezellig gesprekje, stel jezelf voor, en leer elkaar een beetje kennen.

Zo is de sfeer al wat losser en verloopt de communicatie later tijdens de fotoshoot veel makkelijker.

Ze laten denken dat het niet goed gaat


Het kan natuurlijk ook niet altijd perfect gaan, en soms merk je dat het eindresultaat niet gaat worden zoals je in je hoofd had. Maar dan is het nooit een goed idee om dat aan je model te laten merken.

Of het weer nou tegen zit, je even geen inspiratie meer hebt, of je gewoon niet tevreden bent met je keus van het model, je mag het niet laten merken. Daar word het model alleen maar erg onzeker van, en dan ben je waarschijnlijk nog veel verder van huis. Probeer het altijd bij jezelf te houden, en geef nooit kritiek, maar tips.

Je laten afleiden of je telefoon checken


Er is natuurlijk niets mis met even kijken hoe laat het is op je telefoon, maar dingen als mails lezen, whatsappen of zelfs bellen is natuurlijk een no-go tijdens een fotoshoot. Ook kletsen met anderen die je misschien op de shoot locatie tegen komt is voor het model niet prettig.

Nogos


Handen en voeten vergeten


Het is zo gebeurd als je op het grote plaatje let. Dan kom je thuis en bekijk je je foto's nog eens goed, en ben je niet tevreden met de vingers en/of voethouding. Of er zit een plukje haar vreemd voor het gezicht op elke foto, of er zit lippenstift op de tanden. Blijf altijd op de details letten!

Dingen doen die het model niet wil


Je kunt hierbij natuurlijk denken aan topless poseren of iets dergelijks, maar ook bij bepaalde poses of andere kleding kunnen modellen zich al niet fijn voelen.

Ditzelfde geldt voor fotoshoots met families of stelletjes. Laat hen geen dingen doen die ze normaal ook nooit zouden doen, of waar ze zich allemaal niet prettig bij voelen. Dat gaat ten koste van de spontaniteit op de foto's.

Nogos


Roddelen


Het spreekt denk ik voor zich voor de meeste fotografen, maar spreek nooit negatief over andere klanten of fotografen met een model. Je brengt het model hierdoor in een hele ongemakkelijke positie en het staat natuurlijk ook niet professioneel.

Niets zeggen


Ik denk dat dit wel de allergrootste no-go is, en ook eentje die het vaakst voorkomt. Sommige fotografen zijn erg verlegen, of weten gewoon niet zo goed wat ze moeten zeggen. Dit is voor het model ontzettend vervelend, en velen worden daar heel ongemakkelijk en onzeker van, soms zo erg dat de hele shoot vast loopt.

Het is belangrijk dat je altijd blijft praten! Of het nu gewoon small talk is, of tips over de poses, zorg dat je blijft communiceren met het model.

Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

21 reacties

 1. John
  John schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 10:45

  Hier wordt ik dus niet veel wijzer van. Dit zijn tips die iedereen kan verzinnen. Wat je nu omschrijft wat je niet moet doen geldt in elke situatie wanneer je in gezelschap bent van anderen.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 10:57

  Marit, ik vind dat je in dit artikel hele goede tips geeft. Nog een aanvulling: Zorg in geval van een studioshoot dat de apparatuur al klaar en afgesteld staat, zodat je je aandacht aan het model kunt blijven geven.
  Oja, ik vergeet bijna wat: Blijf met je handen van het model af. Een model aanraken is ook 'not done'.

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 11:31

  Tja, iedereen kán dit wel verzinnen maar niet iedereen doet er ook wat mee. Ik vind het goeie tips.
  Alles wat hierboven beschreven is kan eigenlijk wel worden samengevat in ene zin: Zorg dat je model het naar de zin heeft.
  Een paar dingen die ik zo opgevangen heb:
  Sommige fotografen zijn nogal dringend en dominant in hun aanwijzingen. Dat wordt door veel modellen als zeer onprettig ervaren.
  Fotografen zijn soms meer met hun instellingen en het bekijken van de gemaakte foto's bezig dan met het fotograferen en communiceren. Ook dat vindt men niet fijn.

 4. eerbeekh
  Profiel eerbeekh schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 12:16

  Goed om deze tips (weer vrolijk ) te lezen. Dank je.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord