Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Wat vooral NIET te doen bij fotoshoots

maandag 2 mei 2016, 20:20 door | 20.676x gelezen | 21 reacties

Als fotograaf probeer je natuurlijk altijd je klanten op hun gemak te stellen en je zo professioneel mogelijk op te stellen. Er zijn een paar dingen die je dan ook vooral NIET moet doen als je wil dat de fotoshoot soepel verloopt..

Meteen beginnen met de fotoshoot


Het is misschien niet het beste idee om meteen zodra je model de auto uit komt of binnen stapt de camera op zijn/haar neus te zetten. Begin met een gezellig gesprekje, stel jezelf voor, en leer elkaar een beetje kennen.

Zo is de sfeer al wat losser en verloopt de communicatie later tijdens de fotoshoot veel makkelijker.

Ze laten denken dat het niet goed gaat


Het kan natuurlijk ook niet altijd perfect gaan, en soms merk je dat het eindresultaat niet gaat worden zoals je in je hoofd had. Maar dan is het nooit een goed idee om dat aan je model te laten merken.

Of het weer nou tegen zit, je even geen inspiratie meer hebt, of je gewoon niet tevreden bent met je keus van het model, je mag het niet laten merken. Daar word het model alleen maar erg onzeker van, en dan ben je waarschijnlijk nog veel verder van huis. Probeer het altijd bij jezelf te houden, en geef nooit kritiek, maar tips.

Je laten afleiden of je telefoon checken


Er is natuurlijk niets mis met even kijken hoe laat het is op je telefoon, maar dingen als mails lezen, whatsappen of zelfs bellen is natuurlijk een no-go tijdens een fotoshoot. Ook kletsen met anderen die je misschien op de shoot locatie tegen komt is voor het model niet prettig.

Nogos


Handen en voeten vergeten


Het is zo gebeurd als je op het grote plaatje let. Dan kom je thuis en bekijk je je foto's nog eens goed, en ben je niet tevreden met de vingers en/of voethouding. Of er zit een plukje haar vreemd voor het gezicht op elke foto, of er zit lippenstift op de tanden. Blijf altijd op de details letten!

Dingen doen die het model niet wil


Je kunt hierbij natuurlijk denken aan topless poseren of iets dergelijks, maar ook bij bepaalde poses of andere kleding kunnen modellen zich al niet fijn voelen.

Ditzelfde geldt voor fotoshoots met families of stelletjes. Laat hen geen dingen doen die ze normaal ook nooit zouden doen, of waar ze zich allemaal niet prettig bij voelen. Dat gaat ten koste van de spontaniteit op de foto's.

Nogos


Roddelen


Het spreekt denk ik voor zich voor de meeste fotografen, maar spreek nooit negatief over andere klanten of fotografen met een model. Je brengt het model hierdoor in een hele ongemakkelijke positie en het staat natuurlijk ook niet professioneel.

Niets zeggen


Ik denk dat dit wel de allergrootste no-go is, en ook eentje die het vaakst voorkomt. Sommige fotografen zijn erg verlegen, of weten gewoon niet zo goed wat ze moeten zeggen. Dit is voor het model ontzettend vervelend, en velen worden daar heel ongemakkelijk en onzeker van, soms zo erg dat de hele shoot vast loopt.

Het is belangrijk dat je altijd blijft praten! Of het nu gewoon small talk is, of tips over de poses, zorg dat je blijft communiceren met het model.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

21 reacties

 1. John
  John schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 10:45  | reageer

  Hier wordt ik dus niet veel wijzer van. Dit zijn tips die iedereen kan verzinnen. Wat je nu omschrijft wat je niet moet doen geldt in elke situatie wanneer je in gezelschap bent van anderen.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 10:57  | reageer

  Marit, ik vind dat je in dit artikel hele goede tips geeft. Nog een aanvulling: Zorg in geval van een studioshoot dat de apparatuur al klaar en afgesteld staat, zodat je je aandacht aan het model kunt blijven geven.
  Oja, ik vergeet bijna wat: Blijf met je handen van het model af. Een model aanraken is ook 'not done'.

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 11:31  | reageer

  Tja, iedereen kán dit wel verzinnen maar niet iedereen doet er ook wat mee. Ik vind het goeie tips.
  Alles wat hierboven beschreven is kan eigenlijk wel worden samengevat in ene zin: Zorg dat je model het naar de zin heeft.
  Een paar dingen die ik zo opgevangen heb:
  Sommige fotografen zijn nogal dringend en dominant in hun aanwijzingen. Dat wordt door veel modellen als zeer onprettig ervaren.
  Fotografen zijn soms meer met hun instellingen en het bekijken van de gemaakte foto's bezig dan met het fotograferen en communiceren. Ook dat vindt men niet fijn.

 4. eerbeekh
  Profiel eerbeekh schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 12:16  | reageer

  Goed om deze tips (weer vrolijk ) te lezen. Dank je.

 5. Noor
  Noor schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 13:59  | reageer

  Eens met martinphili, ook de eerste zin.
  Je kunt sommige dingen wel normaal vinden maar ik denk dat er nog wel een wereld te winnen valt in de communicatie tussen fotograaf en model.

 6. Margret Tielemans
  Margret Tielemans schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 14:10  | reageer

  Goede tips, waarvan de meeste inderdaad zo vanzelfsprekend zijn, dat het toch goed is er even bij stil te staan. Het is prettig om ze zo opgesomd te zien en als fotograaf te bedenken: "Ja, zo doe ik het eigenlijk ook." Dank je wel.

 7. Slimpie
  Profiel Slimpie schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 14:37  | reageer

  Goede tips, vooral voor beginners die nog helemaal geen ervaring hebben. Ook de tips in de reacties zijn erg zinvol, op de eerste reactie na dan. Waarom zo negatief reageren terwijl iemand probeert de beginnende fotograaf wat bij te brengen. Als je het allemaal al weet kun je ook gewoon NIET reageren.

 8. henk Donkers
  henk Donkers schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 14:38  | reageer

  Misschien ook een leuke tip. Zorg dat er altijd wat te eten en te drinken is tijdens de sessie. Probeer even in te schatten wat het model drinkt.

 9. Ton
  Profiel Ton schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 15:24  | reageer

  Jammer, dat John zichzelf zo goed vindt.
  Er zijn echter veel mensen die belangrijke dingen over het hoofd zien of er simpel weg niet aan denken. Daarom zijn deze tips van Marit juist gewoon super.
  En John, als je alles al weet, schrijf dan ook eens wat positiefs. Kunnen wij misschien nog wat van leren

 10. gast schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 16:34  | reageer

  Ik zet steeds wat muziek op en vraag aan het model welke muziek ze wil horen. Dat brengt sfeer,.... het model komt vanzelf los. Ooit ging ik een gesprek aan met mijn model, ze vertelde wat en de " babbel " ging vlot. Tot ik plots vroeg hoe het met haar vriend gesteld was..... stilte. Het was net uit tussen hen. Zoek dan maar snel iets om uw model terug op haar gemak te stellen.

 11. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 17:05  | reageer

  @gast, ik denk dat het beter is om niet over iemands privéleven te praten. Juist om zeer gevoelige zaken te vermijden.

 12. Marit Hilarius
  Profiel Marit Hilarius schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 17:17  | reageer

  Goeie tip, Henk, van het eten en drinken!

 13. Noor
  Noor schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 17:32  | reageer

  Mits het een bekende van je is denk ik. Ik denk zelfs als er een gevoelig onderwerp ter sprake komt dat je daar ook je voordeel mee kunt doen.
  Lachen op een foto kan wat mij betreft alleen als het echt lachen is.

  Dat van die muziek is een goede tip.

  Misschien bezijden dit onderwerp het volgende priveverhaal:

  Ik heb laatst iemand van 77(tante), die maar riep dat ze nooit goed op een foto kwam aanwijzingen gegeven. Toen ze zat zoals ik wilde heb ik een leuke vraag gesteld over "vroeger". Maar wel vriendelijk gezegd: je mag niet praten alleen maar denken.
  Ik deed Klik en van de 20 foto's was de eerste foto meteen de beste.
  De rest gekiept.
  Misschien mazzel maar ik heb mooiste van haar innerlijk op dat moment in het portret gelegd. Trots en met een glimlach.
  Ze was er zeer blij en verrast mee toen ik de afdruk overhandigde.
  Daarnaast deed ik deze foto met zeer weinig middelen in haar huiskamer:
  Voor de foto wel even een zeer summiere make up aangebracht.
  Voornamelijk matte poeder en een glansje op haar lippen, wenkbrauwen aangezet. 14. Jan Spoelstra
  Jan Spoelstra schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 20:02  | reageer

  Er zijn nog veel meer tips. Waarvan de belangrijkste is: Vind je het zelf niet leuk, doe dan geen foto-shoots.

 15. ruudt
  ruudt schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 20:27  | reageer

  het zijn gewoon goeie tips, altijd weer goed om aan te denken, dankjewel

 16. Jean
  Jean schreef op woensdag 4 mei 2016 om 04:57  | reageer

  idd goede, en doch enigszins standaard tips die ik gelukkig vaak tegen kom. Vooral voor beginnende fotografen erg handig. Zelf ben ik nu een jaar bezig, en was in het begin heel erg verlegen, tegenwoordig niet meer. Een ander ding, van donniebelg, het is over het algemeen idd not done om een model aan te raken, vooral bij nieuwe/vreemde klanten/modellen. Zelf heb ik wel de ervaring opgedaan dat het bijvoorbeeld bij bekende modellen, uiteraard na overleg, wel mogelijk is om een model ook licht fysiek te sturen, of iets te veranderen. In sommige gevallen staat het model net in de perfecte pose en dat wil je niet veranderen, maar iets kleins stoort zoals iets aan kleding, of het haar. En met overleg kan men dat dan zelf veranderen mocht men bij bijvoorbeeld vrouwelijke modellen geen vrouwelijke assistente hebben. Maar, ik zeg het nogmaals, duidelijk enkel na overleg. Nooit zomaar iets doen. NO GO

 17. FMK
  FMK schreef op woensdag 4 mei 2016 om 07:06  | reageer

  Altijd weer goed om zoiets te lezen. Het is niet heel eenvoudig om goed met een model om te gaan en goede foto's te maken. Beide moeten natuurlijk gaan

 18. Luc Vancamp
  Luc Vancamp schreef op woensdag 4 mei 2016 om 08:46  | reageer

  Tag Jhon:
  Dat bedoelt Hilarius : wees niet negatief over anderen ( zoals jij over haar tips). Misschien dan hier een tip voor jou: heb je een goeie tip ?
  Luc

 19. Brian
  Brian schreef op woensdag 4 mei 2016 om 17:35  | reageer

  Wat gemakkelijk om te zeggen dat dit allemaal standaard is of dat dit een open deur is... Kijk voor de grap eens bij een van de vele workshops, trainingen of op een beurs naar studiofotografen die tips geven over studio en modellen fotografie en je ziet het telkens weer terug komen... Alles Wat Marit hier vertelt komt gewoon super vaak voor, dus haar tips zijn voor het gros van de mensen zeker waardevol.

  Wat ik zelf sinds een tijdje doe, en dat werpt wel zijn vruchten af, is het model na een bakkie drinken vragen om zelf een muziekje uit te zoeken op spotify. Zo kiest het model zelf voor de juiste muziek maar misschien nog belangrijker, aan de soort muziek kun je afleiden in wat voor sfeer je kunt gaan werken met het model.

  Het is gewoon een klein beetje inlevingsvermogen, maar hierdoor voelt iemand zich gewoon snel prettig en dat werkt naar elkaar toe echt helemaal super.

 20. chantal
  chantal schreef op donderdag 5 mei 2016 om 16:51  | reageer

  dat zijn inderdaad goede tips bedankt hiervoor

 21. willy duvel
  willy duvel schreef op zaterdag 7 mei 2016 om 21:14  | reageer

  Mogelijk ook eens aan het model vragen hoe zij of hij het ziet en daar mee beginnen !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord