Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Frank Doorhof

Wees niet bang voor écht zwart-wit

donderdag 25 april 2019, 12:24 door | 3.518x gelezen | 7 reacties

Vaak hoor je mensen praten over hoezeer ze houden van zwart-witfotografie, maar in wezen bedoelen ze eigenlijk het maken van een afbeelding in zwart-wit en niet in kleur.

En begrijp me niet verkeerd, dit is goed, ik ben daar ook dol op. Maar soms is het niet erg om écht je zwart-witbenadering te gebruiken.

Loes December 21 2013 323 Edit


Dit portret is in kleur gemaakt (natuurlijk) maar ik wist al dat ik het contrast echt tot het uiterste wilde pushen, dus ik koos voor een nogal harde lichtbron en richtte het licht onder een meer gerichte hoek en zorgde ervoor dat ik genoeg detail had in het origineel.

Hierna was het een kwestie van echt het contrast zover mogelijk verhogen in Photoshop. Met de plug-in Alien Skin kun je het beeld zwart-wit maken met zo min mogelijk grijstinten.

Nu zien niet alle afbeeldingen er goed uit met deze techniek. Je moet wel echt fotograferen met dit beeld in gedachten. Maar als je het dan doet ... kunnen de resultaten ook geweldig zijn. Maar om eerlijk te zijn; het is wel een persoonlijke voorkeur!


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

7 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op maandag 29 april 2019 om 07:53

  Tegenwoordig heb je weinig z/w foto's nog. Het zijn bijna allemaal grijswaarden foto's. Ik vind het toch wel jammer, ik hou wel van dit soort bijna grafische beelden, lekker veel contrast.

 2. Ingrid
  Ingrid schreef op dinsdag 30 april 2019 om 11:46

  hou ook erg van dit zw-w fotografie, maar niet altijd gemakkelijk om het te verkrijgen. Is er ergens een mogelijkheid /instelling bij NIK collection om dit resultaat ook te verkrijgen ?

 3. gast schreef op dinsdag 30 april 2019 om 12:46

  Zwart wit verlangt een hoger contrast dan kleur zo ver ga ik hier zeker in mee. Het gebruik van een plug-in en dan zeggen "Dit is mijn beeld" vind ik niet kloppen vooral omdat binnen Photoshop vorm voorhanden is zoals calculaties van kanalen. Kijk maar eens naar je rood kanaal voor portretten. Denk als je daar in thuis bent je daadwerkelijk kunt zeggen dat beeld heb ik gemaakt en met meer consistentie.

 4. Peter
  Peter schreef op dinsdag 30 april 2019 om 17:56

  Beste Ingrid,
  Probeer in de NIK collection Silver #25 maar eens. In essentie moet de foto wel goed en geschikt zijn voor echt Z/W, maar filters helpen wel. En natuurlijk de kleurkanalen in PS zoals hierboven ook.
  Peter.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.388 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord