Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Wees niet bang voor écht zwart-wit

donderdag 25 april 2019, 12:24 door | 4.548x gelezen | 7 reacties

Vaak hoor je mensen praten over hoezeer ze houden van zwart-witfotografie, maar in wezen bedoelen ze eigenlijk het maken van een afbeelding in zwart-wit en niet in kleur.

En begrijp me niet verkeerd, dit is goed, ik ben daar ook dol op. Maar soms is het niet erg om écht je zwart-witbenadering te gebruiken.

Loes December 21 2013 323 Edit


Dit portret is in kleur gemaakt (natuurlijk) maar ik wist al dat ik het contrast echt tot het uiterste wilde pushen, dus ik koos voor een nogal harde lichtbron en richtte het licht onder een meer gerichte hoek en zorgde ervoor dat ik genoeg detail had in het origineel.

Hierna was het een kwestie van echt het contrast zover mogelijk verhogen in Photoshop. Met de plug-in Alien Skin kun je het beeld zwart-wit maken met zo min mogelijk grijstinten.

Nu zien niet alle afbeeldingen er goed uit met deze techniek. Je moet wel echt fotograferen met dit beeld in gedachten. Maar als je het dan doet ... kunnen de resultaten ook geweldig zijn. Maar om eerlijk te zijn; het is wel een persoonlijke voorkeur!


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

7 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op maandag 29 april 2019 om 07:53  | reageer

  Tegenwoordig heb je weinig z/w foto's nog. Het zijn bijna allemaal grijswaarden foto's. Ik vind het toch wel jammer, ik hou wel van dit soort bijna grafische beelden, lekker veel contrast.

 2. Ingrid
  Ingrid schreef op dinsdag 30 april 2019 om 11:46  | reageer

  hou ook erg van dit zw-w fotografie, maar niet altijd gemakkelijk om het te verkrijgen. Is er ergens een mogelijkheid /instelling bij NIK collection om dit resultaat ook te verkrijgen ?

 3. gast schreef op dinsdag 30 april 2019 om 12:46  | reageer

  Zwart wit verlangt een hoger contrast dan kleur zo ver ga ik hier zeker in mee. Het gebruik van een plug-in en dan zeggen "Dit is mijn beeld" vind ik niet kloppen vooral omdat binnen Photoshop vorm voorhanden is zoals calculaties van kanalen. Kijk maar eens naar je rood kanaal voor portretten. Denk als je daar in thuis bent je daadwerkelijk kunt zeggen dat beeld heb ik gemaakt en met meer consistentie.

 4. Peter
  Peter schreef op dinsdag 30 april 2019 om 17:56  | reageer

  Beste Ingrid,
  Probeer in de NIK collection Silver #25 maar eens. In essentie moet de foto wel goed en geschikt zijn voor echt Z/W, maar filters helpen wel. En natuurlijk de kleurkanalen in PS zoals hierboven ook.
  Peter.

 5. Ingrid
  Ingrid schreef op dinsdag 30 april 2019 om 19:55  | reageer

  @Peter, heb nog de oude NIk filters. weet niet wat je met #25 bedoeld. Idd moet je foto uit de camera ok zijn, maar lees dat er toch zijn die de NIK gebruiken vandaar m'n vraag. Ik hou ook van soft foto's hangt een beetje af van het licht de sfeer.
  Bij mij zou het meer op straat fotografie/architectuur gaan, daar wil ik me wat momenteel op toeleggen of
  @gast, idd start je al met een hoger contrast, en die plug in weet toch dat vele dit gebruiken zoals bij fine art, om meer uit je foto te halen. Ik maak géén portretten.

 6. gast schreef op dinsdag 30 april 2019 om 23:32  | reageer

  @Ingrid, Binnen de NIK filters heb je meerdere opties. Kies Silver Efex Pro 2. In de linker kolom kies je Preset Bibliotheek. Dan heb je 37 varianten waaruit je kunt kiezen. Nummer 025 geeft het meeste Zwart / Wit met weinig tot geen grijs. De nummer 003 en 004 zijn ook redelijk en hebben meer grijstonen. Over het algemeen ben ik ook meer fan van meer nuancering, maar soms is lekker Z/W het best. Als je een overzicht van mijn foto's wilt zien, kijk dan op: https://gurushots.com/petervanzwol/photos .
  En portretten zijn toch echt heel leuk en mooi om te doen hoor!!
  Groet Peter.

 7. Ingrid
  Ingrid schreef op woensdag 1 mei 2019 om 11:22  | reageer

  @Peter, ok bedankt had al in die richting een vermoeden. Nu geen tijd, zal eens nr de link kijken komende dagen. 't ja maar toch niet echt m'n ding denk ik, je moet dan de mensen benaderen. Ben liever in de natuur knipoog Moest je ook zin en tijd hebben hier mijn werkjes knipoog http://vandainfotografie.werkaandemuur.nl

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord