Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris Janssen

Welke Nikon camera moet je kopen?

donderdag 8 januari 2015, 20:22 door | 50.758x gelezen | 16 reacties

Eerdere schreven we al over de verschillende Canon camera's. Nu zijn de modellen van Nikon aan de beurt. De keuze maken welke camera je moet aanschaffen is altijd lastig. Zeker als je nog geen keuze voor een bepaald systeem hebt gemaakt; later overstappen is namelijk altijd prijzig. Met de vele mogelijkheden is het bovendien lastig kiezen.

Uiteraard vertellen we je niet welke camera je moet kopen. We laten zien welke modellen Nikon momenteel aanbiedt en voor welke fotografen deze geschikt zijn. Uiteindelijk ligt de keuze bij jou. Koop de camera die het beste bij je past!

Nikon 1


Voor iemand die niet met een redelijk grote spiegelreflex wil rondlopen heeft Nikon ook een systeemcamera; de Nikon 1. Bij deze systeemcamera heb je geen optische zoeker en je hebt niet de mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (behalve op het duurste model). Een groot voordeel is het touchscreen, je kan zo makkelijk door je foto's heen kijken.

De eerste Nikon 1 werd aangekondigd in september 2011. De Nikon 1 serie is veel lichter en compacter dan een spiegelreflex en daardoor ideaal om mee te nemen.

Ondanks het kleine formaat is de kwaliteit aardig te vergelijken met spiegelreflex camera's. Voor deze camera zijn verschillende objectieven beschikbaar. Nikon heeft een adapter waarmee je de objectieven die voor spiegelreflex modellen gemaakt zijn kunt gebruiken op het 1 systeem.

Er zijn verschillende camera's binnen het Nikon 1-systeem. Prijzen beginnen vanaf circa 349 euro inclusief standaard objectief. De duurste in de serie (Nikon 1 V3) kun je aanschaffen voor circa 899 euro inclusief objectief.

Wil je vooral een compacte camera die je gemakkelijk mee kunt nemen, dan is een camera uit de Nikon 1-serie wellicht wat voor jou.

Nikon J1

Nikon D3300


De D3300 is een leuk instapmodel voor de startende fotograaf. Deze camera is aangekondigd in december 2013. Voor ongeveer 495 euro heb je deze camera in je bezit. Als je nou helemaal niet met fotografie bekend bent, heb je een voorbeeld knop. Deze knop laat zien (aan de hand van voorbeeld foto's) hoe je jouw foto het beste kunt maken. Een leuke instapcamera voor als je echt kennis wilt gaan maken met fotografie.

Nikon D3300

Nikon D5300


Mocht je net even iets verder willen dan een instap camera dan is de Nikon D5300 een leuk model. Dit is de opvolger van de Nikon D5200. Deze camera heeft een kantelbaar scherm. Dit maakt het makkelijk om verschillende standpunten aan te nemen. Met 5 beelden per seconde is dit een van de snellere camera van Nikon. En daardoor in combinatie met bijvoorbeeld een 50mm objectief juist een hele leuke camera om portretten mee te maken. Het grote voordeel van deze camera is dat hij WIFI en GPS heeft, zo kan je snel je foto's delen en weet je de locatie.

De camera met het standaard objectief de 18-55mm f/3.5-5.6 weegt ongeveer 585 gram. Deze camera is een stuk zwaarder dan de Nikon D5200. De Nikon D5300 is iets groter en ligt iets steviger in de hand. Voor iedereen is dit weer verschillend. Mocht je dus een camera willen kopen probeer hem eerst uit in de winkel.

Nikon D5300


De D5500 is ook aangekondigd, lees hier meer over deze aankondiging!

Nikon D7100


Als topper in de DX serie (camera's met een APS-C formaat sensor) heeft Nikon de D7100. In bediening lijkt deze erg op de full-frame serie. Deze camera heeft ook een magnesiumlegering waardoor de body maar 675 gram weegt.

De Nikon D7100 heeft een 24,1 megapixels sensor en kan tot 6 beelden per seconde maken. Al met al een top camera in de DX lijn voor veel minder geld dan de full-frame camera's. Deze camera is door het aantal beelden per seconde geschikt voor sport- en natuurfotografen.

Een mooi model voor de fotograaf die zijn camera regelmatig gebruikt.

Nikon 7100

Nikon D610


De Nikon D610 is de opvolger van de Nikon D600. Deze camera is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, hij is bijvoorbeeld sneller geworden. De Nikon D610 wordt ondersteund met vele functies zoals timelapse en HDR foto's. Er is ook een speciale modus om het geluid van de sluiter te dempen, dit kan handig zijn op plekken waar het stil moet zijn zoals bij bruiloften.

Deze full-frame camera weegt 760 gram, vergeleken met de D810 vrij licht. Door 24,4 megapixels en 39-punten autofocuspunten is dit een hele leuke full-frame voor mensen die veel in een studio werken.

Nikon D610

Nikon Df


De in november 2013 aangekondigde Nikon Df is een 16 megapixel camera in een retro jasje. Deze full-frame camera heeft prima specificaties, maar valt gevoelsmatig door zijn afwijkende design wel een beetje buiten de normale Nikon-range.

Een prima keuze voor iemand die een uitstekende camera zoekt en geld over heeft voor het afwijkende retro design. De Nikon Df kost circa 2.749 euro inclusief eveneens retro-designed 50mm f/1.8 objectief.

Nikon Df

Nikon D750


Momenteel is de Nikon D750 de nieuwste full-frame camera van Nikon, aangekondigd afgelopen Photokina 2014. De Nikon D750 zit in de serie tussen de Nikon D610 en de Nikon D810 en heeft dezelfde sensorresolutie als de Nikon D610. De body is wat lichter en compacter dan de andere full-frame camera's.

Deze camera is ideaal als eerste full-frame camera omdat die makkelijk te bedienen is. Ook met hoge ISO-waarden presteert de camera heel goed. Deze camera is juist geschikt voor fotografen die veel wisselen van onderwerp. De ene keer buiten bij het voetbalveld en de andere keer in de studio.

Nikon 7100

Lees hier onze review van de Nikon D750. Deze camera is vanaf 2.199 euro verkrijgbaar.

Nikon D810


Als opvolger voor de Nikon D800 en Nikon D800E heeft Nikon de Nikon D810 in juni 2014 uitgebracht. Deze opvolger heeft net als de Nikon D800E geen anti-aliasing filter waardoor de beelden scherper zijn. Samen met een 36,3 megapixel sensor zorgt dat ervoor dat er achteraf geweldige uitsneden te maken zijn.

De D810 is veel meer gericht op de sportfotografen. Maar ook voor landschapsfotografie. Met ongeveer 7 beelden per seconde mis je bijna geen moment op de DX stand. Het is een vrij zware camera, de body weegt namelijk 980 gram. Deze camera is juist heel geschikt voor marcofotografie omdat de details heel scherp zijn! Ook is deze camera geschikt voor wildlife fotografie. Dan is alleen het gewicht een nadeel.

Verder vind ik dat deze camera het prettigst in de hand liggen, maar dat is voor iedereen verschillend. Kijk daarom ook goed hoe de camera in je hand ligt en of die niet te zwaar is. Vaak voelt het in de winkel net even anders. Neem bijvoorbeeld je eigen lenzen mee, dan weet je precies hoe zwaar je combinatie gaat worden.

Nikon D810

Nikon D4s


De absolute topper van Nikon is de nikon D4s. Deze Full-frame camera kan tot 11 beelden per seconde schieten. Deze camera is echt gemaakt voor buiten, de robuuste body van 1.180 gram is gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Het mooie aan deze camera is, dat hij een speciaal RAW formaat heeft die er voor zorgt dat bestanden veel sneller via het netwerk verstuurd kunnen worden. Daardoor is die ook ideaal voor sport- of buitenfotografie.

De Nikon D4s kost momenteel circa 5.999 euro.

Nikon D4s

Voor welke Nikon camera heb jij gekozen?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris Janssen

Over de auteur

Fotografie is een onderdeel van mijn leven. Al jaren fotografeer ik en streef ernaar om te groeien en dingen te leren! Momenteel loop ik stage bij Photofacts.

16 reacties

 1. Hanneke
  Hanneke schreef op donderdag 8 januari 2015 om 21:28  | reageer

  Wij hebben de Nikon D5300, fijn qua prijs kwaliteit verhouding. De Wifi is soms ook wel handig, dat heeft de D5200 niet geloof ik.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op vrijdag 9 januari 2015 om 10:32  | reageer

  Misschien je verhaal nog eens nakijken...

  De Nikon 1 heeft wel een adapter en de V serie heeft ook een zoeker

  De D3300 is al een tijdje uit

  De D5500 is net aangekondigd

  De 810 is niet voor sportfotografie maar veel meer voor landschapsfotografie e.d. Die 7 fps is alleen op DX stand

  etc.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 januari 2015 om 10:47  | reageer

  @Erik; bedankt voor je opmerkingen!
  We lopen er nog even goed doorheen.

 4. Gilbert
  Gilbert schreef op vrijdag 9 januari 2015 om 14:16  | reageer

  Na een jaar lang met de D7100 te hebben gefotografeerd onlangs overgestapt op de D750.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 januari 2015 om 14:31  | reageer

  @Gilbert: En hoe bevalt de overstap van APS-C naar Full-frame je?

 6. 100
  100 schreef op zaterdag 10 januari 2015 om 11:15  | reageer

  Ik mis de DF in het rijtje. De hipster retro camara voor de niet al te arme wannabe puristen die filmrolletjes te veel gedoe vinden...

 7. gast schreef op maandag 12 januari 2015 om 10:45  | reageer

  Overstap bevalt erg goed, vooral in deze donkere dagen kan ik met de ISO meer uit de camera halen zonder al te veel kwaliteit in te boeten. Merk ook dat de kwaliteit van de kleuren beter is, kan dat niet zo goed omschrijven. Zal straks in het veld met de 150-600 wel wennen zijn aan de mm die ik ingeleverd heb (misschien maar gewoon naar DX-mode schakelen) maar voor alsnog blijf ik op FX fotograferen en dan maar dichterbij komen. Verder is het een ontdekkingstocht naar er meer uithalen op een FX.

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 09:18  | reageer

  @100; Goed punt, we hebben hem nog toegevoegd.

 9. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 13:47  | reageer

  En kijk nog even je Nikon 1 verhaal na, de V serie heeft dus WEL een zoeker en er is ook een FT1 vattingadapter verkrijgbaar waardoor de DSLR objectieven ook te gebruiken zijn.

  Daarnaast is de D810 niet gericht op sportfotografie, daar is ie veel te traag voor met 5 fps. Je gaat toch geen camera kopen met 36 miljoen pixels en hem dan in DX stand gebruiken waardoor je 20 miljoen pixels verliest? Koop dan meteen de D750, die heeft 6,5 fps, een betere autofocus en 24 miljoen pixels en veel goedkoper... Of gewoon de D4s, die is daar voor gemaakt met zijn 11 fps.

 10. Harry Stok
  Harry Stok schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 13:56  | reageer

  Ik heb na de D5200 gekozen voor de D5300, duidelijk een verbetering in scherpte door het weglaten van het anti-aliasing filter. Enige nadeel is de autofocus van liveview soms traag is.

 11. Hans Stuurman
  Hans Stuurman schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 14:40  | reageer

  Jammer dat jullie hier niet de D5500 in hebben meegenomen terwijl er wel op 6 januari een artikel was geplaatst over de D5500.
  Misschien is het een idee om de verschillende camera's in een matrix te plaatsen met hun eigenschappen, zodat je makkelijker kan vergelijken.

 12. Johannes
  Johannes schreef op woensdag 14 januari 2015 om 08:26  | reageer

  Nog steeds het stuk voor de Nikon 1 niet aangepast, erg slordig. Overigens is de Nikon D7100 niet geschikt voor sportfotografie, sterker nog, Nikon heeft op de D4 na geen één camera die geschikt is voor sportfotografie. Met 6fps mis je echt het moment dat je vast wilt leggen (bij voetbal of snellere sporten), en het ontbreken van een af-on knop is een extra reden om er geen geld aan de D7100 uit te geven. Wil je met Nikon sport fotograferen, koop een D300s met accupack, 8fps!

 13. gast schreef op woensdag 14 januari 2015 om 11:34  | reageer

  Ik ben van mening dat de D7100 wel voor sportfotografie geschikt is, misschien niet voor het snelste werk, maar er zijn vele sporten waarbij 8 fps is echt niet nodig is. In de handleiding van de D7100 staat vermeld "Locking Focus with the AF-ON button", gevolgd door "If desired, the autofocus can be assigned to a separate button...". Een AF-ON knop moet dus wel mogelijk zijn met een D7100.

 14. Johannes
  Johannes schreef op woensdag 14 januari 2015 om 20:18  | reageer

  @gast, af-on is inderdaad mogelijk, je levert dan je AE-L/AF-L knop in. Laat ik die nou ook willen gebruiken...

  Waarom ik van mening ben dat de D7100 niet de sportcamera van Nikon is, vergelijk met Canon. De D7100 komt wat specificaties meer overeen met de 70d dan met de 7d, een DX camera boven de D7100 (de opvolger van de D300s dus) ontbreekt. Zijn maar weinig sporten waarbij je die 2 fps kan missen, overigens als Nikon morgen een powerpack uitbrengt voor de D7100 ga ik die meteen halen, dan pas ik die af-on wel steeds aan, maar heb ik in elk geval de snelheid die ik wil (het verschil tussen in een kopduel de er wel of niet op hebben).

 15. Johannes
  Johannes schreef op woensdag 14 januari 2015 om 20:24  | reageer

  @ redactie, de niet bestaande adapter voor spiegelreflexlenzen op je Nikon 1 systeemcamera http://www.nikon.nl/nl_NL/product/accessories/1-nikkor-lenses/others/mount-adapter-ft1

 16. tschouten
  Profiel tschouten schreef op vrijdag 26 augustus 2016 om 17:11  | reageer

  Ik weet niet of mensen die op deze pagina komen op zoek zijn naar een geupdate versie. Via onderstaande website kan je iig wat meer details vinden. vrolijk

  http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/digitale-cameras/nikon-cameras/

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord