Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Witbalans instellen om herfstkleuren te verbeteren

woensdag 29 september 2010, 17:19 door | 16.263x gelezen | 9 reacties

Wanneer je herfstfoto's maakt is het belangrijk dat de kleuren levendig en fris zijn. Eťn van de manieren om dit te bereiken is het aanpassen van de witbalansinstelling op je camera. Je kunt die natuurlijk gewoon laten staan op AWB (Auto WitBalans), maar het loont soms best de moeite om hierbij wat verder te kijken. De weersomstandigheden kunnen namelijk veranderen en goed gebruik van je witbalans kan echt een boost geven aan de kleuren.

In de herfst, dat hebben we de afgelopen dagen wel ondervonden, kan het weer in enkele minuten omslaan. Van strakblauwe lucht met een lekker zonnetje naar donkere, dreigende wolkenluchten met daarbij behorende stortbuien!

Heb je in zo'n situatie automatische witbalans ingeschakeld, dan kan het dus zomaar gebeuren dat de kleurtemperatuur binnen enkele minuten anders is. Een uurtje buiten fotograferen met gebruik van de automatische witbalans wil dan nog niet zeggen dat alle foto's voorzien zijn van een consistente witbalans. En dat is natuurlijk onhandig als je ze later gaat bewerken.

Mijn tip: bij (sterk) wisselende lichtomstandigheden kun je het beste kiezen voor een witbalans preset. Die zijn er niet voor niets natuurlijk. Je serie foto's is dan in ieder geval consequent qua kleurtemperatuur.

Ik laat hieronder zien wat een foto van herfstbladeren doet als de witbalans op AWB of op een andere preset staat. En wat je nog kunt doen om de kleuren frisser en levendiger te maken.

Auto Witbalans


De omstandigheden waren een beetje nat, maar toch was er sprake van een behoorlijke hoeveelheid helder licht. Helaas heeft deze foto, waarbij de witbalans op Auto is ingesteld, een te koele kleurtemperatuur. Om maar te zwijgen over frisse en levendige kleuren.

Met de automatische witbalans


Witbalans Bewolkt (Cloudy)


Door eenvoudigweg de witbalans in te stellen op de preset Bewolkt/Cloudy kan de camera al een stuk beter overweg met de kleurtemperatuur. Het lijkt er al een stuk meer op. De foto is (te) warm van kleur. Maar echt crispy vind ik hem nog niet.

Witbalans op bewolkt


Auto Witbalans; Curves aangepast


Door te schuiven met de Tone Curve instellingen in Lightroom komt de foto pas echt tot leven. Het nog aanwezige groen wordt nu ook echt helder groen. Ook de randen van de blaadjes lijk nu wat scherper door te komen. Uiteraard kun je de Curves natuurlijk ook in Photoshop aanpassen.

Curve aanpassing


Zo zie je maar dat herfstfotografie meer is dan alleen maar wat blaadjes op de foto zetten. Het begint allemaal al bij het goed kennen van je camera, zodat je weet wat je aan moet of kunt passen om iets te bereiken.

Herfstfotografie is een breed begrip en kent vele facetten. Maar hoe leg je dat nu allemaal op een mooie manier vast? Het herfstseizoen is niet al te lang, dus veel tijd om het wiel zelf uit te vinden is er niet. Misschien kan ik je op weg helpen met mijn e-book '25 Stappen voor de mooiste Herfstlandschappen?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

9 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 29 september 2010 om 17:31  | reageer

  Een hele tijd heb ik gefotografeerd m.b.v. een grijskaart i.c.m. custom witbalans. Dat garandeert natuurgetrouwe kleuren. Omdat dat nogal een gedoe is (telkens opnieuw een shot van de grijskaart) stel ik de laatste tijd m'n witbalans in op 5200/5400 Kelvin en op 3200/3400 bij kunstlicht. Bij een combi is van ambient en kunstlicht (bijv. Airport) geef ik de voorkeur aan de AWB instelling. Bij het openen van een RAW in Bridge (ben een verstokte Photoshopper) kun je alles nog naar wens aanpassen.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 29 september 2010 om 18:10  | reageer

  Ik heb de witbalans altijd op cloudy staan. Alleen bij de helft van de foto's geeft dat juist weer te gele beelden dus met ik het weer iets koeler maken in lightroom. Ik zou zeggen, schiet vooral in RAW en bekijk achteraf wat je een mooie / natuurgetrouwe witbalans vind. Bij herfstkleuren is geel vaak wel mooi, maar als je bijvoorbeeld rode of paarse paddenstoelen fotografeerd kan dat totaal verkeerde kleuren opleveren.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 29 september 2010 om 20:20  | reageer

  Ik werk eigenlijk bijna altijd op 5200 K bijdraaien doen we achteraf in batch en soms per beeld.

 4. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 29 september 2010 om 21:02  | reageer

  Aangezien ik altijd in RAW werk heeft instellen van AWB geen zin.
  Dat werkt alleen in JPG.
  De in RAW geschoten beelden corrigeer ik achteraf in Photoshop.
  Overigens heb ik van Canon begrepen dat je beter een vel wit papier kunt fotograferen om je witbalans in te stellen dan een grijskaart.

 5. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 30 september 2010 om 00:00  | reageer

  De veronderstelling dat je RAW bestanden achteraf wel kunt corrigeren is toch niet helemaal waar. Er worden namelijk tijdens het maken van de foto meerdere parameters afgestemd op de waarde van de witbalans instelling. Hierdoor kan bijvoorbeeld ook de belichtingsmeting worden aangetast door het gebruik van een verkeerde witbalans.

  In de regel gaat het redelijk goed, maar wil je echt goed werken, dan ook in RAW fotografie even de witbalans goed instellen !!!

 6. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 30 september 2010 om 06:40  | reageer

  Eigenlijk ga ik er van uit dat je in RAW fotografeert. Een vaak gehoorde gedachte is dat het instellen van de witbalans 'toch niks uitmaakt', omdat je die later nog kunt wijzigen. Mijn punt is hier dat je door het kiezen voor een bepaalde preset een consistente kleurtemperatuur krijgt. En dat is vooral handig bij (sterk) wisselende lichtomstandigheden.

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 30 september 2010 om 08:35  | reageer

  Je kunt natuurlijk ook een gekozen witbalans in lightroom over de hele set synchroniseren. Maar neemt idd niet weg dat van te voren goed instellen werk kan schelen. Maar dan nog zou ik per foto kijken wat voor effect het heeft, ik speel de laatste tijd bijna altijd even met de witbalans om te kijken of de plaat nog mooier word door een andere witbalans.

 8. ekker
  ekker schreef op donderdag 30 september 2010 om 19:44  | reageer

  Ik wil graag beginnen met foto's bewerken.
  Wat kan ik hiervoor het beste gebruiken??

 9. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 1 oktober 2010 om 11:07  | reageer

  @Peter, Helemaal mee eens. Je witbalans goed instellen is, net als bij JPEG fotografie, ook in RAW gewoon nodig om de beste resultaten te krijgen. Je kunt achteraf wel aanpassingen doen, maar sommige parameters die je niet achteraf kunt instellen zijn afhankelijk van de gebruikte witbalans instelling.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord