Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Zelf een geboortekaartje maken

donderdag 14 januari 2010, 22:52 door | 21.878x gelezen | 17 reacties

Bij de geboorte van een kind hoort natuurlijk altijd een geboortekaartje om het heugelijk nieuws bekend te maken. Nu kun je bij zo ongeveer elke drukkerij stapels mappen meekrijgen om daaruit een kaartje te zoeken. Er zijn duizende leuke ontwerpen. Als fotograaf wil je wellicht graag een foto van je zoon of dochtertje op het kaartje. Dat kan ook bij de kant-en-klare kaartjes, maar wil je het goed doen, dan moet je zelf aan de slag.

Standaard gaat het namelijk meestal maar om een klein fotootje dat ergens in het kaartje verwerkt is. Voor ons kind wilde ik echter meerdere foto's in groot formaat op het kaartje verwerken. Een bijkomend probleempje is natuurlijk wel dat je de foto pas kunt maken op het moment dat de baby er is. Het is dan handig om vooraf al zo ver mogelijk klaar te zijn met de rest van het kaartje.

Idee en foto's
Zelf hadden we een redelijk idee over het kaartje, we wilden graag meerdere foto's gebruiken. Eén foto konden we alvast maken, de naam geschreven in muisjes op de buik van de moeder. Een thuisstudio is dan handig. Met boter heb ik beide namen (we wisten nog niet wat het geslacht zou zijn) op Sara's buik geschreven en vervolgens voorzichtig de muisjes erop geplaatst. Best een priegelwerkje waar je even mee bezig bent.

De aanstaande moeder lag op de grond zodat niet alle muisjes er direct af zouden rollen. Het is in zulke gevallen wel handig vooraf de kachel wat hoger te zetten. Het gepriegel met de muisjes is overigens ook net kietelen. Ik kan je vertellen dat een lachende moeder niet handig is voor het blijven plakken van de muisjes.

Om de bolling van de buik naar voren te laten komen heb ik gewerkt met één flitser die van opzij op de buik gericht werd. Aan de andere kant plaatste ik een reflectiescherm om te voorkomen dat de andere buikhelft dicht zou lopen. Nadeel van een liggende moeder is dat de buik minder prominent is. Daarbij moet je natuurlijk ook niet al te lang wachten met het maken van de foto, want wellicht komt het kind eerder dan verwacht.

Naam in muisjes


De buik in de foto is eigenlijk niet zo goed zichtbaar als ik gehoopt had. We waren van plan de foto in de laatste week nog eens over te doen, maar onze zoon besloot vlak daarvoor te komen.

De andere foto's moesten van zoon of dochter zelf zijn. Die kon ik uiteraard pas maken op het moment dat de baby geboren was, maar ik had op internet alvast gezocht naar het type foto dat ik wilde gaan maken. Een oneven aantal foto's werkt vaak het beste, vind ik. Vandaar dat drie foto's me een mooi aantal leek.

Ontwerp
Dapper heb ik me gewaagd aan een poging zelf een kaartje te ontwerpen, maar design is toch duidelijk een ander vak dan fotografie. De foto's moesten groot genoeg op het kaartje staan om een duidelijk rol te hebben. Een paar fotootjes van amper drie centimeter doorsnede per stuk schiet natuurlijk niet op. Het lukte me echter niet echt om meerdere grote foto's in één geboortekaartje te proppen.

Vandaar dat ik een bevriend designer ingeschakeld heb. Nick Barten met zijn bedrijf Eydynamic is ook de ontwerpen van het Photofacts logo en deze website, dus vroeg ik hem of hij ook ons geboortekaartje wilde ontwerpen. Dat leek hem een leuke opdracht die hij graag aannam.

We leverde hem de proeffoto's en de door ons bedachte tekst aan en een weekje later ontvingen we zijn eerste voorstel. Waar ik moeite had de foto's in een standaard kaartje te verwerken had Nick gewoon gekozen voor een afwijkend formaat kaartje. Wel zo slim natuurlijk en wat ons betreft direct prima. Zijn eerste ontwerp is het dan uiteindelijk ook geworden.

Drukker
Voor het afdrukken van het kaartje moest ik op zoek naar een drukker. Nu heb ik mijn visitekaartjes gewoon via internet besteld, maar dit soort drukwerk is toch wel prettig om lokaal te laten doen. Je kunt dan gemakkelijker overleggen en het eindresultaat ook snel ophalen.

Met het ontwerp heb ik een drietal drukkerijen benaderd (na eerst een selectie op basis van de informatie op websites van drukkers) en om een prijsopgave gevraagd. Er zitten enorme verschillen tussen de verschillende drukkerijen. Daarbij moet je goed opletten op het papier dat ze aanbieden en het gebruikte drukwerk.

Een kaartje mag wat mij betreft uit stevig papier bestaan, maar er was een drukkerij die van plan was de kaartjes op een vodje te drukken. Nouja, nu overdrijf ik natuurlijk. Laten we het erop houden dat het papier erg dun was. Uiteindelijk ben ik beland bij Luxor in Nijmegen. Zij doen ook veel aan geboortekaartjes en bleken ook gewoon nog eens goed concurrerend wat betreft prijs te zijn.

Een drukkerij wil meestal graag dat je drukwerk aanlevert als een PDF bestand. Daar zijn bepaalde regels voor, zo moeten de snijranden en rullijnen (vouwlijnen) goed aangegeven zijn en natuurlijk moeten de afmetingen kloppen. Als je alles goed aanlevert dan hoeven ze ook alleen maar af te drukken en te rullen. De prijs is er dan ook naar. Uiteindelijk was ik zo'n 250,- euro kwijt voor 150 kaartjes.

Na de geboorte
Nu liep bij ons de geboorte wat anders dan gepland en dat gooide ook mijn plannen voor het kaartje een beetje door de war. Mika werd via een spoedkeizersnede geboren en lag daarna ruim een week op de intensive care. Uiteraard met de nodige slangen en draadjes aan hem verbonden en in het begin ook nog aan de beademing.

Mijn idee voor foto's genomen in mijn thuisstudio moest ik dus laten varen. Express heb ik nog wel een aantal dagen gewacht zodat Mika aan minder slangetjes vast zat. Gelukkig ging Mika goed vooruit en kon ik zo inderdaad een foto maken waarbij het er allemaal al wat minder heftig uit zag.

Geboortekaartje Mika


Overigens had ik ook gepland om bij de geboorte de nodige foto's te maken. Ik had zelfs een flitser en draadloze ontsteker bij me zodat ik Strobist style aan de slag kon. Daar zou immers toch tijd genoeg voor zijn; zo'n bevalling duurt vaak uren.

Dat liep uiteraard ook anders. Toen we amper tien minuten in het ziekenhuis waren vertrokken we met grote haast naar de operatiekamer voor de keizersnede. Sara liggend in een ziekenhuisbed voortduwend gingen we rennend door de gangen naar de operatiekamer. En mijn camera, die lag nog op de verloskamer..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 14 januari 2010 om 23:37  | reageer

  Een mooi resultaat! Leuk bedacht die naam met boter op de buik vrolijk
  Hebben jullie bewust voor kleurenfoto's gekozen, of ook de optie voor sepia of zwart/wit overwogen?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 januari 2010 om 23:50  | reageer

  Die muisjes in zwart-wit zou wat jammer zijn natuurlijk.
  Zo is direct het geslacht duidelijk.

  Zwart-wit heb ik in eerste instantie wel overwogen. Ook omdat babies er in de eerste dagen vaak ook niet optimaal uit zien, dan kun je met zwart-wit nog wat rare kleurtjes verdoezelen. knipoog

  Uiteindelijk bij het voorbereiden van de foto's heb ik zwart-wit niet meer overwogen. Gewoon niet aan gedacht. Denk dat ik deze kleurenversie ook wel vrolijker vind dan een zwart-wit variant.

 3. Imke
  Imke schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 01:19  | reageer

  Ik vond de kaart echt super mooi, en wilde er aan jou 1 extra vragen morgen om aan mijn collegas te laten zien (en op mijn werk te laten staan voor een tijdje)- met in Nederland gekochtte beschuit met muisjes natuurlijk!

  Helaas is het niet gegaan zoals jullie wilde, maar de resultaten zijn toch om trots op te zijn, en dan heb ik het niet alleen over het geboorte kaartje en de fotos; Mika is echt heel erg lief!!

  Tot morgen! (Eindelijk)

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 01:51  | reageer

  waanzinnig mooi kaartje Elja!

 5. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 08:18  | reageer

  Echt een super leuk idee en een mooi eindresultaat.
  Leuk bedacht!

 6. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 09:18  | reageer

  Erg leuk idee met de muisjes!Heb je iets gebruikt om ze vast te plakken?
  Bij buikfotografie hou ik zelf meestal tussen de 30 en 36 weken aan, maar bij een eerste kindje wil het soms wat later ook nog wel lukken. Had pas geleden ook een bijzondere: Aanstaande vader had alvast de naam van het kindje op zijn arm laten tatoeëren. (En daarna drie maanden lange mouwen gedragen vrolijk ) Op het kaartje staat voorop zijn arm met haar buik.
  Keuze van de drukker is idd heel belangrijk, ik vind jullie kaartje er super uitzien! Ben zelf nog op zoek naar "de" drukker hier in de omgeving.

 7. Wilma
  Wilma schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 09:33  | reageer

  Ik vind het een prachtig en inderdaad zeer origineel kaartje!

 8. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 11:58  | reageer

  Een prachtig en origineel resultaat! Hulde, zeker in die lastige (fotografische) omstandigheden.

 9. Leo
  Leo schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 13:30  | reageer

  Mooi fris kaartje. Mooi ook dat op deze manier je een foto met de naam combineert. Anders had je er al weer Mika in een of ander lettertype door heen moeten zetten.
  De combinatie van fotografie en ontwerp blijft een uitdaging. En ik neem aan dat velen van jullie dat ook weten. Want met het meest simpele fotoboek krijg je die uitdaging. Ik steek (net als bij fotografie) veel leuke ideeen op door het kijken naar andere kaartjes/boeken/tijdschriften.
  Veel ideeen zijn niet het wiel dat is uitgevonden, maar voortborduren op andere ideeen of het toepassen ervan.

 10. Rolph
  Rolph schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 14:28  | reageer

  Leuk, en dan ook direct de domeinnaam van de kleine registreren en op het kaartje plaatsen.

 11. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 16:49  | reageer

  Erg gaaf idee en leuk uitgevoerd!!

 12. Ineke
  Ineke schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 18:33  | reageer

  Leuk en nuttig om te lezen over het proces wat er aan vooraf ging. Het kaartje is prachtig geworden!

 13. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 21:20  | reageer

  Mooi kaartje, echt creatief gedaan. Lamineren en bewaren voor later?
  En ik zie een nieuw project in wording, Mika's fotoboek, de 1e jaren vrolijk

 14. Michael
  Profiel  Michael schreef op vrijdag 15 januari 2010 om 22:38  | reageer

  Het is inderdaad een erg mooie kaart geworden! Ik denk ook dat deze kaart in kleur veel beter uitkomt.

 15. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 16 januari 2010 om 00:26  | reageer

  Erg leuk kaartje geworden en origineel bedacht.

 16. Anita
  Anita schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 10:17  | reageer

  Poehee, wat een indrukwekkende fotoserie van Mika ... ik zie een Davidsster! Bevestigd dat ook gelijk mijn vermoeden.

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 11:28  | reageer

  @Anita; Het was ook een heftige periode. Gelukkig nu allemaal wat rustiger.
  Weet niet precies wat je bij de ster voor een vermoeden hebt, maar die hebben ze in het ziekenhuis gemaakt voor tijdens de kerst. Met een voetafdruk van Mika in het midden. Zit dus verder geen religieuze achtergrond voor ons achter, alle kindjes op de high-care hadden dezelfde ster gekregen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord