Nando Harmsen

Zes voordelen van live view bij het fotograferen vanaf statief

maandag 6 juli 2020, 20:02 door | 6.491x gelezen | 12 reacties

Wanneer je fotografeert kijk je natuurlijk het liefst door de zoeker. Het maakt niet uit of je daarbij een spiegelreflex camera hebt, of een mirrorless camera. Zelfs als je een compact camera hebt met een goede zoeker, zal een zoeker prettig zijn om door te kijken.

Een zoeker, ongeacht of het een optische zoeker is, of een elektronische zoeker, maakt het makkelijker om je onderwerp in beeld te krijgen, en vooral in beeld te houden. Je kunt de camera dan beschouwen als het verlengstuk van je ogen; de camera "kijkt" dezelfde richting in.

Nando evf zoeker

Dit is en blijft de beste manier om te fotograferen, met je oog voor de zoeker. Zo kijkt de camera bijna vanzelf in de juiste richting (foto door Hetwie).


Fotografeer je vanaf statief, dan kan een zoeker goed werken om de camera op het onderwerp te richten. Is dat eenmaal gedaan, schakel dan eens over op het beeld op het LCD scherm van je camera. Voor de mirrorless camera gebruiker zal dat automatisch gebeuren wanneer je je oog van de elektronische zoeker haalt.

Voor de gebruiker van de spiegelreflex is het een kwestie van een druk op de knop om de live view functie te gebruiken. De spiegel klapt omhoog, en je camera wordt als het ware omgetoverd in een spiegelloze camera. Vandaar dat ik het altijd voor de grap "de mirrorless functie van de spiegelreflex noem".

Er zijn een groot aantal voordelen van het gebruik van het LCD scherm bij fotografie vanaf statief. Ik heb zes voordelen bij elkaar gezocht, waarvan er twee alleen voor een spiegelreflex camera gelden. Helaas gelden die twee extra voordelen niet voor de mirrorless camera gebruiker.


1. Je houdt makkelijker contact met je onderwerpAls je door een zoeker tuurt, bekijk je de wereld in een klein bekrompen kader. Alles wat daarbuiten te zien is, wat zich daar bevindt, zie je niet. In zekere zin verlies je contact met de omgeving. Kijk je op een LCD scherm, dan blijft de wereld om je heen aanwezig, ook al is het vanuit je ooghoek.

Dit geldt natuurlijk voor landschappen, maar ook voor andere vormen van fotografie. Zelfs in de studio kan dit het verschil maken tussen contact met je model, en minder contact met je model.

Nando liveview mirrorless

Omdat je niet door de zoeker tuurt, blijf je in contact met je omgeving en onderwerp


2. Je kunt de belichting direct controleren.Het beeld op je LCD scherm kan de belichting simuleren. Dat betekent dat je al direct kan zien of je foto overbelicht of onderbelicht is, en of je belichtingscompensatie de gewenste belichting verzorgd. Je kunt ook de film simulaties en voorinstellingen van je camera zien. Je moet wel je belichtingssimulatie in het menu aangevinkt hebben. Anders werkt het niet.

Nando liveview mirrorless

Wanneer je de belichtingssimulatie aan hebt staan, zie je direct of je foto goed belicht is.


3. Handmatig scherpstellen wordt heel accuraat.Hoewel autofocus snel en accuraat kan werken, zijn er situaties waarbij je liever de controle in eigen hand wilt houden. Bijvoorbeeld als je door een voorgrond heen fotografeert. Met live view kun je het beeld een aantal keren vergroten, meestal tot een 10x vergroting. Zodoende wordt het heel eenvoudig om op het juiste punt scherp te stellen.

Nando liveview mirrorless

Soms is het beter om handmatig scherp te stellen, zoals in het donker. Dan kun je het live view beeld vergroten voor perfect te scherpstellen.


Ook als de autofocus niet goed werkt, zoals bij een laag contrast, bij sterrenfotografie, en natuurlijk macrofotografie, werkt deze methode heel prettig. Zo weet je zeker dat je beeld scherp is. Heb je een mirrorless camera, dan kan focus peaking ook nog helpen.

4. Gebruik van je touch-screen werkt erg prettig,Heeft je camera een uitgebreide touch-screen functionaliteit? Dan is dit heel prettig werken wanneer je het LCD scherm gebruikt. Je kunt je ogen op het scherm houden, en daar de camera bedienen. Mits je camera voldoende mogelijkheden biedt op touch screen gebied.

Nando liveview mirrorless eos r

Heb je een goede touch-screen functie op je camera, dan kun je daar perfect mee werken (foto door Hetwie).


Niet alle camera's kunnen voldoende uitgebreid met een touch-screen bediend worden. In die gevallen zul je voor het grootste deel toch met de knoppen moeten werken. Sla er je gebruiksaanwijzing op na als je niet precies weet wat met jouw camera mogelijk is.

5. Je hebt de mogelijkheid tot het zien van het histogram.Door het histogram op je LCD scherm te laten zien, kun je direct controleren of je belichting goed is, zonder dat je afhankelijk bent van de helderheid van je scherm, of eventueel invallend licht. Het werkt perfect samen met punt 2, de belichtingssimulatie.

Nando histogram liveview

Met het histogram op je LCD kun je de belichting perfect in het oog houden en bijstellen als dat nodig is.


Voor de mirrorless camera gebruikers is dit niet direct een speciaal voordeel, omdat in veel gevallen het histogram ook in de zoeker zichtbaar gemaakt kan worden. Of dat met jouw mirrorless camera kan, moet je nakijken in de gebruiksaanwijzing.

6. Je hebt geen mirror lock-up meer nodig.Bij een spiegelreflexcamera is het mogelijk om de spiegel eerst op te klappen, en vervolgens een foto te maken. Dit gebruik je om eventuele trillingen door de beweging van de spiegel te voorkomen. Dit is vaak van toepassing bij sluitertijden die tussen de 1/4 sec en 2 sec liggen, en bij macrofotografie waarbij het scherptegebied zo verschrikkelijk smal kan zijn.

Door live view te gebruiken wordt de spiegel automatisch opgeklapt. Je spiegelreflex wordt een mirrorless camera, als het ware. Zodoende is het niet langer nodig om de spiegel handmatig op te klappen en voorkom je eventuele trillingsonscherpte bij langere sluitertijden.

Nando liveview mirrorless

Vooral bij macro fotografie kunnen trillingen funest zijn voor een scherpe foto. Live view bij een spiegelreflex voorkomt trillingen door een opklappende spiegel


Een laatste woord daaroverZoals aangegeven gelden deze voordelen zowel voor de mirrorless camera gebruiker, als de spiegelreflex gebruiker. Behalve die laatste twee voordelen, want bij de mirrorless camera kan het histogram ook in de elektronische zoeker ingeschakeld worden zodat het histogram op het LCD scherm geen extra voordeel oplevert, en wat betreft de spiegel opklappen... tja, dat spreekt voor zich.

Echter, het grote voordeel van de spiegelreflex camera is de mogelijkheid om terug te schakelen naar een optische zoeker, want die heeft een mirrorless camera natuurlijk niet - een enkele uitzondering daargelaten. Maar of dit als voordeel ervaren wordt, zal per fotograaf verschillen. Dat is een kwestie van smaak.

Nando mirrorless dslr

Dit artikel is niet over wel of geen mirrorless camera, het gaat over het nut van het gebruik van het LCD scherm. Welke van de twee soorten camera's je graag gebruikt, is een kwestie van persoonlijke voorkeuren.


Kortom, gebruik eens wat vaker het LCD scherm bij het fotograferen vanaf statief, als je dat al niet doet. Ik vind het heel erg fijn werken, en wie weet geldt dat ook voor jou. Ik lees graag jouw eigen ervaringen met live view, of het gebruik van het LCD scherm. Deel je mening onder dit artikel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 11:32

  Mooi verhaal. Bij de Sony camera's heb je geen opklappende spiegel bij wisseling van zoeker en scherm.

 2. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 11:55

  @gast: Dat is niet alleen bij Sony, hoor. Ook bij Canon, Nikon, Panasonic, Olympus, Leica, Hasselblad, Fujifilm... Zo lang het maar een mirrorless camera is.

 3. Bernie Benz
  Bernie Benz schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 12:46

  Een mooi artikel. Ik heb een mirrorless camera (A7R III) en kijk op ooghoogte door de zoeker. Boven en onder schouderhoogte het opklapbare LCD-scherm en statief. Ik zou niet meer zonder de elektronische zoeker kunnen. Histogram, focus peaking, Zebra tegen overbelichting, vergroting, waterpas. Altijd een goed belichte, en scherpe foto op de plek waar jij het wilt.

 4. Peter Heins
  Peter Heins schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 13:48

  Nu sinds een paar jaar eerst de canon M3 en de M5. Super handig , al heel veel profijt van gehad, vooral bij situaties waarbij je de belichting moet bijstellen. Nu zie ik dat gelijk op het scherm. Instellingen direct aanpassen tot de belichting op het is wat jij voor ogen hebt. Scheelt veel nabewerking. Wel altijd in RAW blijven fotograferen daar heb ook al veel voordeel mee gehad.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord