Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Zes voordelen van live view bij het fotograferen vanaf statief

maandag 6 juli 2020, 20:02 door | 7.491x gelezen | 12 reacties

Wanneer je fotografeert kijk je natuurlijk het liefst door de zoeker. Het maakt niet uit of je daarbij een spiegelreflex camera hebt, of een mirrorless camera. Zelfs als je een compact camera hebt met een goede zoeker, zal een zoeker prettig zijn om door te kijken.

Een zoeker, ongeacht of het een optische zoeker is, of een elektronische zoeker, maakt het makkelijker om je onderwerp in beeld te krijgen, en vooral in beeld te houden. Je kunt de camera dan beschouwen als het verlengstuk van je ogen; de camera "kijkt" dezelfde richting in.

Nando evf zoeker

Dit is en blijft de beste manier om te fotograferen, met je oog voor de zoeker. Zo kijkt de camera bijna vanzelf in de juiste richting (foto door Hetwie).


Fotografeer je vanaf statief, dan kan een zoeker goed werken om de camera op het onderwerp te richten. Is dat eenmaal gedaan, schakel dan eens over op het beeld op het LCD scherm van je camera. Voor de mirrorless camera gebruiker zal dat automatisch gebeuren wanneer je je oog van de elektronische zoeker haalt.

Voor de gebruiker van de spiegelreflex is het een kwestie van een druk op de knop om de live view functie te gebruiken. De spiegel klapt omhoog, en je camera wordt als het ware omgetoverd in een spiegelloze camera. Vandaar dat ik het altijd voor de grap "de mirrorless functie van de spiegelreflex noem".

Er zijn een groot aantal voordelen van het gebruik van het LCD scherm bij fotografie vanaf statief. Ik heb zes voordelen bij elkaar gezocht, waarvan er twee alleen voor een spiegelreflex camera gelden. Helaas gelden die twee extra voordelen niet voor de mirrorless camera gebruiker.


1. Je houdt makkelijker contact met je onderwerpAls je door een zoeker tuurt, bekijk je de wereld in een klein bekrompen kader. Alles wat daarbuiten te zien is, wat zich daar bevindt, zie je niet. In zekere zin verlies je contact met de omgeving. Kijk je op een LCD scherm, dan blijft de wereld om je heen aanwezig, ook al is het vanuit je ooghoek.

Dit geldt natuurlijk voor landschappen, maar ook voor andere vormen van fotografie. Zelfs in de studio kan dit het verschil maken tussen contact met je model, en minder contact met je model.

Nando liveview mirrorless

Omdat je niet door de zoeker tuurt, blijf je in contact met je omgeving en onderwerp


2. Je kunt de belichting direct controleren.Het beeld op je LCD scherm kan de belichting simuleren. Dat betekent dat je al direct kan zien of je foto overbelicht of onderbelicht is, en of je belichtingscompensatie de gewenste belichting verzorgd. Je kunt ook de film simulaties en voorinstellingen van je camera zien. Je moet wel je belichtingssimulatie in het menu aangevinkt hebben. Anders werkt het niet.

Nando liveview mirrorless

Wanneer je de belichtingssimulatie aan hebt staan, zie je direct of je foto goed belicht is.


3. Handmatig scherpstellen wordt heel accuraat.Hoewel autofocus snel en accuraat kan werken, zijn er situaties waarbij je liever de controle in eigen hand wilt houden. Bijvoorbeeld als je door een voorgrond heen fotografeert. Met live view kun je het beeld een aantal keren vergroten, meestal tot een 10x vergroting. Zodoende wordt het heel eenvoudig om op het juiste punt scherp te stellen.

Nando liveview mirrorless

Soms is het beter om handmatig scherp te stellen, zoals in het donker. Dan kun je het live view beeld vergroten voor perfect te scherpstellen.


Ook als de autofocus niet goed werkt, zoals bij een laag contrast, bij sterrenfotografie, en natuurlijk macrofotografie, werkt deze methode heel prettig. Zo weet je zeker dat je beeld scherp is. Heb je een mirrorless camera, dan kan focus peaking ook nog helpen.

4. Gebruik van je touch-screen werkt erg prettig,Heeft je camera een uitgebreide touch-screen functionaliteit? Dan is dit heel prettig werken wanneer je het LCD scherm gebruikt. Je kunt je ogen op het scherm houden, en daar de camera bedienen. Mits je camera voldoende mogelijkheden biedt op touch screen gebied.

Nando liveview mirrorless eos r

Heb je een goede touch-screen functie op je camera, dan kun je daar perfect mee werken (foto door Hetwie).


Niet alle camera's kunnen voldoende uitgebreid met een touch-screen bediend worden. In die gevallen zul je voor het grootste deel toch met de knoppen moeten werken. Sla er je gebruiksaanwijzing op na als je niet precies weet wat met jouw camera mogelijk is.

5. Je hebt de mogelijkheid tot het zien van het histogram.Door het histogram op je LCD scherm te laten zien, kun je direct controleren of je belichting goed is, zonder dat je afhankelijk bent van de helderheid van je scherm, of eventueel invallend licht. Het werkt perfect samen met punt 2, de belichtingssimulatie.

Nando histogram liveview

Met het histogram op je LCD kun je de belichting perfect in het oog houden en bijstellen als dat nodig is.


Voor de mirrorless camera gebruikers is dit niet direct een speciaal voordeel, omdat in veel gevallen het histogram ook in de zoeker zichtbaar gemaakt kan worden. Of dat met jouw mirrorless camera kan, moet je nakijken in de gebruiksaanwijzing.

6. Je hebt geen mirror lock-up meer nodig.Bij een spiegelreflexcamera is het mogelijk om de spiegel eerst op te klappen, en vervolgens een foto te maken. Dit gebruik je om eventuele trillingen door de beweging van de spiegel te voorkomen. Dit is vaak van toepassing bij sluitertijden die tussen de 1/4 sec en 2 sec liggen, en bij macrofotografie waarbij het scherptegebied zo verschrikkelijk smal kan zijn.

Door live view te gebruiken wordt de spiegel automatisch opgeklapt. Je spiegelreflex wordt een mirrorless camera, als het ware. Zodoende is het niet langer nodig om de spiegel handmatig op te klappen en voorkom je eventuele trillingsonscherpte bij langere sluitertijden.

Nando liveview mirrorless

Vooral bij macro fotografie kunnen trillingen funest zijn voor een scherpe foto. Live view bij een spiegelreflex voorkomt trillingen door een opklappende spiegel


Een laatste woord daaroverZoals aangegeven gelden deze voordelen zowel voor de mirrorless camera gebruiker, als de spiegelreflex gebruiker. Behalve die laatste twee voordelen, want bij de mirrorless camera kan het histogram ook in de elektronische zoeker ingeschakeld worden zodat het histogram op het LCD scherm geen extra voordeel oplevert, en wat betreft de spiegel opklappen... tja, dat spreekt voor zich.

Echter, het grote voordeel van de spiegelreflex camera is de mogelijkheid om terug te schakelen naar een optische zoeker, want die heeft een mirrorless camera natuurlijk niet - een enkele uitzondering daargelaten. Maar of dit als voordeel ervaren wordt, zal per fotograaf verschillen. Dat is een kwestie van smaak.

Nando mirrorless dslr

Dit artikel is niet over wel of geen mirrorless camera, het gaat over het nut van het gebruik van het LCD scherm. Welke van de twee soorten camera's je graag gebruikt, is een kwestie van persoonlijke voorkeuren.


Kortom, gebruik eens wat vaker het LCD scherm bij het fotograferen vanaf statief, als je dat al niet doet. Ik vind het heel erg fijn werken, en wie weet geldt dat ook voor jou. Ik lees graag jouw eigen ervaringen met live view, of het gebruik van het LCD scherm. Deel je mening onder dit artikel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 11:32  | reageer

  Mooi verhaal. Bij de Sony camera's heb je geen opklappende spiegel bij wisseling van zoeker en scherm.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 11:55  | reageer

  @gast: Dat is niet alleen bij Sony, hoor. Ook bij Canon, Nikon, Panasonic, Olympus, Leica, Hasselblad, Fujifilm... Zo lang het maar een mirrorless camera is.

 3. Bernie Benz
  Bernie Benz schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 12:46  | reageer

  Een mooi artikel. Ik heb een mirrorless camera (A7R III) en kijk op ooghoogte door de zoeker. Boven en onder schouderhoogte het opklapbare LCD-scherm en statief. Ik zou niet meer zonder de elektronische zoeker kunnen. Histogram, focus peaking, Zebra tegen overbelichting, vergroting, waterpas. Altijd een goed belichte, en scherpe foto op de plek waar jij het wilt.

 4. Peter Heins
  Peter Heins schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 13:48  | reageer

  Nu sinds een paar jaar eerst de canon M3 en de M5. Super handig , al heel veel profijt van gehad, vooral bij situaties waarbij je de belichting moet bijstellen. Nu zie ik dat gelijk op het scherm. Instellingen direct aanpassen tot de belichting op het is wat jij voor ogen hebt. Scheelt veel nabewerking. Wel altijd in RAW blijven fotograferen daar heb ook al veel voordeel mee gehad.

 5. Bart Telling
  Bart Telling schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 14:02  | reageer

  Ja dat live view gebruik ik meestal. Enige nadeel is dat ik met mijn nikon d810 toch iets sneller accu's moet wisselen

 6. Roland Van den Bossche
  Roland Van den Bossche schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 14:29  | reageer

  Beste Nando.
  Een zeer goed artikel met veel goede tips, stemt tot nadenken.
  Ik werk met canon 6D mark 2 en zo te zien kunnen we meer dan we denken !
  grt Roland

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 15:05  | reageer

  Nando, het bovenstaande artikel is duidelijk en helder. Prima uitleg. Maar zoals een bekende voetballer al eens zei: 'Elk voordeel heb zijn nadeel.' Één nadeel van het gebruik van het LCD-scherm wil ik toch even noemen. Bij zeer veel licht overdag buiten heb je vaak slecht zicht op het LCD-scherm. Zelfs met een kantelbaar scherm heb je er last mee. Ik weet dat er kapjes zijn die je op het scherm kan plaatsen om invallend licht te reduceren, maar ideaal is dat niet. Het doet allemaal niets af aan jou prima verhaal, maar ik wilde het toch even onder de aandacht brengen.

 8. Henk
  Henk schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 15:05  | reageer

  Beste Nando.
  Mooi artikel.
  ik zou dit ook graag bij bv portret opnamen in hobby studio gebruiken. Gebruik daar externe flitser op bv f 5.6 bij 160/sec. Op mijn liveview zie ik nu geen beeld. Kan natuurlijk alles aanpassen aan minder aanwezige bestaande licht en dan weer terug. Misschien domme vraag, als deze bestaan maar kan dit anders? Camera Canon 70D en 90D. Gr Henk

 9. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 15:48  | reageer

  Dank je wel voor al jullie reacties.

  @Bart:
  Dat klopt. Je batterij gaat inderdaad minder lang mee. Maar een reserve batterij doet wonderen.

  @Roland:
  Kennis van je camera is daarom ook belangrijk. Het maakt het fotograferen prettiger, en makkelijker. Gelukkig hoef je het allemaal niet in één keer te kennen.

  @Henk:
  Ik herken het probleem. Dit heeft te maken met de sluitertijd die je gebruikt en het aanwezige licht. Met de flits is dit goed, maar zonder niet, waardoor je de onderbelichting te zien krijgt.
  Door de belichtingssimulatie van je live view in het menu uit te schakelen omzeil je dit probleem.

  @Donald:
  Het omgevingslicht kan inderdaad storen. Maar door de helderheid van je LCD scherm aan de hoeveelheid omgevingslicht aan te passen, kun je veel opvangen. Veel camera's bieden een automatische aanpassing van de helderheid van het LCD scherm, maar soms is handmatig de helderheid instellen een betere keuze.
  Dit betekent niet dat er geen situaties zijn dat het invallende licht gebruik van live view onmogelijk maakt. Gelukkig hebben we dan nog de zoeker.


 10. gast schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 16:56  | reageer

  @Nando
  Door de belichtingssimulatie van je live view in het menu uit te schakelen omzeil je dit probleem.
  Top Nando, gelijk getest, werkt. Happy knipoog Thanks!

 11. gast schreef op woensdag 8 juli 2020 om 11:43  | reageer

  Hoi Nando, prima artikel. Wat ik mis hierin is het grote gemak als je ook een L-plate gebruikt bij het fotograferen vanaf statief. Staat wel op een van de foto’s in je artikel. M.i. is dit een essentieel onderdeel zodat je geen last meer hebt van kantelende camera’s in de portretstand.

 12. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 9 juli 2020 om 09:30  | reageer

  @gast;
  Het artikel gaat specifiek over het gebruik van live-view bij gebruik van statief. Een L-bracket hoort daar niet bij.
  Maar ik ben het wel met je eens, dat het een fantastisch hulpmiddel is bij gebruik van een statief

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord