Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Zo maak jij deze vakantie ook een fotoboek

donderdag 2 mei 2019, 11:43 door | 11.316x gelezen | 6 reacties

We kennen het allemaal wel; je neemt je voor om van deze vakantie nou eens écht een mooi fotoboek te maken. In juli kwam je terug, in tegen december heb je nog steeds geen fotoboek om aan je familie te laten zien.

Hartstikke zonde, want een mooi fotoboek kan ontzettend waardevol zijn, en iets wat je er regelmatig bij pakt. Ik geef je tips, zodat je na deze vakantie misschien wél een fotoboek in de kast hebt staan!

De foto's


Het belangrijkste: Begin vlak na je vakantie. Dan zit alles nog in je hoofd, ben je nog vol van alle herinneringen, en heb je misschien ook nog het meeste tijd. Hoe langer je wacht, hoe minder zin je erin zal hebben.

Organiseer al je foto's
Je hebt natuurlijk honderden, zo niet duizenden foto's geschoten, die allemaal op een grote hoop liggen. Zorg dus dat je eerst al je foto's organiseert.

Ik zelf deel de foto's altijd per dag in. Ik maak mapjes met de dag, en waar we waren die dag, of wat we hadden gedaan. Denk aan 'Dag 4 - Skógafoss en puffins'. Zo staat alles direct op volgorde, en weet je waar je je foto's kunt terug vinden.

Foto album maken


Kies de beste uit
Sommige foto's die je hebt gemaakt zijn waarschijnlijk mislukt, of ga je toch niets mee doen, dus je kunt nu je foto's gaan uitzoeken. Hier zijn natuurlijk allerlei technieken voor, maar in Lightroom werkt het sterren- of vlaggensysteem erg fijn.

Je kunt je foto een aantal sterren of een vlag geven als je ze graag wil houden. Aan het eind van de ronde zul je dan alle foto's zonder vlaggen of sterren makkelijk kunnen verwijderen, en zo hou je een sterke selectie met je beste foto's over.

Welke wil je in het album?
Nu volgt er een tweede selectie, namelijk de foto's die je ook echt in het album wil. Je kunt moeilijk al je beste foto's in het album plaatsen. Dan wordt het boek erg dik, en helaas ook erg prijzig. Kies dus zorgvuldig, en probeer van elke dag een paar beelden uit te kiezen.

Hou ook rekening met eventuele achtergronden die je wilt gebruiken. Ook dit kun je weer met het vlaggen- of sterrensysteem doen.

Bewerk je foto's
Deze stap mag je natuurlijk overslaan als je niet zo van het bewerken bent, maar is dat wel het geval, dan kun je nu de selectie die je in het album wilt gaan bewerken. Ook dit kun je prima in Lightroom doen, dus tot deze stap kun je alles heel overzichtelijk in het programma uitvoeren.

Foto album maken


Het album


Je foto's zijn klaar om het album in te gaan! Maar eerst moeten er nog wat keuzes gemaakt worden.

Met welke leverancier ga je werken?
Er zijn ontzettend veel leverancier voor foto-albums op de markt tegenwoordig. Hou rekening met de foto kwaliteit, de afmetingen die ze bieden, bieden ze platte pagina's, foto's op voor- en achterkant, wat zijn de prijzen, kun je zelf een lay-out maken of moet je met een software werken, en hoe snel is de levering?

Waar ga je het foto album in maken?
Veel leveranciers hebben software waarin je het album kan maken. Maar die software is niet altijd uitgebreid genoeg voor jouw wensen.

Je kunt je album ook in Lightroom, Photoshop of InDesign maken. Al deze programma's werken prima, en het is maar net wat jij fijn vindt. Hou rekening met het formaat van je gekozen foto album, dan kun je hem zonder problemen laten afdrukken.

Begin met het design!
Dit is natuurlijk het meeste werk. Ik begin meestal met een moodboard, en dan besluit ik de stijl van het boek. Wil ik veel met teksten gaan werken of niet? Wil ik achtergronden gaan gebruiken? Word het strak of juist gedecoreerd? Op Pinterest kun je veel voorbeelden vinden.

Foto album maken


Vind je het toch te veel werk om zelf from scratch aan de slag te gaan, dan kun je ook templates downloaden op verschillende websites.

Het programma AlbumStomp is nog makkelijker, deze plaatst de foto's voor jou een in mooie lay-out.

Rond het af
Heel goed dat je begonnen bent, maar het gebeurd natuurlijk maar al te vaak dat je maanden later nog steeds bezig bent. Probeer daarom ook gewoon goed door te pakken, en blijf niet te lang muggenziften over de details die je later nooit meer zullen opvallen.

Laat een ander de final check doen, die zien vaak foutjes die jou niet zijn opgevallen omdat je er al zo lang naar kijkt. Na de check kun je de kleine dingen verbeteren en dan is het tijd om hem naar de drukker te sturen!

Het is natuurlijk een hele hoop werk, maar je hebt er echt heel veel plezier van als je er de tijd en de moeite voor neemt!

Benieuwd of het iets voor jou is?
Je kunt het twee weken gratis proberen!

» Gratis proeflidmaatschap starten

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 2 mei 2019.
De eerste publicatiedatum is maandag 4 juli 2016, 16:16.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

6 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 5 juli 2016 om 11:38  | reageer

  Leuk artikel.
  Nog een (niet onbelangrijke) aanvulling. Denk goed na over welk verhaal je wilt vertellen met je vakantieboek / reisalbum. Ik zie vaak vakantieboeken voorbij komen met een registratie van wat mensen gezien en gedaan hebben zonder dat het een verhaal verteld. Als je probeert met je foto's een verhaal te vertellen dan wordt het album veel interessanter en leuker om te bekijken.

 2. Fleur
  Fleur schreef op dinsdag 5 juli 2016 om 13:06  | reageer

  Mijn probleem is altijd de foto's van lightroom in het standaard programma van de aanbieder te krijgen. Tips?

 3. Ole
  Ole schreef op dinsdag 5 juli 2016 om 14:39  | reageer

  @Fleur
  Wanneer je een hele pagina opmaakt in een ontwerpprogramma en deze vervolgens per pagina exporteert, kan je deze gemakkelijk als achtergrondfoto invoegen in de software van de leverancier.
  Houd er altijd rekening mee dat je nooit te strak op de randen gaat zitten, de printer reserveert altijd een bepaalde ruimte om te mogen schuiven met de foto's... Of foto ruim om de randen heen, of witruimte om de foto die tegen een rand aanzit ruimer maken dan wordt aangegeven in de software.

 4. gast schreef op dinsdag 5 juli 2016 om 15:25  | reageer

  Mijn vele foto's deel ik niet per dag in, maar per plaats. Onder 1 vakantiemap vallen dan bijv. 12 kleinere mappen. Mijn vraag is wanneer je ze door Lightroom heen laat stromen. Voor de schifting op plaatsen of na die tijd.

  N.B. ik werk eigenlijk alleen met Photoshop omdat ik het gedoe met de plaatsing van foto's bij Lightroom niet vertrouw. Ik gebruik de interne harde schijf voor de bewerking en de externe harde schijf voor de uiteindelijke opslag.

 5. Monique
  Monique schreef op vrijdag 8 juli 2016 om 15:24  | reageer

  Wat voor mij heel goed werkt: al tijdens de vakantie met het boek beginnen! vrolijk

 6. Marit Hilarius
  Profiel Marit Hilarius schreef op zaterdag 9 juli 2016 om 17:58  | reageer

  Bedankt voor de tips wat betreft de spelling, ik zal er beter op gaan letten! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord