Michelle Peeters

Zone focus, een andere manier van scherpstellen

donderdag 13 december 2018, 11:07 door | 9.248x gelezen | 13 reacties

Scherpstellen doe je normaalgesproken terwijl je op je camera kijkt. Er is ook een andere manier van scherpstellen die erg snel en gemakkelijker werkt. Bij genres als straatfotografie is dit vooral erg handig omdat je razendsnel moet reageren en je niet teveel wilt opvallen.

Zone focus


De truc is dat je je camera zo instelt dat hij alles van bijvoorbeeld 1 tot 3 meter scherp heeft. Je hoeft dan alleen zelf nog maar deze afstand tot je onderwerp aan te houden voor een scherp beeld. In feite fungeer je dan zelf als 'scherpsteller'.

Dit wordt 'zone focussing' genoemd; de scherpte ligt nu in een bepaalde zone. Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar? Omdat er bij een bepaald diafragma een scherptediepte hoort, kun je uitrekenen welke afstand je moet instellen.

Er zijn hiervoor een aantal (gratis) apps te downloaden. Ik heb zelf Easy DoF op mijn iPhone ge´nstalleerd. Hierop stel je het gewenste diafragma in, je brandpunt en de scherpstelafstand. De app geeft vervolgens aan binnen welke afstandsrange (bijvoorbeeld van 0,6 tot 3 meter) je foto scherp is.

Zone focus easy dof

Hier zie je het verschil in scherpe-zone-bereik als je het diafragma verder dichtschroeft

Als je die afstand aanhoudt tijdens het fotograferen hoef je je geen zorgen te maken dat de foto's onscherp zijn. Als je veel licht hebt kun je je diafragma lekker dichtschroeven tot 16 of 22.

Daardoor zul je bij een scherpstelafstand van 1 meter hoogstwaarschijnlijk alles van 0,3 meter tot oneindig scherp hebben.

Je kunt een lijstje maken van instel-afstanden voor de scherptediepte van je objectieven, maar je kunt ook de app op je telefoon gebruiken waarbij je per objectief de gebruikte brandpuntsafstand iedere keer opnieuw invoert.

Cursus sportfotografie


De zone-focus scherpsteltechniek wordt ook vaak gebruikt bij straat- en ook sportfotografie. Wil je hier meer over leren, dan is onze cursus sportfotografie op Photofacts Academy misschien wel iets voor je.

Direct naar de cursus Sportfotografie


De cursus wordt gegeven door professioneel fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft meer dan 12 jaar ervaring als sportfotograaf en heeft in die tijd meerdere belangrijke wedstrijden en finales mogen fotograferen, zowel op landelijk als internationaal niveau.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 26 mei 2018, 22:44.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

13 reacties

 1. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 27 mei 2018 om 10:58

  Of je koopt een manueel focus lens met een fatsoenlijke scherptediepte schaal erop, dan zie je direct op de lens wat in focus gaat zijn.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 27 mei 2018 om 15:13

  @Paul: ja inderdaad, goeie tip!

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 27 mei 2018 om 20:48

  Of je gebruikt een Kodak Brownie uit 1937. Die werkt volgens precies hetzelfde principe. knipoog

 4. Yannick
  Yannick schreef op dinsdag 29 mei 2018 om 13:04

  Bij veel moderne lenzen is het niet eens meer mogelijk om op scherptediepte schaal scherp te stellen. Dit vanwege ED en fluoriet glas dat ze tegenwoordig gebruiken die door buiten temperatuur focus veranderend zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord