Elja Trum

Cross-process effect nabootsen in Photoshop

zondag 5 augustus 2007, 17:52 door | 23,482x gelezen | 1 reactie

Om een foto wat meer pit te geven kun je er altijd een bepaalde bewerking overheen gooien. Een klassieke bewerking die in de film-tijd al uitgevoerd werd is het zogenaamde Cross-processing. Dit effect kun je bereiken door een film te ontwikkelen in de verkeerde chemicaliŽn. Het resultaat zijn afbeeldingen die een hoog contrast hebben en onnatuurlijke kleuren. Uiteraard is dit effect ook in Photoshop na te bootsen en dan is nog gemakkelijker dan je zou denken ook.

 1. Open de foto die je wilt gaan bewerken.


 2. Open het curves-venster via Image -> Adjustments -> Curves (CRTL-M).


 3. We gaan het contrast van de afbeelding sterk verhogen. Sleep hiervoor het bovenste kwart van de lijn omhoog en het onderste kwart omlaag. De afbeelding zal een groot contrast krijgen.


 4. Contrast verhogen
  Contrast verhogen m.b.v. curves


 5. Om een verandering in de kleuren te maken selecteer je binnen het curves-venster het rode kanaal (bovenin). De curve van dit kanaal pas je vervolgens op dezelfde manier aan. Ook hier dezelfde s-curve; bovening omhoog en onderin naar beneden. De kleuren zullen nu niet echt mooi worden, maar dat lossen we in de volgende stap op.

 6. We gaan nu naar het blauwe kanaal en hier gebruiken we juist de omgekeerde s-curve. In het bovenste kwart trek je nu de curve naar beneden en in het onderste kwart van de lijn trek je de curve naar boven. De gele kleuren worden hierdoor sterker.


 7. Om het effect te verfijnen en geheel naar smaak bij te stellen kun je nu nog terug gaan naar de andere kanalen en de curve nog aanpassen.


Uiteraard zal niet iedereen het effect even mooi vinden en scheelt het ook per foto of de bewerking er goed op uit komt. Vooral op foto's met opvallende rode of blauwe vlakken zullen het goed doen.

Cross-processing effect
Het eindresultaat
Beweeg met de muis over de foto om het origineel te zien


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

 1. botter17
  Profiel botter17 schreef op zondag 5 augustus 2007 om 18:27

  Cross-Process is een geweldig effect. Zelf gebruik ik een aparte filter voor dit effect (Alien Skin Exposure). Het mooiste is om dit effect in een adjustment-layer te doen. Dan kun je dmv de opacity het effect wat verzachten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.013 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.013 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.