Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Leen Koper

Hoe maak je een landschapsfoto die eruit ziet als een schilderij?

zaterdag 14 december 2019, 13:31 door | 7.670x gelezen | 12 reacties

Vanmiddag zag ik een tafereel voor me dat me deed denken aan het werk van landschapsschilders halverwege de 19e eeuw, zoals bijvoorbeeld Willem Roelofs.

Alleen, thuisgekomen, was het verschrikkelijk moeilijk om de juiste toon te verkrijgen. Ik ben er ruim twee uur aan bezig geweest met Photoshop. In dit artikel een beschrijving van de handelingen die ik ervoor heb verricht.

P1140728b


Koeien


Zondag, 8 december kwam alles tezamen. Ik heb al vaak gefotografeerd bij de Maire, een afgesloten natuurgebiedje nabij Oosterland op Schouwen-Duiveland, waar ook een aantal koeien lopen. Alleen, die koeien zwerven uit over het hele gebied, nooit op de plaats waar je ze wilt hebben voor een goede foto.

Maar eindelijk zag ik ze dan, vanuit mijn auto, lopen, een vijfhonderd meter bij mij vandaan, precies op de plek waar ik ze wilde hebben.

Snel de 100-300mm (200-600mm op full frame) op mijn Panasonic GX80 gezet; het was redelijk ver verwijderd van de plaats waar ik komen kon en mij gehaast naar een positie waar ik zowel een waterloop als het vee op de plaat kon vastleggen.

Het stormde behoorlijk, de zon scheen fel, dus het was, eenmaal aangekomen op de plaats was het lastig de camera uit de hand goed stil te houden door de aanhoudende sterke wind.

Dan maar een behoorlijk aantal opnamen maken, waarbij ik ervoor waakte vooral de bomen in de verte aan de bovenkant volledig in beeld te hebben. Mijn statieven lagen namelijk in de auto, want die waren te zwaar om er eentje snel mee te zeulen.

Nabewerking


Eenmaal thuisgekomen bleken er toch een paar opnamen te zijn, waar ik wat mee kon doen. RAW ontwikkeling in Adobe Photoshop Elements op automatisch en nog een paar kleine correcties, vooral op de belichting waarbij Adobe er meestal een afwijkende mening er op na houdt.

De volgende taak was het creëren van een vierkant beeld, alles in Photoshop Elements. Het canvas heb ik daartoe vergroot aan de bovenkant. Vervolgens de blauwe lucht met behulp van Nik Viveza aanzienlijk lichter gemaakt en in een tweede gang helemaal verwijderd.

P1140728a


Lucht vervangen


Daarna in mijn voorraad “luchten” gezocht naar een passende foto van een lucht die wat meer karakter had dan de egaal blauwe die op de oorspronkelijke foto stond en deze aan de onderkant met behulp van het gum verlopend aanzienlijk lichter gemaakt.

Deze lucht weer op het bovenste deel van het canvas geplaatst en voorzichtig verschoven tot hij precies paste. De helderheid aangepast en uiteindelijk van het geheel een laag gemaakt. Daarna is de kleurverzadiging een beetje, ongeveer 25%, verlaagd.

Het klinkt nogal bewerkelijk, maar het is allemaal vrij simpel, vooral als je van tevoren al weet waar je naar toe wilt. Het moeilijkste was het zoeken van een tint over het gehele beeld. Constant maar een verschillende kleur uitproberen totdat het uiteindelijk een schilderij van zo'n anderhalve eeuw geleden leek qua tint.

Daar ben ik uiteindelijk zo'n twee uur zoet mee geweest. De ene kleur er overheen, dan de andere, na even afstand nemen bleek dat toch nèt weer niet de juiste te zijn, weer een andere tint proberen en zo maar door. Iedere keer weer opnieuw, totdat het uiteindelijk wat leek. En dan moet je natuurlijk weer de helderheid ietsje corrigeren…

Regelmatig terugkomen


Deze opname is geen toeval. Het is een kwestie van regelmatig op eenzelfde plaats terugkomen, het landschap “indrinken” totdat je de mogelijkheden en onmogelijkheden leert kennen. Zo maar ergens voor de eerste keer komen levert fotografisch meestal kwalitatief weinig op, pas als je er langere tijd bent ga je zien wat essentieel is en wat niet.

Achteraf, maar dat is achteraf, maandag heb ik kennis gemaakt met Luminar. Dat was veel eenvoudiger geweest in de tussenliggende fase om de lucht in te passen. Maar dat was pas een dag nadat ik deze foto gepubliceerd had.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Leen Koper

Over de auteur

Leen Koper woont en had tot voor kort een fotostudio in Zierikzee. Na ruim 40 jaar als fotograaf gewerkt te hebben, houdt hij zich nu voornamelijk bezig met landschapsfotografie. Als beroepsfotograaf heeft hij in de loop der jaren vele internationale prijzen gewonnen en gaf les en ook regelmatig seminars in Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

12 reacties

 1. Jocelyne
  Jocelyne schreef op zaterdag 14 december 2019 om 14:51  | reageer

  Van zijn modellen-werk tot zijn landschappen en stillevens - mijn grootste favoriet !

 2. Jocelyne
  Jocelyne schreef op zaterdag 14 december 2019 om 14:51  | reageer

  Van zijn modellen-werk tot zijn landschappen en stillevens - mijn grootste favoriet !

 3. Steffie
  Steffie schreef op dinsdag 17 december 2019 om 11:45  | reageer

  Top foto!
  Hoe lang ben je met bewerken bezig geweest?
  Ik zou willen dat ik zoveel geduld had, vooral voor de luchten!
  Dan zie ik beren op mijn weg komen!
  Knap hoor!

 4. Steffie
  Steffie schreef op dinsdag 17 december 2019 om 11:49  | reageer

  Sorry, ben ik weer! Vervolg vorige reactie.
  De vraag naar tijdsduur over t hoofd gezien.
  Wanneer ik ingesneeuwd raak, wil ik t misschien eens proberen.
  Groet.

 5. Leen Koper
  Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 17 december 2019 om 12:35  | reageer

  Niet elke foto kost mij zoveel tijd; deze een uur of 2 1/2, maar er is weinig leuker dan het uitproberen van wat mogelijk is als de regen toch tegen de vensters klettert. Gewoon steeds weer opnieuw proberen en uiteindelijk met een van de eerste variaties tevreden zijn.

 6. Dwarsje
  Dwarsje schreef op dinsdag 17 december 2019 om 14:01  | reageer

  Zou wel prettig zijn als je de kleurnummers erbij had gezet knipoog

 7. Toon van Hoek
  Toon van Hoek schreef op dinsdag 17 december 2019 om 15:22  | reageer

  Kijk! Aan zón artikeltje heb ik nou iets! Lekker vlot geschreven, niet TE moeilijk om na te doen, gewoon in Photoshop Elements en met wat hulp van het gratis Nik software, Top! Kost allemaal niets of heel weinig! Ik krijg er nu alweer zin in! Héél hartelijk bedankt! Groetjes: Toon

 8. Fred
  Fred schreef op dinsdag 17 december 2019 om 15:26  | reageer

  De volgende plaat, Luminar 4 maar gebruiken, een prachtig programma, beslist een aanrader.

 9. Leen Koper
  Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 17 december 2019 om 16:43  | reageer

  @ dwarsje: dat zou wel leuk zijn, maar van weinig hulp; voor iedere foto zou dit toch anders zijn. Anders had ik deze al
  lang opgeslagen voor andere keren.
  @Toon van Hoek: bedankt voor het compliment; ik zal nog wel meer publiceren op deze pagina's. Verder plaats ik mijn foto's altijd op Facebook; aan het inrichten van exposities e.d. heb ik geen behoefte meer. Het kost normaal gesproken meer dan het oplevert.
  @Fred: dat ga ik ook zeker binnenkort aanschaffen.

 10. Folkert Algera
  Folkert Algera schreef op dinsdag 17 december 2019 om 18:04  | reageer

  Heel mooi, hier kan wel een lijst om.

 11. Karin/kariboe-fotografi
  Karin/kariboe-fotografi schreef op dinsdag 17 december 2019 om 18:18  | reageer

  Leuk om te doen geeft weer nieuwe inspiratie. Vandaag in het Drents Museum werk gezien van Saskia Boelsums, zeer indrukwekkend.

 12. Leen Koper
  Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 17 december 2019 om 19:16  | reageer

  @ Folkert Algera: maar wel een brede, klassieke lijst. vrolijk
  @ Karin/kariboe-fotografi: Saskia maakt inderdaad heel mooi werk, zij behoort dan ook tot mijn favoriete fotografen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord