Leen Koper

Hoe maak je een landschapsfoto die eruit ziet als een schilderij?

zaterdag 14 december 2019, 13:31 door | 6.767x gelezen | 12 reacties

Vanmiddag zag ik een tafereel voor me dat me deed denken aan het werk van landschapsschilders halverwege de 19e eeuw, zoals bijvoorbeeld Willem Roelofs.

Alleen, thuisgekomen, was het verschrikkelijk moeilijk om de juiste toon te verkrijgen. Ik ben er ruim twee uur aan bezig geweest met Photoshop. In dit artikel een beschrijving van de handelingen die ik ervoor heb verricht.

P1140728b


Koeien


Zondag, 8 december kwam alles tezamen. Ik heb al vaak gefotografeerd bij de Maire, een afgesloten natuurgebiedje nabij Oosterland op Schouwen-Duiveland, waar ook een aantal koeien lopen. Alleen, die koeien zwerven uit over het hele gebied, nooit op de plaats waar je ze wilt hebben voor een goede foto.

Maar eindelijk zag ik ze dan, vanuit mijn auto, lopen, een vijfhonderd meter bij mij vandaan, precies op de plek waar ik ze wilde hebben.

Snel de 100-300mm (200-600mm op full frame) op mijn Panasonic GX80 gezet; het was redelijk ver verwijderd van de plaats waar ik komen kon en mij gehaast naar een positie waar ik zowel een waterloop als het vee op de plaat kon vastleggen.

Het stormde behoorlijk, de zon scheen fel, dus het was, eenmaal aangekomen op de plaats was het lastig de camera uit de hand goed stil te houden door de aanhoudende sterke wind.

Dan maar een behoorlijk aantal opnamen maken, waarbij ik ervoor waakte vooral de bomen in de verte aan de bovenkant volledig in beeld te hebben. Mijn statieven lagen namelijk in de auto, want die waren te zwaar om er eentje snel mee te zeulen.

Nabewerking


Eenmaal thuisgekomen bleken er toch een paar opnamen te zijn, waar ik wat mee kon doen. RAW ontwikkeling in Adobe Photoshop Elements op automatisch en nog een paar kleine correcties, vooral op de belichting waarbij Adobe er meestal een afwijkende mening er op na houdt.

De volgende taak was het creŽren van een vierkant beeld, alles in Photoshop Elements. Het canvas heb ik daartoe vergroot aan de bovenkant. Vervolgens de blauwe lucht met behulp van Nik Viveza aanzienlijk lichter gemaakt en in een tweede gang helemaal verwijderd.

P1140728a


Lucht vervangen


Daarna in mijn voorraad ďluchtenĒ gezocht naar een passende foto van een lucht die wat meer karakter had dan de egaal blauwe die op de oorspronkelijke foto stond en deze aan de onderkant met behulp van het gum verlopend aanzienlijk lichter gemaakt.

Deze lucht weer op het bovenste deel van het canvas geplaatst en voorzichtig verschoven tot hij precies paste. De helderheid aangepast en uiteindelijk van het geheel een laag gemaakt. Daarna is de kleurverzadiging een beetje, ongeveer 25%, verlaagd.

Het klinkt nogal bewerkelijk, maar het is allemaal vrij simpel, vooral als je van tevoren al weet waar je naar toe wilt. Het moeilijkste was het zoeken van een tint over het gehele beeld. Constant maar een verschillende kleur uitproberen totdat het uiteindelijk een schilderij van zo'n anderhalve eeuw geleden leek qua tint.

Daar ben ik uiteindelijk zo'n twee uur zoet mee geweest. De ene kleur er overheen, dan de andere, na even afstand nemen bleek dat toch nŤt weer niet de juiste te zijn, weer een andere tint proberen en zo maar door. Iedere keer weer opnieuw, totdat het uiteindelijk wat leek. En dan moet je natuurlijk weer de helderheid ietsje corrigerenÖ

Regelmatig terugkomen


Deze opname is geen toeval. Het is een kwestie van regelmatig op eenzelfde plaats terugkomen, het landschap ďindrinkenĒ totdat je de mogelijkheden en onmogelijkheden leert kennen. Zo maar ergens voor de eerste keer komen levert fotografisch meestal kwalitatief weinig op, pas als je er langere tijd bent ga je zien wat essentieel is en wat niet.

Achteraf, maar dat is achteraf, maandag heb ik kennis gemaakt met Luminar. Dat was veel eenvoudiger geweest in de tussenliggende fase om de lucht in te passen. Maar dat was pas een dag nadat ik deze foto gepubliceerd had.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Leen Koper

Over de auteur

Leen Koper woont en had tot voor kort een fotostudio in Zierikzee. Na ruim 40 jaar als fotograaf gewerkt te hebben, houdt hij zich nu voornamelijk bezig met landschapsfotografie. Als beroepsfotograaf heeft hij in de loop der jaren vele internationale prijzen gewonnen en gaf les en ook regelmatig seminars in Engeland, BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

12 reacties

 1. Jocelyne
  Jocelyne schreef op zaterdag 14 december 2019 om 14:51

  Van zijn modellen-werk tot zijn landschappen en stillevens - mijn grootste favoriet !

 2. Jocelyne
  Jocelyne schreef op zaterdag 14 december 2019 om 14:51

  Van zijn modellen-werk tot zijn landschappen en stillevens - mijn grootste favoriet !

 3. Steffie
  Steffie schreef op dinsdag 17 december 2019 om 11:45

  Top foto!
  Hoe lang ben je met bewerken bezig geweest?
  Ik zou willen dat ik zoveel geduld had, vooral voor de luchten!
  Dan zie ik beren op mijn weg komen!
  Knap hoor!

 4. Steffie
  Steffie schreef op dinsdag 17 december 2019 om 11:49

  Sorry, ben ik weer! Vervolg vorige reactie.
  De vraag naar tijdsduur over t hoofd gezien.
  Wanneer ik ingesneeuwd raak, wil ik t misschien eens proberen.
  Groet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord