Michelle Peeters

Perspectief corrigeren in Lightroom

zaterdag 19 oktober 2019, 14:41 door | 2,522x gelezen | 0 reacties

Als je camera niet helemaal recht op je onderwerp gericht staat, ontstaat altijd vertekening. Dat komt doordat lijnen dan niet meer recht, maar schuin door het beeld lopen. Met Lightroom is dat eenvoudig te corrigeren.

Geen transformatie

Geen transformatie

Als je je camera kantelt omdat een hoog gebouw anders niet in beeld past, dan lijkt het op de foto achterover te hellen. Je kunt dit voorkomen door meer afstand te nemen of met een grotere beeldhoek (meer groothoek) te werken.

Maar als dat niet mogelijk is, omdat je bijvoorbeeld niet op een ander punt kunt gaan staan of omdat je niet over de goede lens beschikt, dan biedt Lightroom gelukkig nog meer perspectief...

De simpelste manier is is door in de 'ontwikkel-module' naar Transformatie te gaan. Klik in de tab Upright op de knop automatisch en vaak is het probleem gelijk verholpen.

Transformatie automatisch

Transformatie - automatisch

Deze volautomatische methode werkt helaas niet altijd perfect. Als het resultaat niet naar wens is, maak dan je bewerking weer ongedaan met Ctrl-Z. Als je de camera alleen omhoog of omlaag hebt gekanteld, kun je de knop Verticaal eens proberen. Hiermee wordt alleen het verticale perspectief gecorrigeerd.

Als je schuin voor je onderwerp stond zonder de camera verticaal te kantelen, dan kun je Vlak gebruiken om alleen het horizontale perspectief te verbeteren. Als je extra veel grip wilt kun je kiezen voor Hulplijnen. Nu mag je tot vier verticale en/of horizontale lijnen in de foto slepen om aan te geven wat absoluut recht moet worden.

Transformatie vlak

Transformatie - vlak

Als je het handmatig wilt doen omdat het met de voorgaande methodes niet lukt is dat ook mogelijk. Draai eventuele eerdere pogingen eerst terug en activeer de optie Uitsnijden behouden zodat loze ruimte automatisch wordt weggesneden. Met vooral de bovenste drie schuifregelaars corrigeer je nu handmatig het perspectief.

Transformatie met hulplijnen

Transformatie - met hulplijnen

Begin met Verticaal en/of Horizontaal om te kijken of dat het probleem oplost. Vaak is dat wel afdoende. Als je de camera wat verdraaid hebt waardoor het hele beeld wat schuin staat, gebruik dan (eerst) Roteren en waar nodig daarna Verticaal en/of Horizontaal.

Transformatie verticaal

Transformatie - verticaal

Als het niet meteen lukt, gebruik dan de drie schuirregelaars beurtelings om het perspectief langzaam maar zeker in de goede richting te duwen.

Meer weten?


Wil je meer weten over hoe je perspectief corrigeert in Lightroom, kijk dan eens naar één van onze Lightroom cursussen hierover op Photofacts Academy, gegeven door Piet van den Eynde.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.425 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.425 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.