Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Photoshop Tutorial: Zonnestralen accentueren

maandag 30 maart 2015, 22:23 door | 13.848x gelezen | 16 reacties

Bij de video 'Je eigen zon maken' kreeg ik de vraag hoe je die zonnestralen van de zon vervolgens wat extra kunt aanzetten in je foto. In dit artikel zal ik hier wat verder op in gaan!

Je kunt naast een neppe zon ook neppe zonnestralen maken. Deze kun je precies zo maken als je zelf wil omdat je niet met standaard brushes werkt.

In deze foto heb ik alvast een zonnetje toegevoegd aan de rechterkant. Het licht was erg diffuus die dag, dus er waren geen harde schaduwen of lichtinval waar ik rekening mee moet houden bij het plaatsen van de zon.

1


Om de zonnestralen te maken werken we met de 'veelhoeklasso'. Deze vind je onder de gewone lasso tool. Maak allereerst een nieuwe laag in je foto. Dit doe je door onderaan in je lagerpaneel op 'nieuwe laag' te klikken. Vervolgens selecteer je de veelhoeklasso, en trek je lange lijnen van de zon richting het midden van je foto. Zorg dat de lijnen een mooie punt vormen.

4


Heb je je vorm gemaakt en de punten aan elkaar gelinkt, ontstaat er een selectie. In deze selectie klik je op je rechtermuisknop, op 'vullen', en dan 'wit'. Op deze manier word je gehele selectie met wit gevuld. Je hebt nu als het goed is witte punten door je foto heen lopen. Deze gaan we nu vervagen naar zonnestralen!

2


We gaan de lijnen op twee verschillende manieren vervagen. We beginnen met 'bewegingsonscherpte' om de lijnen aan de zijkant zachter te maken. Het is heel belangrijk dat je selectie nog actief is voor deze bewerking!

Kies 'Filter' > 'Vervagen' > 'Bewegingsonscherpte'. Draai nu het wieltje op zo'n manier dat de lijnen aan de randen zachter zijn dan aan de binnenkant. De afstand kun je ook aanpassen om het effect sterker, of juist minder sterk te maken.

3


Vervolgens kun je je selectie deselecteren. Dit doe je door met je rechtermuisknop in de selectie te klikken en op 'deselecteren' te klikken.
Hierna ga je naar 'Filter' > 'Vervagen' > 'Gaussiaans vervagen', en dit effect zet je zo sterk aan dat de zonnestralen zo realistisch mogelijk ogen.

5


En op deze manier creëer je je eigen zonnestralen om toe te voegen aan je zonnetje!

6


Een leuke extra in je foto die je ook zonder neppe zon kunt gebruiken. Perfect voor een romantische sfeer!

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

16 reacties

 1. Anton
  Profiel  Anton schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 10:22  | reageer

  Leuk gedaan, maar ik vind het eindresultaat helaas niet heel natuurlijk overkomen.
  En het gaat mij eerlijk gezegd wat te ver wat fotobewerking betreft.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 11:58  | reageer

  Ik vind het resultaat ook niet natuurlijk overkomen. Daarnaast zou ik het veel simpeler doen in Lightroom met een brush waarbij de exposure omhoog gekrikt is. Veel makkelijker.

 3. hans
  hans schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 12:11  | reageer

  Netjes uitgelegd maar het is zeker niet mijn ding.
  Erg onnatuurlijk aandoend.
  Even uitstellen dan maar tot het echte zonnetje straalt, hetgeen een ander effect zal geven.

 4. Frans
  Frans schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 14:03  | reageer

  Sorry, maar ik sluit mij ook aan bij de vorige schrijvers.
  Onnatuurlijk!
  Correcties aan een foto toevoegen, licht aanpassen, kleur aanpassen, alles goed en wel.
  Zonnestralen die er nooit geweest zijn toevoegen gaat mij te ver.

 5. Peter Schütte
  Profiel Peter Schütte schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 14:38  | reageer

  Het meeste natuurlijke licht in de foto komt van links voor, dan is het een beetje onlogisch om het zonnetje rechts te plaatsen.

  Maar afgezien van het voorbeeld, het gaat om de gebruikte technieken. Hier kan je wat van leren of door worden geïnspireerd om het op je eigen manier toe te passen.

 6. Pietanja
  Pietanja schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 14:39  | reageer

  nee ik vind het ook geen toegevoegde waarde hebben aan de foto

 7. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 14:57  | reageer

  Fotografen die nu gaan lopen miepen dat zo'n zonnestraaltje niet natuurlijk is hebben wat mij betreft twee dingen niet helemaal begrepen:
  Deze techniek is voor véél meer dingen toepasbaar dan alleen een zonnestraaltje. Er wordt hier een handvat aangereikt. Slechts een niet creatief persoon ziet de mogelijkheden niet.
  En verder:
  De fotograaf van 2015 moet maar eens begrijpen dat het oude ambacht der fotografie niet meer bestaat zoals dat in de jaren zestig van de vorige eeuw nog bestond. Moderne fotografie is beeldverwerking geworden. Een uitzondering mag dan wat mij betreft nog wel gemaakt worden voor de journalistiek maar voor de rest is die foto slechts een halfprodukt.
  Op zijn meest simpel gesteld: wie niet photoshopt gaat de boot missen of heeft die reeds gemist.
  Fotografen (met uitzondering weer van de journalisten onder ons) hebben niet meer als taak het tonen van de werkelijkheid. Fotografen hebben als taak gekregen om vorm te geven wat de consument graag wil zien. En als dat een zonnestraaltje is dan moet er een zonnestraaltje komen knipoog

 8. Marit Hilarius
  Profiel Marit Hilarius schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 15:07  | reageer

  Een hoop verschillende reacties! Leuk om te zien.

  Het resultaat komt in deze foto misschien niet geheel realistisch over. Het is echter wel een techniek die bijvoorbeeld zeker in manipulaties heel goed van pas komt en ook vaak gebruikt wordt. Of je het iets vindt voor in je eigen foto's is natuurlijk geheel persoonlijk en ik kan mij voorstellen dat je liever een natuurlijker resultaat wil bereiken. Het is in elk geval een techniek die je voor ander soort foto's misschien wel goed zou kunnen gebruiken!

  Overigens zou het in Lightroom wel kunnen met en exposure brush, maar hiermee heb je toch net wat minder controle over de lichtstralen. De vorm is in Photoshop toch net wat beter te controleren naar mijn mening. Ook werk je in Photoshop met maskers waardoor je sneller en simpeler iets aan kan passen, vandaar dat ik deze bewerkingen in Photoshop uitvoer.

 9. connie
  connie schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 16:38  | reageer

  Blij met de tuturiol. Het is zeker overdreven maar kan ook minder. Niet moeilijk en niet iedereen heet Lightroom!

 10. Edwin van Wijk
  Edwin van Wijk schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 19:24  | reageer

  Prima tutorial. Wellicht de dekking van de laag wat verlagen om een natuurlijker effect te krijgen

 11. roysfoto
  roysfoto schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 20:40  | reageer

  Heb dit ook al enkele malen gedaan, maar maak de selectie met de veelhoek lasso al meteen vervagend met een gepaste Feather van bv 20% volgens de grootte van de afbeelding. Dan spelen met de dekking, maar wel iets meer dan hier het geval is.

 12. Anton
  Profiel  Anton schreef op woensdag 1 april 2015 om 09:58  | reageer

  Het is zeker interessant om te zien wat allemaal mogelijk is met dergelijke technieken. En de tutorial op zich vind ik ook prima, en helder uitgelegd.
  Maar ik blíjf van mening dat iets als zonnestralen aan een foto toevoegen voor MIJ over de grens gaat.
  En dan kan wie dan ook hoog of laag springen... helpt allemaal niet vrolijk

 13. Hf photography
  Profiel Hf photography schreef op donderdag 2 april 2015 om 09:15  | reageer

  Martin phili, ...De echte fotografie bestaat niet meer? De foto een half product? Er zijn nog veel fotografen die analoog werken incl mijzelf,..de oude ambacht, die zeker nog met veel passie bestaat.

  Dat veel mensen er niet aan beginnen omdat je dan echt de kennis moet bezitten van fotografie en vaak te gehaast willen zijn,...tja

  Dit is idd leuk om te knutselen al ben ik zelf meer van puur natuur...sta dan wat eerder op, om de zon te zien...of wacht op het juiste moment...zo te zien was het een mooie dag...het wachten waard om echt het gevoel van fotografie te voelen..schrijven met licht 😀

  Leuke handleiding voor andere doeleinden,..maar voor deze foto overdone!

 14. Els
  Els schreef op donderdag 2 april 2015 om 21:22  | reageer

  Ik vind het erg leerzaam, ik doe er mijn voordeel mee, bedankt!

  ik vraag me wel steeds af hoe ik aan het e-boek kan komen, dat heb ik niet, of niet meer, hoe kan ik dat weer bemachtigen?

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 3 april 2015 om 09:28  | reageer

  @Els; over welk eBook heb je het?

 16. Els
  Els schreef op vrijdag 3 april 2015 om 15:37  | reageer

  Hallo Elja Trum, ik zie steeds van die popup-jes op mijn i-pad, teks: Mis het gratis fotografie e-book niet!
  25.436 fotografen ontvangen onze nieuwsbrief al. schrijf je in en ontvang gratis het ebook "25 tips voor het fotograferen van kinderen"

  Maar als je al jaren lid bent dan kun je het niet mee downloaden?

  bedankt voor je aandacht!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.136 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord