Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Marit Hilarius

Photoshop Tutorial: Zonnestralen accentueren

maandag 30 maart 2015, 22:23 door | 12.862x gelezen | 16 reacties

Bij de video 'Je eigen zon maken' kreeg ik de vraag hoe je die zonnestralen van de zon vervolgens wat extra kunt aanzetten in je foto. In dit artikel zal ik hier wat verder op in gaan!

Je kunt naast een neppe zon ook neppe zonnestralen maken. Deze kun je precies zo maken als je zelf wil omdat je niet met standaard brushes werkt.

In deze foto heb ik alvast een zonnetje toegevoegd aan de rechterkant. Het licht was erg diffuus die dag, dus er waren geen harde schaduwen of lichtinval waar ik rekening mee moet houden bij het plaatsen van de zon.

1


Om de zonnestralen te maken werken we met de 'veelhoeklasso'. Deze vind je onder de gewone lasso tool. Maak allereerst een nieuwe laag in je foto. Dit doe je door onderaan in je lagerpaneel op 'nieuwe laag' te klikken. Vervolgens selecteer je de veelhoeklasso, en trek je lange lijnen van de zon richting het midden van je foto. Zorg dat de lijnen een mooie punt vormen.

4


Heb je je vorm gemaakt en de punten aan elkaar gelinkt, ontstaat er een selectie. In deze selectie klik je op je rechtermuisknop, op 'vullen', en dan 'wit'. Op deze manier word je gehele selectie met wit gevuld. Je hebt nu als het goed is witte punten door je foto heen lopen. Deze gaan we nu vervagen naar zonnestralen!

2


We gaan de lijnen op twee verschillende manieren vervagen. We beginnen met 'bewegingsonscherpte' om de lijnen aan de zijkant zachter te maken. Het is heel belangrijk dat je selectie nog actief is voor deze bewerking!

Kies 'Filter' > 'Vervagen' > 'Bewegingsonscherpte'. Draai nu het wieltje op zo'n manier dat de lijnen aan de randen zachter zijn dan aan de binnenkant. De afstand kun je ook aanpassen om het effect sterker, of juist minder sterk te maken.

3


Vervolgens kun je je selectie deselecteren. Dit doe je door met je rechtermuisknop in de selectie te klikken en op 'deselecteren' te klikken.
Hierna ga je naar 'Filter' > 'Vervagen' > 'Gaussiaans vervagen', en dit effect zet je zo sterk aan dat de zonnestralen zo realistisch mogelijk ogen.

5


En op deze manier creëer je je eigen zonnestralen om toe te voegen aan je zonnetje!

6


Een leuke extra in je foto die je ook zonder neppe zon kunt gebruiken. Perfect voor een romantische sfeer!

Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

16 reacties

 1. Anton
  Profiel  Anton schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 10:22

  Leuk gedaan, maar ik vind het eindresultaat helaas niet heel natuurlijk overkomen.
  En het gaat mij eerlijk gezegd wat te ver wat fotobewerking betreft.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 11:58

  Ik vind het resultaat ook niet natuurlijk overkomen. Daarnaast zou ik het veel simpeler doen in Lightroom met een brush waarbij de exposure omhoog gekrikt is. Veel makkelijker.

 3. hans
  hans schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 12:11

  Netjes uitgelegd maar het is zeker niet mijn ding.
  Erg onnatuurlijk aandoend.
  Even uitstellen dan maar tot het echte zonnetje straalt, hetgeen een ander effect zal geven.

 4. Frans
  Frans schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 14:03

  Sorry, maar ik sluit mij ook aan bij de vorige schrijvers.
  Onnatuurlijk!
  Correcties aan een foto toevoegen, licht aanpassen, kleur aanpassen, alles goed en wel.
  Zonnestralen die er nooit geweest zijn toevoegen gaat mij te ver.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord