De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Han Janssens

Photoshop CS4 in de praktijk; Content Aware Scaling

zaterdag 14 februari 2009, 22:39 door | 14.358x gelezen | 8 reacties

Na enkele maanden werken met Photoshop CS4 durf ik de vraag wel te beantwoorden.
Terug naar CS3? Nee, liever niet. De nieuwe aspecten, maar ook de verbeteringen in bestaande tools is een genot om mee te kunnen werken.

Wat is dan de grootste verbetering ten opzichte van Photoshop CS3? Dat ligt eraan hoe ver je in het bewerkingsproces bent of hoe ver je daarin wilt gaan. Van het inladen in Camera Raw 5.2 tot het 'afwerken' in Photoshop heeft CS4 weer verrassende tools en toepassingen. Een aantal zullen in volgende artikelen worden besproken. In dit artikel begin ik met de verbazende Content Aware Scaling.

Stel, je hebt een foto met (overbodige) ruimte om het onderwerp. Nu wil je het beeld meer 'vullen' met het onderwerp. Tot voor kort ging je dan croppen en clonen omdat je weet dat de functie Scale (onder Edit) de foto in elkaar drukt. Maar clonen is veel werk en geeft vaak vertekening.

Met Content Aware Scaling is dat gedoe voorbij. De tool is in staat om vrijwel gelijke kleur en structuur te herkennen en te verwijderen zonder dat onderwerpen vervormen. Alles wordt wat dichter bijeen getrokken maar alleen de omringende ruimte verdwijnt. Zo kan je dus een foto ook zonder enig verlies van kwaliteit van een landschapmodel naar portretmodel omzetten.

Voor de gelukkigen onder ons die Photoshop CS4 ter beschikking hebben in het kort hoe je deze functie kunt gebruiken:

Open een foto met veel ruimte om het onderwerp. Maak de Background Layer (achtergrondlaag) tot een bewerkbare laag door op de laag te dubbelklikken en bij het dialoog dat verschijnt op OK te klikken of op Enter te drukken. Als je de afbeelding groter wilt maken is het nu handig om eerst met behulp van Canvas Size het canvas van de afbeelding te vergroten. Dit geeft je de ruimte om je bewerking uit te voeren.

Ga naar het menu Edit en kies hier Content Aware Scaling. De bekende rand zoals bij alle Transform-tools verschijnt. Nu schuif je de bovenkant wat naar beneden en/of de zijkant naar binnen. Je ziet direct tijdens het vergroten of verkleinen wat het effect zal worden.

In onderstaande videotutorial wordt Content Aware Scaling ook duidelijk uitgelegd.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

8 reacties

 1. libeco
  Profiel libeco schreef op zaterdag 14 februari 2009 om 23:11

  Toen ik van deze tool hoorde voor de lancering van CS4 dacht ik: wat een uitvinding! Na een paar maanden CS4-gebruik heb ik dit eigenlijk nog nooit gebruikt net zoals veel andere nieuwe features van CS4.

  Begrijp me niet verkeerd, ik wil ook niet meer terug, al is het alleen maar om de GPU-versnelling en de spatiebalk-preview in Bridge, maar van alle nieuwe features gebruik ik er toch maar weinig. Scott Kelby plaatst wekelijks een poll op zijn site met iedere week een vraag over het gebruik van nieuwe CS4-tools. Tot nu toe heb ik eigenlijk vrijwel iedere keer geantwoord dat ik de tool niet of amper gebruik.

  Zelfs de fantastische adjustment layerpanel vind ik inde praktijk op mijn laptop niet lekker werken i.v.m. de enorme ruimte die het paneel inneemt.

  Verder vind ik nog steeds dat er twee enorme usability fouten (bij mij in XP tenminste) in zitten die absoluut voorkomen hadden kunnen worden:
  - Open een programma (bijv. Kladblokd) en maximaliseer die. Open nu Photoshop gemaximaliseerd. Slinger nu je muis naar de rechterbovenhoek en klik zoals je gewend bent om een programma af te sluiten. Je zult zien dat nu het programma wat achter Photoshop open stond gesloten is omdat de toolbar blijkbaar is afgerond en de sluitknop iets naar links is verplaatst. Dit is m.i. echt een enorme fout, dat Adobe dit heeft durven leveren is gewoonweg schandalig!
  - Open twee bestanden in Photoshop, ze zullen in tabs staan. Om nu een layer van het ene bestand naar het andere te verplaatsen selecteer je de Move tool (v) en sleep je vanaf de canvas (belangrijk!) naar de andere tab totdat deze actief wordt. Laat nu los en je hebt succesvol een layer gekopieerd. Maar wat nou als je meerdere layers wilt kopieren? Dan zou je verwachten dat je meerdere layers selecteert en vanaf de layer palette naar de tab sleept. Dan gebeurt er echter niks! Op dat moment moet je weer de Move tool gebruiken om vanaf het canvas (let op, canvas, dus niet layer palette!) te slepen. (Tijdelijk Move tool gebruiken als een andere tool geselecteerd is? Houd Ctrl ingedrukt.)

  Sorry voor de lange reactie, maar dat moest er even uit... vrolijk

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 15 februari 2009 om 02:43

  In bepaalde gevallen kan Content Aware Scaling soelaas bieden maar ik vraag me af hoe vaak ik de tool werkelijk zou gebruiken. In de videoturorial vind ik bij de foto met het springende meisje de wolkenpartij in het eindresultaat verre van realistisch. Misschien vreemd maar hoe meer ik bedreven raak met Photoshop features en tools hoe meer ik de behoefte krijg om goed belichte foto's te maken met een perfecte compositie waar ik zo weinig mogelijk aan hoef te doen.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 15 februari 2009 om 11:43

  De wolkenpartij in het tweede voorbeeld is, zoals tonv ook zegt, bij het belachelijke af. Moet dan gelijk weer denken aan het 'gezeur' (ook op deze site) dat het de fotograaf is die de foto maakt terwijl steeds meer mensen juist uren met een fotootje in zaken als photoshop achteraf moeten rommelen. Het wordt er doorgaans niet beter en zeker niet realistischer op. Geef mij Rockwell dan maar met zijn JPG's rechtstreeks uit zijn camera's. (Sorry, maar dat moest er even uit... knipoog

 4. gast schreef op maandag 16 februari 2009 om 02:30

  Laten we ons inderdaad eens minder bezig gaan houden met geneuzel over photoshop en nieuwe versies. Een goede foto heeft 'een ziel'. En wie heeft nu echt een legale versie van cs. Totale flauwekul dit soort upgrades en geld over de balkgooierij. Geef het dan aan een goed doel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord