Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portret verbeteren; digitaal tanden poetsen

maandag 12 maart 2007, 00:47 door | 32.452x gelezen | 5 reacties

Niemand heeft perfect witte tanden, doorgaans is de kleur wat geelig. In een portret opname kunnen gele tanden echter negatief de aandacht trekken. Gelukkig kunnen we met een paar eenvoudige handelingen tanden weer zo wit maken als we willen. In deze tutorial laten we zien hoe je dat in een paar minuten voor elkaar krijgt. Overigens heeft het model uit ons voorbeeld nauwelijks gele tanden, maar dat maakt voor de techniek niet uit.

 1. Open de foto waarbij je de tanden graag een digitale poetsbeurt wilt geven.


 2. Dubliceer de achtergrond laag (CRTL-J).
  Op de nieuwe laag kunnen we de bewerking uit voeren zonder het origineel te bewerken. Zo kunnen we altijd nog terug en het opnieuw proberen, indien nodig.


 3. Gebruik de Lasso tool (L) om de tanden van het model te selecteren. Als je zelf liever met een andere selectiemethdoe werkt kan dat uiteraard ook.


 4. Selecteer de tanden
  Selecteer de tanden


 5. Open de Hue/Saturation dialoog (CTRL-U). Om de gele kleur te verwijderen gaan we, logischerwijze, het gele gebied aanpassen. Selecteer Yellows bij Edit en schuif de Saturation-slider naar links. De gele kleur verdwijnt hierdoor uit de afbeelding.

  De exacte desaturatie die je moet doorvoeren verschilt per foto. Kijk gewoon naar het resultaat en stop wanneer je tevreden bent. Druk op 'OK' om de verandering door te voeren.


 6. Verwijder de gele kleur
  Verwijder de gele kleur uit de tanden


 7. We openen opnieuw de Hue/Saturation dialoog (CRTL-U). Ditmaal laten we gewoon de master geselecteerd staan en gaan we de algemene helderheid van de tanden verhogen. Gebruik hiervoor de Lightness-slider. Schuif deze voorzichtig naar rechts. Wanneer je te ver gaat verdwijnt alle detaillering uit de tanden.

  Met deze handeling komen de tanden er nog net wat stralender uit te zien.


 8. Verhoog de helderheid
  Verhoog de helderheid van de tanden


 9. De bewerking is voltooid. Maak de selectie van de tanden ongedaan om de afbeelding beter te kunnen bekijken (CRTL-D). Door de bovenste (bewerkte) laag even uit te schakelen kun je zien hoeveel verschil er zit voor en na de bewerking. Klik hiervoor op het oogje in het lagenpalet.

  Waarschijnlijk valt het nu op hoe geel de tanden eerder waren. Als je het gehele portret bekijkt komt de bewerking hoogst waarschijnlijk zelfs onnatuurlijk over. Ook kan de overgang erg hard zijn tussen een stukje tand dat bijvoorbeeld net buiten je selectie viel.


 10. Doorzichtigheid van de laag aanpassenHier gaan we nog wat aan doen. Zorg ervoor dat de bewerkte laag zichtbaar en geselecteerd is. Verander nu de doorzichtigheid van de laag door de Opacity terug te schroeven. Gebruik hiervoor de slider, zodat je direct in de afbeelding kunt zien wat het effect is. Kies zo de gewenste doorzichtheid voor een natuurlijk effect van witte tanden.Bekijk hieronder de gemaakte bewerking.
Door met de muis over de afbeelding te gaan verschijnt het origineel.

voor en na
Ga met de muis over de foto om het origineel te bekijken

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. leon
  leon schreef op maandag 12 maart 2007 om 12:42  | reageer

  volgens mij kun je beter na het selecteren met de lasso, ook nog beter even de doezelaar (op 2) gebruiken. Dan is de overgang aan de randen iets minder hard.

  Tenminste dat doe ik altijd

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 12 maart 2007 om 13:11  | reageer

  @Leon; dat kan inderdaad ook prima. Zelf ben ik niet zo'n fan van de doezelaar bij dit soort werkjes, soms gaat er door de doezelaar juist teveel van de omgeving mee.

 3. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op maandag 12 maart 2007 om 14:47  | reageer

  Ik ben inderdaad ook geen fan van de doezelaar. Deze pakt alles in een opgegeven straal rond de selectielijn en vaak wil je dat helemaal niet. Ik ben het trouwens niet echt eens met de opvatting dat tanden wit horen te zijn. Tanden reflecteren het omgevingslicht en als er in die reflectie een kleur zit moet die kleur terug te vinden zijn op de tanden. Het is een beetje hetzelfde als met sneeuw. Bijna iedereen maakt sneeuw wit terwijl er soms een prachtige blauwe hemel in weerspiegelt. Mijn motto, zeker bij modellen fotografie. Zorg voor een correcte witbalans en laat de tanden zoals ze zijn tenzij ze echt heel erg storen.

 4. Fokke
  Fokke schreef op maandag 19 maart 2007 om 16:16  | reageer

  In plaats van een duplicaat-laag, zou ik een aanpassingslaag (kleur/verzadiging) gebruiken. Dus, eerst de selectie maken, dan al dan niet doezelen, en dan een aanpassingslaag/adjustmentlayer. Eindresultaat is overigens hetzelfde knipoog

 5. Eric
  Eric schreef op woensdag 21 maart 2007 om 17:42  | reageer

  Prima tutorial trouwens!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord