Michelle Peeters

Uitgebleekte hooglichten of dichtgelopen schaduwen tonen

zaterdag 29 juni 2019, 15:30 door | 4.481x gelezen | 1 reactie

Hoe kun je in Photoshop laten zien welke gedeelte van je foto kleurverlies hebben doordat hooglichten uitgebleekt of schaduwpartijen dichtgelopen zijn? In dit artikel de eenvoudige acties die daarvoor nodig zijn.

Over en onderbelichting laten zien photoshop


In het deelvenster Standaard (of al in de RAW-editor) klik je op het kleine driehoekje in de rechterbovenhoek van het histogram, om de gebieden te tonen waar de hooglichten uitgebleekt zijn of op het driehoekje in de linkerbovenhoek voor de gebieden met dichtgelopen schaduwpartijen.

Alle gebieden die in de hooglichten uitgebleekt zijn, worden in rood weergegeven (zoals hierboven te zien is). Wanneer je de schuifregelaar Hooglichten naar links beweegt, zal dit kleurverlies afnemen en hopelijk verdwijnen.

Als je de waarschuwing voor dichtgelopen schaduwpartijen hebt ingeschakeld, zullen deze gebieden blauw aangegeven worden. Je kunt die gebieden verbeteren door de schuifregelaar Schaduwen naar rechts te slepen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. gast schreef op dinsdag 2 juli 2019 om 11:35

    Dank je wel,dat is een goede tip.
    Je hebt op een snelle manier je foto goed gezet en je kan eventueel nog eens naar de witbalans ook kijken.
    Antoon

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.482 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord