Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Uitgestelde lange timelapse maken met je GoPro

zondag 23 mei 2021, 23:23 door | 5.428x gelezen | 1 reactie

Met een GoPro kun je standaard al een time-lapse video maken. De duur daarvan is echter beperkt doordat de GoPro continue aan blijft staan en zo flink stroom gebruikt. Gelukkig is er een oplossing door gebruik te maken van de firmware voor gevorderden: GoPro Labs.

Gopro


Deze firmware is ook gewoon door GoPro zelf gemaakt en gratis te downloaden. Door de firmware van je GoPro te updaten naar deze Labs-versie, krijg je meer mogelijkheden.

Je kunt de nieuwe mogelijkheden activeren met behulp van QR-codes. Deze codes kun je lezen door je GoPro in te schakelen en de QR-code (op een scherm of geprint) te tonen aan de camera.

De GoPro laat dan op het scherm zien dat de code herkend is en wat er ingesteld is.


Langere Timelapse door tussendoor uitschakelen


Standaard blijft je GoPro de hele tijd aan staan tijdens het maken van een timelapse. Dat slurpt natuurlijk accu. Afhankelijk van het type GoPro dat je gebruikt houdt ie het dan een klein uurtje uit.

Met de GoPro Lapse firmware kun je een QR code scannen die een langere timelapse mogelijk maakt door tussendoor telkens de camera uit te schakelen. Zo kun je een timelapse uitspreiden over meerdere uren of zelfs dagen.

De ingebouwde accu blijft natuurlijk een beperkende factor. Daarom zal je camera bij langere timelapse video's minder foto's per minuut maken. In totaal kan de camera circa 400 foto's maken op één accu. Die spreid je dus uit over de periode dat je opnames wilt maken.

De GoPro opname uitstellen


Zelf wilde ik een opname maken op een bouwterrein. Daar zou vanaf zeven uur ochtends activiteit zijn, alleen had ik geen zin om daar ook al om zeven uur te staan. Ik wilde dus dat de GoPro vanzelf begon met opnemen vanaf een bepaald tijdstip.

En ook dat kan met de QR codes! Daarvoor moet je gebruik maken van een custom QR code. Hier kun je flink wat dingen instellen, waaronder een uitgestelde actie (delayed actions).

Uitstellen en langere time-lapse combineren


Uiteraard wilde ik beide opties. Dus zowel de langere time-lapse als de uitgestelde starttijd. Ook dit is mogelijk door bij de Curstom QR code ook het commando voor de time-lapse toe te voegen bij het veld 'Additional Commands'.

Het is natuurlijk verstandig om je setup eerst uit te proberen, voordat je hem in het veld gaat inzetten. Het luistert best nauw met instellen. Als je bijvoorbeeld 7:00 uur aangeeft dan werkt de code niet. Het moet echt 07:00 uur zijn. De '0' mag je niet vergeten.

Dit is de uiteindelijke URL met mijn instellingen. Als ik deze pagina bezoek en de QR code scan met de GoPro, dan zal de camera vanaf 7 uur 's ochtends een timelapse maken die 3 uur duurt (of totdat de accu leeg is).

Als de accu leeg is, wordt gelukkig wel netjes de opname bewaard. Ik kon dus een lege camera oppikken waarbij de opnames gewoon goed bewaard gebleven waren.

Gecombineerd met wat drone-beelden en wat uit de hand geschoten video kon ik zo onderstaande video maken. Verder zijn het geen hele spectaculaire beelden, maar voor een dergelijke opdracht als het vastleggen van bouwwerkzaamheden is het heel praktisch.


Mooi dus dat er meer mogelijkheden zijn met de GoPro dan wat de standaard firmware toestaat.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Jo VP
    Profiel Jo VP schreef op woensdag 26 mei 2021 om 10:14  | reageer

    Een andere (eenvoudige) manier om de levensduur van je batterij te verlengen, en zo ook langere opnames te (kunnen) maken, is het permanent aansluiten op een powerbank gedurende de hele opname. Enige nadeel is dat je luikje voor de aansluiting open staat of er af is en je camera dus niet waterdicht op dat moment.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord