Actie: word VIP lid (nieuw!) met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Han Janssens

Verschuifbaar kader met kleur binnen een zwart-wit foto

woensdag 3 december 2008, 20:16 door | 9.972x gelezen | 7 reacties

Wat zou het leuk zijn om met een flexibele, kleurige lijst door de foto te kunnen schuiven. Een lijst met kleurige inhoud in een zwart/wit omgeving en dan nog verschuifbaar. Hiermee kun je de nadruk leggen op een bepaald aspect in de foto. Kan dat? Ja, dat kan en is nog simpel ook. Het resultaat is vaak heel verrassend.

Open de foto waaraan je een lijst wilt toevoegen. Met de sneltoets CTRL - J maak je een duplicaat waarop alle aanpassingen worden gedaan. Gebruik de selectietool voor het maken van een vierkant dat straks één kleur blijft. Voor de sneltoetsers onder ons; druk gewoon de M-toets in en de tool is geselecteerd (zie: 1).

Maak via het ronde zwart/wit icoontje onderin de Layerspalet een Hue/Saturation Adjustment Layer aan (zie: 2). Schuif de saturation helemaal naar links en de lightness een stukje naar rechts. Het geselecteerde vlak is nu kleurloos en duidelijk lichter dan de rest. Niet echt de bedoeling, maar dat wordt zo verbeterd.

We willen graag een lijst om het kleurloze vlak. Zorg dat de aanpassingslaag is geselecteerd (blauw) en klik op het layer styles icoontje (fx) in de Layerspalet. Maak een rand door stroke aan te klikken. Binnen stroke wil je waarschijnlijk nog de kleur van de rand aanpassen. Daarbij kun je ook de positie veranderen van outside naar inside. Door deze op inside te zetten krijg je rechte hoeken; bij outside zijn de hoeken rond.

Afhankelijk van het formaat van de foto kun je de rand naar smaak de gewenste dikte geven. In de meeste gevallen is het mooi deze niet te overdrijven. Als de lijst naar wens is klik je op Ok.

Omdraaien
We hebben momenteel nog een zwart-wit vierkant in een kleurige omgeving. Eventueel kan dit natuurlijk ook zijn wat je wilt, maar wij willen nu het nu graag andersom. Dit kan gelukkig erg eenvoudig; druk op CRLT - I om de aanpassingslaag om te draaien en voilà (zie: 3)!

Met de move-tool kun je het blokje nog positioneren en als je het blok onder een bepaalde hoek wilt plaatsen dan kun je dit met free transform (CRTL - T) doen. Hiermee maak je het blok draaibaar. Dit is een basisvaardigheid, dus kan er naar hartenlust worden geëxperimenteerd.

Wees creatief
Maak eens een creatievere lijst met een ander selectietool zoals ovaal of lasso. Of selecteer het vierkant (1) en druk de SHIFT-toets in. De cursor krijgt dan een plusje waarmee je extra blokken aan de selectie kunt toevoegen. Breidt de selectie uit door buiten de selectie naar binnen te schuiven. Stukjes eruit halen kan ook en doe je met de ALT-toets ingedrukt. De cursor heeft dan een minnetje.

Kleurkader


Veel plezier!

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

7 reacties

 1. Martijn
  Martijn schreef op woensdag 3 december 2008 om 22:50

  Leuke heldere tutorial, ga ik zeker proberen. Van dit mag er meer komen. De vorige met het retro effect was ook een succes.

  Mvg, Martijn

 2. *eSThER*
  Profiel  *eSThER* schreef op donderdag 4 december 2008 om 00:05

  Leuk idee! Ik zou echter en andere techniek gebruiken om de zwartwit omzetting te doen. Bv channel mixer of iets anders, dan heb je veel meer invloed op hoe het zwartwit eruit zit. Saturatie naar beneden geeft vaak een heel grijs beeld.

 3. Dr.Hook
  Dr.Hook schreef op donderdag 4 december 2008 om 01:24

  *eSThER* heeft volledig gelijk, de slechtste manier om een foto naar zwart-wit om te zetten is de verzadiging te verlagen, natuurlijk doe je dat met de kanaalmixer of in CS3 met de optie zwart-wit,waarin je ook nog vooringestelde filters kunt vinden om het nog gemakkelijker te maken.

 4. hbj
  Profiel hbj schreef op donderdag 4 december 2008 om 05:37

  *eSTher* en Dr. Hook: Er zijn neer wegen die naar ... leiden.
  Mijn tuts moeten ook voor minder ervaren Photoshoppers begrijpelijk zijn en verder zijn er nog niet zoveel mensen die CS3 of 4 ter beschikking hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.427 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord