Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Nando Harmsen

5 manieren om je model met één flitser te belichten

woensdag 3 maart 2021, 15:51 door | 3.599x gelezen | 2 reacties

In een studio kunnen soms twee, drie, vier om meer flitsers gebruikt worden om een model te verlichten. Het kan ook anders. Pye Jirsa laat in deze video zien hoe je met één enkele reportageflitser vijf verschillende lichtopstellingen kunt gebruiken.

Het kan soms lastig zijn om een goede lichtopstelling te creëren. Soms is er de neiging om meer dan een flitser te willen gebruiken. Dit is echter niet altijd nodig. Met één enkele flitser en wat reflectieschermen kun je eenvoudig meerdere lichtopstellingen maken.

Trouwfotograaf Pye Jirsa die mede oprichter is van SLR Lounge laat in deze tien minuten durende video maar liefst vijf basis lichtopstellingen zien die met één enkele reportageflitser, een paraplu en enkele reflectieschermen gemaakt kunnen worden.


Jirsa vertelt in deze video over de Rembrandt verlichting, vlinderbelichting (ook wel Paramount verlichting genoemd), clamshell verlichting, square verlichting en backlight flat verlichting.

Ik zou zo de vertaling van deze laatste drie niet kunnen noemen. Wie het weet mag het in de reactie onder dit bericht vertellen.

Voor deze vijf verlichtingen is geen grote studio nodig, of dure apparatuur en dat maakt deze video, die uiteraard in het Engels is, heel nuttig. Wie de Engelse taal niet beheerst, de beelden in de video spreken voor zichzelf.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. mousquito
  Profiel mousquito schreef op dinsdag 9 maart 2021 om 12:46

  ik dacht dat er een verschil was tussen paramount en butterfly. Dat de paramount hetgeen was dat hij uitlegde en de clamshell de butterfly is. omdat je uw licht dan als een vlinder zijn vleugels verdeeld. Verder vond ik het wel zeer interessant en zeker voor de hobbyist op een budget. vrolijk volgend weekend eens een paar standjes uitproberen. vrolijk

 2. Robert
  Robert schreef op dinsdag 9 maart 2021 om 15:42

  Hihi...bij de laatste setup....kwamen ze oren wel heel erg naar voren.

  Fotoschiet groet Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.405 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord