Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

9 fouten die portretfotografen maken in hun nabewerking

woensdag 2 augustus 2017, 16:32 door | 10.205x gelezen | 3 reacties

Portretfotograaf en retoucher Nino Batista maakte deze video met 9 veelgemaakte fouten die portretfotografen maken in hun nabewerking. Zelf ben ik zeker ook schuldig geweest aan het maken van een aantal van de genoemde fouten.

In de video heeft hij het zelf over tien fouten, maar ik kom bij het natellen echt niet verder als negen.


Hier is een lijst van de fouten die Nino noemt in zijn video:

1. Teveel verzadiging van kleuren
Meer verzadiging toevoegen aan je foto kan en foto er meer uit laten springen. Dit effect is echter al snel overtrokken, zeker als je het direct op het hele beeld toe past.

2. Teveel verscherping
Een onscherpe foto kun je niet redden door hem te verscherpen. Probeer dat dus ook niet en pas altijd op met het teveel verscherpen van een afbeelding.

3. Een halo om je onderwerp
Wanneer je jouw foto flink onder handen neemt dan ontstaat er een kans op een halo om je onderwerp; een rand waar de bewerking te zichtbaar wordt. De kans hierop is vooral erg groot bij filters op plug-ins die je veel werk uit handen willen nemen.

4. Rode vingers, handen, voeten en oren
Het is een beetje afhankelijk van de huid van je model, maar meestal zijn uiteinden (zoals vingers, tenen en oren) net wat roder dan de rest van de huid. Je kunt deze delen in de nabewerking corrigeren zodat ze meer overeenkomen met de rest van de huid. Dat ziet er natuurlijker uit.

5. Felle ogen
In een portretfoto moeten de ogen goed zichtbaar zijn en bij voorkeur ook een catchlight hebben. Als je dit tijdens het fotograferen al goed doet hoef je hier in de nabewerking niks meer aan te doen. Is dat wel nodig dan is de kans groot dat het er heel onnatuurlijk uit gaat zien.

6. Nep onscherpte (Bokeh)
Is de achtergrond te scherp in je foto? Je kunt achteraf onscherpte proberen toe te voegen, maar het resultaat is meestal niet al te mooi (of kost erg veel tijd en moeite). Doe dus je best om al tijdens het fotograferen de gewenste achtergrondonscherpte te krijgen.

7. Te donkere of lichte vignettering
Vignettering kan de aandacht van de kijker naar het onderwerp leiden. Heel subtiel een donker randje toevoegen in je foto werkt meestal prima. Pas echter op om niet te ver te gaan.

Wat eigenlijk nooit mooi is, is witte/lichte vignettering. Niet doen dus.

8. Niet inzoomen om details te controleren
Bekijk je uiteindelijke foto's altijd op 100 procent. De enige manier om te controleren of de foto er ook echt uit ziet zoals je wilt. Als je nabewerkt op een uitgezoomt beeld kun je niet goed zien of het resultaat ook echt goed is in de details.

9. Vervagen van de huid
Vaak wil je als portretfotograaf oneffenheden van de huid wegpoetsen. Gebruik hiervoor geen Photoshop vervaging (zoals de guassian blur). Dit is niet de juiste techniek om een gladdere huid te krijgen in je foto. Het ziet er ontzettend nep en plastic uit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. marc
  marc schreef op woensdag 2 augustus 2017 om 22:44  | reageer

  Leuke vaststellingen, hoe doe je 't dan wel?

 2. Peter Heins
  Peter Heins schreef op donderdag 3 augustus 2017 om 18:04  | reageer

  Ik vind witte vignettering wel mooi. Niet altijd natuurlijk,hangt van de foto af. Maar bij een dromerige foto vind ik het prima passen en soms gebruik ik het bij trouwfoto's ook. Om te gebieden dat het niet mooi is of niet mag vind ik te ver gaan. Het is al vaker gezegd de regels in de fotografie dienen als leidraad en het staat een ieder vrij om daarvan af te wijken.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 8 augustus 2017 om 22:35  | reageer

  Overal waar 'TE' voor staat is niet goed, behalve TEvreden. Bovenstaande fouten zijn snel gemaakt. Je bent heel snel geneigd een bepaalde correctie te overdrijven en dan valt het al meteen op, zeker als je de oorspronkelijke foto er naast zet. Voor portretfoto's gebruik ik regelmatig PotraitPro Studio. Meestal als plugin van Photoshop, maar kan ook zelfstandig gebruikt worden. Het is een goede plugin, maar je moet verschrikkelijk oppassen niet te ver te gaan in de aanpassingen. Het hangt ook een beetje af van het doel van de foto. Gaat het bijvoorbeeld om glamour, dan moet het er ook zo uitzien. In ieder geval is het eigenlijk net zoals met alcohol. Gebruik het, maar doe het met mate. IK zou wel een voorbeeldfoto in willen voegen, maar hoe dat moet, is me een raadsel

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord