Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Aspect ratio (beeldverhouding), heel belangrijk!

woensdag 11 september 2019, 17:17 door | 3.827x gelezen | 3 reacties

In deze video van Tony en Chelsea Northrup wordt uit de doeken gedaan wat aspect ratio is en wat er zo belangrijk aan is. Hoe je de fout in kunt gaan als een klant iets in een bepaalde beeldverhouding wil hebben en je je foto te krap gekaderd hebt.


Er wordt uitdrukkelijk geadviseerd om altijd ruim te kaderen en om alles in de meest gangbare beeldverhoudingen (bijvoorbeeld 2:3, 3:4, 9:16 of 1:1) te fotograferen, zodat je in ieder geval alles hebt.

In het artikel 25 fotografie-begrippen die je moet kennen wordt ook uitgebreid uitgelegd wat aspect ratio is, mocht dit na het bekijken van bovenstaand filmpje nog niet helemaal duidelijk geworden zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. Dick
  Dick schreef op dinsdag 17 september 2019 om 16:16  | reageer

  Tja, ik erger mij altijd wezenloos aan die Iphone fotografen die hun foto in de communicatie (telefoon) stand schieten. In het bijzonder bij het filmen. Ik weet niet hoe het bij hen is, maar mijn ogen zitten in een horizontaal vlak. Soms heb ik de neiging om mijn TV op z'n kant te zetten als ik zo'n filmpje zie, maar dat helpt ook niet vrolijk Bij foto's van 1 persoon of bij een portret kan ik me er nog iets bij voorstellen maar over het algemeen neem ik foto's horizontaal, zelfs bij 1 persoon maar dan met een aardige achtergrond links em/of rechts. Voor commerciële fotografie ligt dat natuurlijk wat genuanceerder. Maar goed, ieder z'n eigen ding. vrolijk

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 17 september 2019 om 16:43  | reageer

  @Dick; zelf heb ik ook meer met horizontaal fotograferen (en zeker filmen). En ik snap je weerstand. knipoog

  Toch is er ook iets te zeggen voor mensen die in de portretstand filmen. Veel video's worden tegenwoordig namelijk ook in die stand op een telefoon gekeken.

  Als jouw video's voornamelijk door mensen op een telefoon bekeken worden, dan is het dus ook logisch om je video's zo te schieten. Een video in landschap-stand die bekeken wordt op een smartphone in portretstand is immers ontzettend klein.

 3. Dwarsje
  Dwarsje schreef op dinsdag 17 september 2019 om 18:14  | reageer

  Hij liet de landscape foto's in de portret stand zien. Als je veel landscape hebt draai je dus gewoon je Iphone even een kwartslag.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord