Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Betere portretfoto's met 'squinching'

zaterdag 7 december 2013, 23:27 door | 9.456x gelezen | 2 reacties

Anderhalf jaar geleden kwam fotograaf Peter Hurley met een video over hoe je de kaaklijn kunt gebruiken voor betere portretfoto's. Een video die de moeite van het bekijken waard is. Nu is Peter terug met een nieuwe techniek: squinching.


Het is niet specifiek iets wat Hurley heeft bedacht; ook Tyra Banks gebruikt de techniek maar noemt het 'smizing' (smiling with your eyes). In tegenstelling tot de video over de kaaklijn vind ik deze techniek minder overtuigend. Wat mij betreft wordt niet elke foto hier beter mee, het is ook best een lastige techniek om aan een model uit te leggen.

Wat vinden jullie van de squinching methode?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 8 december 2013 om 11:01  | reageer

  daarom werkt het ook zo prettig met ervaren modellen. Die weten dit al.

 2. hypofocus
  Profiel hypofocus schreef op maandag 9 december 2013 om 12:47  | reageer

  Een goed model kent haar gezicht en weet welke uitdrukking ze bij een bepaalde situatie wel of niet kan gebruiken. En hoe ze er in die situatie op haar best uit ziet.

  Een volledig ontspannen, naturel gezicht geeft in de meeste gevallen hetzelfde zak-aardappelen-effect als een ontspannen lichaam.
  Met je lichaam ga je voor de foto ook even goed recht zitten en span je wat spieren aan voor een mooiere houding. Met je gezicht werkt dat precies hetzelfde. Door je wenkbrauwen ietsje aan te trekken, lijkt je blik meer "open". En door de smizing/squinch techniek met je ogen te gebruiken, wordt je uitdrukking iets spannender/intenser.

  Dat is overigens niet de enige techniek, want je kunt je ogen met bepaalde spieren ook juist ietsje verder open doen ipv dicht, en daarmee ook net een iets andere intense blik geven. Minder spannend/sexy maar juist iets meer open/vriendelijk.
  Die blik zie je vaak bij beauty modellen voor tv commercials van cremes en foundation.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord