Elja Trum

De donkere kamer technieken waar Photoshop op gebaseerd is

zaterdag 28 februari 2015, 14:28 door | 5.432x gelezen | 2 reacties

Wat veel jongere fotografen niet weten is dat veel van de technieken die ze gebruiken in Photoshop ook al gewoon gebruikt werden voordat Photoshop bestond. In een donkere kamer kon een geoefende fotograaf ook al veel aanpassingen doen aan zijn foto. In deze video worden een aantal van deze technieken getoond.

Het bekendste voorbeeld is wellicht wel het doordrukken en tegenhouden, maar fotograaf Konrad Eek laat in deze video bijvoorbeeld ook het toepassen van een verloop, het maken van een selectie, het toepassen van de doezelaar (feathering) en het gebruik van maskers zien.


De video is gemaakt door trainingssite Lynda.com ter ere van het 25-jarige bestaan van Photoshop vorige week.

Bron: FStoppers


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. peter nadort
    peter nadort schreef op dinsdag 3 maart 2015 om 13:09

    Elja, en dan zijn er nog mensen die zeggen "zonde van de tijd om achter de pc te zitten. Terugkijkend, denk dat ik net zo veel achter de pc zit om te bewerken als toen in de doka. En ook nog experimenteren met je Microdol X, opwaarderen naar 30 din van Tri-X. Urenlang in het donker je bobines vullen met een rol van 100ft (30,5 m). Maar vind achter de pc nu echt veel fijner. groet, peter

  2. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op donderdag 5 maart 2015 om 11:45

    Leuk stukje (video) doordrukken en tegenhouden daar verander je het onderwerp niet mee, en dat spreekt mij aan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord