Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De Melkweg fotograferen in slechts 5 minuten!

woensdag 8 januari 2020, 20:02 door | 5.164x gelezen | 2 reacties

Het fotograferen van de Melkweg is een bucketlist-item voor de meeste fotografen. In dit filmpje de basis hiervoor om dit in minder dan vijf minuten voor elkaar te krijgen.


Eén van mijn doelen van het afgelopen jaar was om naar een echt donkere plek met weinig tot geen lichtvervuiling te gaan en de sterren of zelfs de Melkweg te fotograferen.

In het Verenigd Koninkrijk is het me al gelukt, dichtbij de grens met Schotland waar een Dark Sky Park te vinden is. En daarna nog in Nepal, waar op veel plekken ook weinig tot geen lichtvervuiling te vinden is.

In deze video van Lonely Speck - een geweldige bron voor astrofotografie die zeker de moeite waard is om te bekijken - nemen Ian Norman en Diana Southern je mee door enkele basisprincipes voor het vastleggen van de Melkweg in al zijn pracht. Tenzij je in Namibië woont, is het vinden van een echt donkere plek één van de belangrijkste tips op deze lijst.

Een andere tip zou kunnen zijn om kleding en warme dranken mee te nemen, omdat de temperatuur op een donkere plek is in the middle of nowhere vaak aanzienlijk kan dalen midden in de nacht. Zelfs in het Engeland merkte ik dat ik vaak zichtbaar trilde terwijl ik wachtte tot de belichtingstijd was afgelopen.

Eye-openers vond ik dat je de gehele kern van de Melkweg kunt zien tussen maart en november. En dat je, als je je objectief op oneindig wilt instellen, je dit bij Canon-lenzen kunt doen door de scherpstelring helemaal naar links te draaien. Bij Nikon precies andersom, helemaal naar rechts.

Als je zelf nog tips hebt over het fotograferen van de Melkweg, laat het dan weten in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Ab Kasper
    Ab Kasper schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 14:02  | reageer

    Er zijn een aantal Canon lenzen waarbij je bij helemaal naar het einde doordraaien het "scherp op oneindig" punt alweer voorbij bent. Het resultaat is een sterrenhemel waarbij alle sterren worden weergegeven als een klein oplichtend bolletje. Niet echt fraai. Je kunt beter handmatig scherpstellen, bij voorkeur op Liveview) op een lichtbron ver weg en daarna de scherpstelring niet meer aanraken.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 14:05  | reageer

    @Ab: dat klopt en dat is ook mijn eigen ervaring. Maar als die 'lichtbron ver weg' er niet is, is dit wel een handige noodgreep dacht ik!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord