Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De opkomst en teloorgang van cameragigant Kodak

zondag 17 juni 2018, 14:41 door | 4.216x gelezen | 3 reacties

Kodak was ooit marktleider in de wereld van fotografie. Maar na een eeuw van dominantie stortte Kodak's bedrijf ineen en werd het gedwongen om in 2012 faillissement aan te vragen.

Als je meer wilt weten over wat er met het iconische merk is gebeurd, bekijk dan onderstaande 12 minuten durende video van het populaire Company Man YouTube-kanaal.


De naam Kodak was ooit synoniem met camera's en film, schrijft Company Man. Ze waren 100 jaar innovator in de branche en de leiders ervan. Toch hadden ze een paar jaar geleden zo'n achteruitgang dat ze failliet werden verklaard. Deze video onderzoekt het verval van Kodak en probeert uit te leggen wat er met hen is gebeurd.

Na te zijn opgericht door George Eastman in 1888 met zijn verzonnen naam (Eastman was een grote fan van de letter k) werd Kodak zo dominant in de fotografie dat ze in 1976 85% van alle filmcamera's en 90% van alle film verkochten in de Verenigde Staten.

Dat is een jaar nadat een Kodak-ingenieur de eerste digitale camera had uitgevonden. Helaas waren Kodak-managers ervan overtuigd dat "niemand ooit naar hun foto's op een televisie wilde kijken".

Misschien kunnen we de manier waarop we Kodak ervaren veranderen, zegt Company Man. Natuurlijk, ze hebben een aantal fouten gemaakt en ze zijn tegenwoordig slechts een schim van wat ze vroeger waren.

Maar ze hebben het goed gedaan. Ze revolutioneerden een industrie en leidden die industrie honderd jaar lang. Ze hebben geweldige dingen voor de fotografie gedaan en misschien was het gewoon hun tijd om te gaan. Wat ze het beste deden, was niet langer nodig.

Bron: PetaPixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op dinsdag 19 juni 2018 om 10:22  | reageer

  Maar ze blijft nog steeds in onze verbeelding..speciale plug in.
  die je via je program in kan voeren.

 2. martin Volmeijer
  martin Volmeijer schreef op dinsdag 19 juni 2018 om 14:41  | reageer

  Ja KODAK ze hebben bepaalde dingen verkeerd ingeschat , deze firma is ook inderdaad failliet gegaan , maar zij krabbelen toch weer op , niet zozeer in Nederland
  maar elders is er nog steeds vraag naar .
  en zeker op gebied van foto filmrollen voor prof en amateur
  ben zelf ex KODAK medewerker

 3. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op dinsdag 19 juni 2018 om 19:34  | reageer

  Ik had nog wat gehoord in de wandel gangen van het AV festival in Amsterdam,en dit is het resultant..Films made with real film
  For more than 100 years Kodak has helped bring artists'and filmmakers' visions to life. Here is just a small sample of projects that chose to shoot on film.https://reelfilm.kodak.com/shot_on_film/

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.137 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord