Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De reactie van een kleurenblinde die voor het eerst kleur ziet

woensdag 10 april 2019, 13:13 door | 4.411x gelezen | 1 reactie

De Canadese landschapsfotograaf David Wilder heeft een soort kleurenblindheid die het moeilijk maakt om bepaalde kleuren afzonderlijk te onderscheiden. Onlangs heeft hij een speciale bril voor kleurenblinde mensen in handen gekregen. In deze 7 minuten durende video kun je zijn reactie zien als hij voor het eerst van zijn leven in full color ziet.

Het begon allemaal in januari 2019 toen David Wilder een artikel schreef voor Fstoppers over hoe het is om als kleurenblinde fotograaf te werken.

Van de drie belangrijkste soorten kleurenblindheid (Protanopia, Deuteranopia en Tritanopia) heeft David Wilder de tweede, namelijk Deuteranopia. Dit is een rood-groene kleurenblindheid waarbij zijn ogen ongevoelig zijn voor groen en te gevoelig voor geel, oranje en rood.


Als gevolg hiervan zien sommige kleuren (groen, geel, oranje, rood en bruin) er hetzelfde uit, terwijl anderen (blauw / paars en roze / grijs) moeilijk los van elkaar te onderscheiden zijn.

Nadat zijn artikel was gepubliceerd, werd David benaderd door EnChroma, een bekend bedrijf dat correctieglazen voor kleurenblinden produceert. EnChroma stuurde hem twee paar glazen (die elk ongeveer 270 tot 430 dollar kosten), en David wachtte tot hij op reis ging naar IJsland voordat hij ze voor de eerste keer probeerde.

Toen een vurige zonsondergang de hemel vulde met levendige kleuren, trok David de bril tevoorschijn en deed ze aan. In de video hierbovenkun je zien wat er vervolgens gebeurde.

Ik was meteen sprakeloos en kon me niet meer bewegen van wat ik zag, schrijft David bij Fstoppers. Meteen zag ik de oranje tinten door de lucht exploderen, toen begon ik het rijke roze te zien dat ik nog nooit eerder had gezien. Eindelijk draaide ik me om en zag het diep paarse en zachte roze aan de andere kant van de hemel.

Ik kon het niet helpen te denken dat dit niet echt kon zijn. No way dat ik mijn hele leven lang zoveel kleur had gemist!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op donderdag 11 april 2019 om 14:28  | reageer

    Wat een mooi en inspirerend artikel Michelle. Laat maar weer zien hoe gelukkig je eigenlijk moet zijn, als je geen lichamelijke beperking hebt. Thanks for sharing! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord