Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Een creatieve studioset voor slechts één dollar

zaterdag 14 april 2018, 14:41 door | 5.128x gelezen | 2 reacties

Een perfecte uitrusting geeft geen garantie voor een goede foto. Ervaren professionals beweren het al jaren. Terwijl ze zelf met uitmuntende studiolampen en diffusers werken, dus voor veel fotografen komt dit niet erg overtuigend over. Dit filmpje kan je echter op andere gedachten brengen.

Arber Elezi laat in onderstaande video op Fstoppers zien hoe je een model kunt verlichten met een relatief eenvoudige opstelling met zes lampjes.


Arber Elezi neemt zijn toevlucht echter niet tot dure flitslampen en reflectoren. Hij gebruikt slechts een zestal kleine LED-lampjes, enkele gekleurde gels en een stukje vloeipapier.

Hij gebruikt de lichten zoals je normale studio-lampen zou doen: een hoofdlicht, een invullicht met het papieren zakdoekje als diffuser, twee zijlichten met gels (snoeppapiertjes?) beplakt, een haarlampje en een achtergrondlicht.

Het enige verschil is dat hij de lampjes dichter bij het model moet plaatsen dan hij normaal zou doen vanwege het gebrek aan lichtopbrengst.

Om nog meer te compenseren voor het beperkte vermogen van de LED's, fotografeert Arber Elezi zijn 85 mm bij een diafragma van f/1.2 met een ISO van 400 om ervoor te zorgen dat hij een sluitertijd van 1/100 seconde kan gebruiken om zijn onderwerp te bevriezen voor een goed belicht en scherp beeld.

Het kleurverloop is niet het meest vloeiend en het licht is een beetje hard, maar voor wat het is, zijn de resultaten toch behoorlijk goed. Dit filmpje laat alleen maar zien dat je je creativiteit enorm kunt stimuleren als je jezelf wat beperkt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:42  | reageer

    Hoi Michelle, leuk artikel. Waar kun je deze lampjes kopen en welke zijn het? ivm sterkte?

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:50  | reageer

    @Lauran: ik zou gewoon eens googelen op led-lampjes, ik denk dat het al snel goed is! Het is een continue lampje, dus moeilijk vergelijkbaar met een flitslamp. Maar je ziet direct het resultaat en je kunt ze dichterbij je model zetten of je diafragma vergroten als je te weinig lichtopbrengst hebt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord