Elja Trum

Fotografen over de Fujifilm GFX middenformaat

donderdag 29 december 2016, 23:46 door | 5.225x gelezen | 3 reacties

Begin september kwam Fujifilm met bijzonder nieuws: ze kondigde een middenformaat camera aan, de Fujifilm GFX. Een aantal Fujifilm ambassadeurs hebben de camera al een tijdje mogen gebruiken en hebben video's opgenomen waar je ze met de GFX aan het werk ziet.

Persoonlijk vinden we natuurlijk de video van onze eigen Piet Van den Eynde (medeoprichter van Photofacts Academy) het interessants. Wij spraken Piet en hij is ook al aan het sparen voor deze camera.

Met pijn in zijn hart moest hij hem helaas weer inleveren. Nu is het lastig om terug te gaan naar zijn (ook uitstekende) Fujifilm systeemcamera's met APS-C sensor.


Fujifilm heeft nog niet heel veel details over de nieuwe camera bekend gemaakt, maar de camera gaat zo'n 8.000 euro kosten inclusief 'kitlens', bevat een 50 megapixel sensor en heeft het formaat van een stevige spiegelreflexcamera.


Nu is achtduizend euro natuurlijk geen koopje, maar in het land van de middenformaatcamera's biedt alleen Pentax met hun 645Z een vergelijkbare prijs. En die camera is lang niet zo compact. En voor fotografen die nu 6 of 7 duizend euro uitgeven aan een top-of-the-line spiegelreflex is het nog best betaalbaar.


Persoonlijk heb ik ook best interesse in deze camera als mogelijke opvolger van, of aanvulling op, mijn 5D mark III. De Fujifilm lijkt ontzettend veel kwaliteit te gaan bieden in een compacte body. Ik heb in elk geval al zin een een review van deze camera.


Is de Fujifilm GFX voor jou ook een interessante camera?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. jan
  jan schreef op dinsdag 3 januari 2017 om 13:41

  Wat is hierbij middenformaat? Vroeger bij films was dat 6x6cm; 6x9 of 4x6.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 januari 2017 om 14:34

  @Jan; de sensor is 43.8 × 32.9mm. Een stuk kleiner dan jij noemt.

  Meestal wordt alles groter dan full-frame (24x36mm) en kleiner dan grootformaat (102×127 mm) middenformaat genoemd. Dus dat is best een ruim gebied.

 3. benny
  Profiel benny schreef op maandag 9 januari 2017 om 19:44

  ach, ik vind het allemaal erg grappig, maar ook erg scherpe marketing....
  eerst is fuji er met het crop sensor format, en hoor je laag gewicht (not really in vergelijk met crop dslr)
  iedere fuji ambassador promoot met te zeggen dat fullframe niet meer nodig is, de resolutie is groot genoeg,

  en.... nu komen ze met een nep-middenformaat (juist nét ietsje groter dan fullframe, om te zeggen dat er een nieuwe wereld opengaat...
  pure platte commerce

  wat niet wil zeggen dat het een slechte of minder goeie camera zal zijn, integendeel, fuji presteerd erg goed met zijn camera's, enkel smaken de semi-nep-netniet info een beetje zuur

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord