Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Frank Doorhof over modelfotografie

woensdag 19 september 2012, 22:35 door | 7.473x gelezen | 30 reacties

Fotograaf Frank Doorhof heeft een tweede aflevering van zijn nieuwe podcast serie 'The DOORhof is alway open' uitgebracht. Dit keer gaat het over modelfotografie; een onderwerp waar Frank meer dan bekwaam in is.


In deze aflevering begint Frank met een fotosessie waarbij hij tips geeft voor je studio, de omgang met je model en het werken met een medium formaat camera. Frank werkt met meerdere setups met model Esther en geeft ladingen nuttige tips weg op allerlei vlakken.

Na de shoots gaat Frank verder met interviews van de rest van het team; het model, de visagist en de assistent. Als afsluiter laat Engelsman Glyn Dewis zien hoe je snel de achtergrond in een foto kunt opschonen.

Persoonlijk spreekt dit onderwerp me veel meer aan dan straatfotografie uit zijn eerste podcast. Ik heb deze aflevering dan ook met plezier van begin tot het einde uitgekeken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

30 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 19 september 2012 om 23:04  | reageer

  Leuk initiatief, maar ik vind het erg maf overkomen dat ie het in het Engels doet, en het ziet er sowieso vrij...rommelig uit vrolijk Hij weet wel waar ie het over heeft.

 2. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op donderdag 20 september 2012 om 07:50  | reageer

  Dank je wel voor het vermelden van de podcast, echter ondertussen zijn we al bij aflevering 3 (en volgende week 4 knipoog).

  Waarom in het Engels ?
  Heb dit de vorige keer ook al uitgelegd, mijn werkgebied is niet alleen nederland, maar wereldwijd. Veel van de workshops die ik geef zijn in Amerika, Dubai, Duitsland, Engeland etc, het is dan logischer om me ook te richten op een zo groot mogelijk publiek, 99% van de Nederlanders zal geen moeite hebben om Engels te volgen, 1% van de buitenlanders zal Nederlands begrijpen vrolijk vandaar de keuze voor Engels.

 3. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op donderdag 20 september 2012 om 08:39  | reageer

  Hoi Frans, tof dat je even zelf komt reageren. Ik vraag me echter af wie er naar je podcast (was dat ooit niet alleen een uitzending met geluid?) kijken. Zijn dat vooral Nederlanders, of ook significant veel mensen uit het buitenland? Het komt op mij als Nederlander namelijk wat maf over dat je je Nederlandse crew in het Engels interviewt, en mij in het Engels toespreekt, snap je? Als buitenlanders maar een klein gedeelte van je publiek zijn zou het op mij sterker overkomen als je het in het Nederlands doet. Daarmee sluit je wel meteen buitenlanders uit als een potentiële doelgroep.

 4. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op donderdag 20 september 2012 om 09:11  | reageer

  ALS je even googled op mijn naam (maar dan wel frank) dan denk ik dat je snapt waarom ik het in het Engels doe knipoog
  Ik gok dat ruim 85% van de kijkers buitenland zijn.

 5. mecx
  Profiel mecx schreef op donderdag 20 september 2012 om 09:55  | reageer

  Leuke video, lekker relaxed, altijd leuk en informatief.
  Nice job! Frank.

 6. Femke
  Femke schreef op donderdag 20 september 2012 om 11:51  | reageer

  Bedankt voor de mooie video Frank!
  Altijd een fijne inspiratie om je aan de slag te zien met modelfotografie.

  En de laatste tip over de achtergronden was voor mij ook echt een aanwinst.
  Ik zat daar altijd mee te knoeien... kostte me veel tijd. Zeker als hondenfotograaf, waarbij de ondergrond vaak vól met haren zit.
  Dankzij deze tip heb ik nu allemaal mooie smoothe ondergrondjes kunnen maken. Scheelt me ontzettend veel werk! Top.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 20 september 2012 om 22:41  | reageer

  @Frank; Vanwege de komst van mijn dochtertje had ik wat artikelen reeds vooruit gereed staan. Vandaar dat ik een beetje achter loop op de feiten. vrolijk

 8. Brian
  Brian schreef op vrijdag 21 september 2012 om 01:09  | reageer

  Whahaha... Het blijft leuk dat er mensen zijn die echt geen idee hebben wie Frank is en die dan reageren dat Franks Engels niet goed is of dat hij het maar beter in het Nederlands moet doen...

  Moet je inderdaad maar eens doen Frank, die enkele keer dat je nog in Nederland bent zullen de mensen je op straat herkennen en zeggen, kijk daar heb je die goeie model fotograaf van de deurhof is altijd open vrolijk

  Voor de mensen die wel weten waar het over gaat zal Engels geen probleem zijn, mag ik hopen vrolijk

  Leuke video weer Frank.

 9. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op vrijdag 21 september 2012 om 07:37  | reageer

  Brian, ik weet prima wie Frank is en heb respect voor wat hij bereikt heeft, maar je doet nu net of het een god is. Mijn Engels is uitstekend, en Frank is prima verstaanbaar. Ik bedoelde slechts te zeggen dat het maf overkomt om met een Nederlandse crew interviews in het Engels af te nemen. Heb zelf voor mijn studie ook wel eens met een groep bestaande uit enkel Nederlanders moeten vergaderen in het Engels en dat vond ik altijd net een toneelstukje. Frank heeft het echter prima toegelicht, en als ie weer in Nederland is zal ie ook vast niet te beroerd zijn om jou een handtekening te geven Brian vrolijk

 10. Erik
  Profiel  Erik schreef op vrijdag 21 september 2012 om 10:56  | reageer

  Brian, je reactie verbaasd mij enorm. Je mag van mij best iemand bewonderen, maar ga dat asjeblieft niet gebruiken om een ander daarmee op zijn woorden te pakken. Dat is wat je naar mijn idee nu doet en dat vind ik niet erg stijlvol van je.

  Frank, ik heb even gekeken (nog niet de hele aflevering omdat de tijd me daarvoor ontbreekt) en in het begin valt me op dat je iets uitlegt, zonder dat beeldend te maken. Het voordeel van film is dat je iets kan laten zien en het lijkt me dus logisch dat als je uitleg geeft over de hoogte van een studio, dat je dat illustreert met wat beeldmateriaal. Daarvan wordt het geheel sterker. De kijker zal het namelijk beter onthouden omdat die het via meerdere zintuigen ervaart.
  Ditzelfde geldt met het vertellen over de stand van ogen. Je zegt dat het lelijk is (wat overigens geen feit maar een mening is!), maar laat dit vervolgens niet zien. Ik ben van mening dat juist het niet in het midden zetten van de pupillen een verhaal in de foto kan brengen. Dat is ook te onderbouwen vanuit de neurolinguistiek, waarbij uit onderzoek gebleken is dat men het oog naar een bepaalde hoek draait als men op een bepaalde manier denkt (Sensitief, visueel etc.). Dat is dus heel normaal en kan (mits goed gebruikt) een stukje verhaal in een foto brengen.

  De eerste 5 minuten mis ik simpelweg de aanwezigheid van beelden die je verhaal versterken. Ik kijk nu alleen naar iemand die een verhaal vertelt en ik denk dat je dan het hele concept tekort doet en niet op de juiste manier benut. Ik ben daarnaast van mening dat de fotografie in de aandacht moet staan, en niet Frank Doorhof knipoog

  Ik zal kijken of ik later tijd heb om verder te kijken, maar nu roept eerst het werk weer knipoog

 11. gast schreef op vrijdag 21 september 2012 om 20:32  | reageer

  It's happening LIVE right now!

  WATCH NOW: Lightweight Location Lighting Come watch LIVE right now! Join Kevin Kubota for a Lightweight Location Lighting workshop.
  http://www.creativelive.com/live?utm_source=creativeLIVE&utm_campaign=e7788ea341-KUBOTA_Sep21&utm_medium=email,
  Hier wordt perfect engels gesproken.

 12. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op vrijdag 21 september 2012 om 22:37  | reageer

  @Erik,
  Eerst helemaal af kijken en dan een mening vormen.
  ALLES kan beter, maar dan gaan we praten over hele andere budgetten.
  Ik betaal nu bijna alles uit eigen zak (gaat binnenkort hopelijk veranderen), en als ik het echt anders wil doen dan moet ik commercieel aanbieden.

  Dit is gewoon gratis, en ik denk als je het vergelijkt met ander materiaal dat op deze manier gemaakt word door een klein team met een zeer klein budget het toch wel interessant is :D

  Wil je meer in depth, download/koop dan 1 van de instructieDVDs die ik gemaakt heb, of kijk op kelbytraining.com dat kost wel geld maar dan heb je het heel anders.

  Dit is gewoon een project wat ik doe en wat nog heel erg moet groeien, zodra we sponsoren gaan krijgen gaan we het nog beter maken....

 13. Erik
  Profiel  Erik schreef op vrijdag 21 september 2012 om 23:49  | reageer

  Frank, hoezo in de verdediging gaan? knipoog Ik geef je mijn mening (die ik overigens altijd mag geven, daarvoor hoef ik niets uit te kijken!) en het is aan jou of je daar iets mee doet.

  Alles kan beter, dat klopt, en daarvoor is excuus niet direct een excuus omdat mijn tips je volgens mij nauwelijks iets kosten.

  Nu is het denk ik zo dat datgene wat je gratis aanbied, je visitekaartje is voor wat je commercieel doet en verkoopt. Wat dus kan betekenen dat je meer tijd moet gaan besteden aan de dingen die je gratis aanbied. Doe je dat niet, dan is het mogelijk dat dat je klanten kost. Als datgene wat voor iedereen bereikbaar is, niet laat zien wat je als dienst aanbied, dan gaat dat je op termijn echt klanten kosten.

  Ik merk dat je elke keer jezelf verdedigt, en natuurlijk, iets moet ontwikkelen. Maar ik begin me nu, naar aanleiding van je reacties, af te vragen hoeveel tijd je daarvoor neemt. Ik denk nog steeds dat je er met een beter plan meer uit kan halen. Er zit meer in, maar ik heb niet het idee dat je dat op dit moment ziet. En dit is echt niet aanvallend, geloof me. Plan je uitzendingen vooraf beter en ga desnoods vooraf naar meningen vragen zodat je de kwaliteit op een makkelijke manier omhoog kan gooien. Dat is het qua marketing voor jou alleen al waard.

  Erik

 14. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 22 september 2012 om 00:54  | reageer

  Ik reageer omdat ik vind dat als iemand wat zegt ze recht hebben op uitleg.
  In vergelijk met de eerste is er enorm veel veranderd. Echter het is geen BBC productie. We doen dit met 2 man als team.
  En nogmaals kijk eerst de hele aflevering knipoog

  Je kan alles grafisch laten zien , helemaal waar maar dat is de productie 2-4x langer en dus duurder. Nu zijn we met 2 man ruim 3 dagen bezig. Meer tijd is er gewoon nu niet. Ik zou dolgraag een BBC doch neerzetten maar ergens stopt het knipoog

  Dit is gewoon een videopodcast met veel info die gratis is, zodra we genoeg sponsoren hebben kunnen we een pro filmer huren en dan........ Zijn er nog steeds dingen die anders kunnen knipoog

 15. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 22 september 2012 om 00:58  | reageer

  Even voor de volledigheid. Dit is nog geen 10% van de info die ik aanbied via mijn site, Kelbymedia en social media. Dat zijn echt mijn visitekaartjes. Dit is echt gewoon een Side/fun/informatief in een lekkere losse sfeer die we aanbieden.

  Uiteindelijk gaat het om inhoud natuurlijk. Klanten krijgen is totaal niet mijn bedoeling met deze podcast. Dat gebeurt via de site en social media.

 16. HarryD
  HarryD schreef op zaterdag 22 september 2012 om 08:45  | reageer

  Bedankt voor de informatieve podcast.
  Ik kan het wel waarderen dat mensen hun kennis en kunde willen delen.

  Jammer dat er weer (dezelfde!) mensen zogenaamd geen tijd hebben om de video af te kijken maar vervolgens wel de tijd hebben om hier (uitgebried) te reageren. En hoe...

 17. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 22 september 2012 om 08:48  | reageer

  Frank, je kan best reageren en het voor kennisgeving aannemen, daar is niets mis mee. Als je het niet wil veranderen is dat helemaal aan jou.

  Verder werkt het bij mij wel zo dat het een visitekaartje is. Na de podcasts te zien voel ik me namelijk niet uitgenodigd om je site te bekijken of andere informatie van je te zoeken. Ik wordt niet geprikkeld. Hoe goed de inhoud ook mag zijn, je komt daar niet mee weg. Je zal dan ook echt aan de presentatie moeten werken.

  Dat jij iets niet als visitekaartje bedoeld, betekent niet dat het niet zo werkt. Visitekaartjes zijn al die dingen die mensen uitnodigen, bedoeld en onbedoeld.
  Misschien wil je er geen klanten mee aantrekken, de andere kant is dat je er wel klanten mee kan afstoten en verliezen. Als ik al bij beide keren na een tijdje kijken mijn aandacht kwijt ben dan zet mij dat aan het denken over de podcast. Ik was van plan niet te kijken toen ik het zag, maar met het oog op mijn kritiek van de vorige keer heb ik toch weer een poging gedaan.

  Het zou je sieren als je eens een enquete zou houden onder je kijkers om zo de serie video's eens te evalueren en te kijken wat men ervan vindt. Dat kan je denk ik veel opleveren. En dan is het voor jou de kunst om te kijken hoe je met de beperkte middelen toch een hogere kwaliteit kan halen. Ik ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is.
  Ik denk dat je beter wat meer tijd in de uitstraling kan steken en dan met een podcast van 30 minuten moet komen in plaats van eentje van 45 minuten.

  Kijk, ik wil niet zeggen dat je ermee moet stoppen, in tegendeel. Ik denk alleen dat je bij het maken van de podcast verkeerde keuzes maakt m.b.t. de kwaliteit in verhouding tot je budget.

 18. Jack Veraart
  Jack Veraart schreef op zaterdag 22 september 2012 om 20:25  | reageer

  MET HOOFDLETTERS,
  IK VIND DE MANIER WAAROP FRANK ONS DEELGENOOT MAAKT VAN ZIJN WERK ENORM TE WAARDEREN ! HEERLIJK OM NAAR TE KIJKEN EN TE LUISTEREN. KEEP ON THE GOOD WORK !

 19. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zaterdag 22 september 2012 om 22:12  | reageer

  Helemaal eens met de reacties van HarryD en Jack Veraart!

 20. Joram
  Profiel Joram schreef op zondag 23 september 2012 om 01:19  | reageer

  Ik kan dit soort podcasts altijd wel waarderen.
  Ben maar een (enthousiaste) amateur, dus alle gratis info/kennis en zo is leuk meegenomen.

 21. Benny
  Profiel Benny schreef op zondag 23 september 2012 om 14:32  | reageer

  Ik kan het alleen maar waarderen, dat Frank dit doet.

  Beseft men wel, dat Frank dit in z'n eigen tijd en met eigen kosten doet...?! Frank had ook kunnen zeggen: "Wat scheelt mij het. Ze zoeken alles maar zelf uit."

  Er zijn nog weinig professionele fotografen, die informatie willen delen. En ik, kan daar soms heel goed in komen. Vandaar, dat ik Frank zijn inzet waardeer, omdat hij zijn kennis niet hóeft te delen maar mág delen. En hij deelt zijn kennis.

  Dan het Engels: Ik snap Frank daar zeer goed in. Het is wereldwijd. En heb je veel buitenlandse klanten, dan moeten zij het ook kunnen verstaan. Ik kan zelf ook niet goed Engels, maar het is voor mij prima te bgrijpen, hoor.

  Benny

 22. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zondag 23 september 2012 om 17:26  | reageer

  Ho,Ho,Benny,dat delen van professionele is er zeker, kijk maar naar de aanbiedingen van workshops, vrijwel allemaal profs, in of bij een leuke lokatie, tegen een redelijke prijs.
  Ja, als je zonodig gratis wil, zal je het internet moeten afstruinen, en daar kom je legio van tegen......alleen Nederlands is een beetje dun bezaaid.
  Engels voert de hoofd toon, Spaans is er ook genoeg van te vinden.
  wil je wat sites dan mail je maar.Ik wil Frank de wind niet uit de zeilen nemen.

 23. Erik
  Profiel  Erik schreef op zondag 23 september 2012 om 19:12  | reageer

  Dat ik kritiek heb betekent niet dat ik het niet waardeer knipoog Iets waarderen kan volgens mij prima met ergens kritisch tegenover staan en daar vervolgens feedback over geven.

  Opzich zou het prima zijn als men zelf wat zoekwerk doet, daar valt veel voor te zeggen knipoog Door de dingen zelf op en uit te zoeken leer je er veel meer van dan dat iemand het vertelt.. knipoog Het is maar net vanuit welke visie je de dingen bekijkt.

  En daarmee geldt dus ook dat er net zoveel meningen zijn als mensen, en daar is volgens mij niets mis mee. Enige is dat je daar wel mee om moet gaan, de een vindt dat, de andere weer wat anders.. Zo zit het in elkaar en je zal het altijd hebben dat men ergens anders over denkt. Doe er je voordeel mee vrolijk

 24. Benny
  Profiel Benny schreef op zondag 23 september 2012 om 19:35  | reageer

  Wim,

  Dat is inderdaad ook waar, daar had ik niet zo gauw over nagedacht. Wat ik meer bedoelde, was dat profs vaak minder genijgd zijn om in praktijk een stagière mee te laten lopen. En het is natuurlijk ook weer een inkomstenbron.

  Erik,

  Was niet speciaal naar jou toe bedoelt, hoor. Maar ik vind, dat als Frank zoiets deelt, dat je dan daar best waardering voor mag hebben, en dat heb jij ook wel, las ik. Echter, zou ik het privé aan Frank vermeld hebben en niet openbaar. Niet, omdat het geheimzinnig moet, maar privé kun je soms dingen beter over en weer bespreken. Je krijgt meer feeling met elkaar.

  Benny

 25. Erik
  Profiel  Erik schreef op zondag 23 september 2012 om 22:23  | reageer

  Weet ik Benny, je reactie was ook niet zo geschreven, maar ik voelde me aangesproken en wilde graag nog een toevoeging doen aan je reactie knipoog Persoonlijk denk ik dat zolang feedback inhoudelijk is, dit prima openbaar kan en mag zodat ook anderen er iets mee kunnen als ze dat willen.
  Persoonlijke feedback is natuurlijk wat anders en moet ook privé vind ik.

  Overigens vind ik het wel jammer dat er (voor zover ik weet, ik kan er maar zo naast zitten) dat er inderdaad in de fotografie niet zo snel stagiaires zijn. Overigens ook lastig denk ik, maar het kan best eens nuttig zijn, al is het maar voor een dag..

 26. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op maandag 24 september 2012 om 08:55  | reageer

  Wij hebben altijd een stagiaire in opleiding, alleen wel voor periodes van minimaal een half jaar.
  Nadeel is dat :
  1. De meeste fotografen simpelweg niet een extra iemand voor een volle werkweek bezig kunnen houden.
  2. Een korte stage totaal geen voordeel heeft voor de fotograaf.
  3. Bij veel opdrachten (tenminste bij ons) iemand die zo maar meekijkt gewoon niet kan ivm privacy, daarnaast doen we veel artiesten en even bot gezegd kan ik niet iemand hebben die handtekeningen gaat lopen vragen aan mijn klanten, dat staat erg onprofessioneel.

  Workshops geef ik trouwens 2x per week in Emmeloord en ook die prijzen zijn laag, deze videopodcast is puur in het thema "geef terug" ik ben altijd van mening dat je een bepaald punt in je carrière bereikt dankzij mensen en dat het dan normaal is dat je ook terug geeft, voor fotoclubs rekenen we bv een totaal aangepast tarief voor seminars, ik ben als ambassadeur actief voor verschillende sites zoals fotoshootklachten en daarnaast organiseer ik dingen als help portrait voor nederland. Met andere woorden ik vind het niet meer dan normaal dat je dingen doet die gratis zijn en die mensen helpen.

  Sommige pro's zijn erg bang voor het delen van informatie omdat ze feitelijk hun eigen concurrentie opleiden, ook dit zit mij natuurlijk dwars, het aantal "pro" fotografen explodeert en de kwaliteit word jammer genoeg slechter en slechter. Ik zeg altijd als je een viool koopt ben je iemand met een viool, als je een camera koopt ben je een fotograaf.... ZO is het natuurlijk niet knipoog

  Dit zorgt ervoor dat heel veel mensen gewoon niet meer delen, daarnaast betekend het ook dat heel veel mensen die net 4-5 maanden een camera hebben workshops gaan geven..... Die draaien dan vaak inderdaad alleen om een mooi model, mooi locatie en zijn meer shooting galleries dan workshops in mijn opinie.

  Het is jammer dat de markt er zo voor staat maar ik denk dat het een gevolg is van de explosie aan "fotografen", ik blijf in ieder geval wel gewoon delen, en inderdaad de videopodcast zorgt natuurlijk voor bekendheid en aanloop bij de workshops maar de reden van de podcast is dat niet, ik vind het gewoon leuk om te doen knipoog

  Alle kritiek word ook meegenomen, alleen moeten mensen zich wel realiseren dat het geen instructie dvd is, waar we letterlijk 1-2 weken editen voor een 60-90 minuten eind resultaat.

 27. Brian
  Brian schreef op maandag 24 september 2012 om 20:26  | reageer

  @Bram en @Erik.
  Het is nooit mijn bedoeling geweest iemand aan te vallen of te kwetsen, als dat zo is overgekomen dan is het niet zo bedoeld, laat dat alsjeblieft duidelijk zijn.

  Feit is wel dat sommige fotografen een iets breder spectrum hebben dan alleen hun werk in Nederland. Of ik die fotografen bewonder of niet doet helemaal niet ter zaken en om een handtekening zit ik al helemaal niet verlegen vrolijk

  Het valt mij alleen op dat elke keer als Frank een vodcast post er op zijn eigen site voornamelijk positief gereageerd wordt, en op deze site een aantal mensen voornamelijk negatief reageren. Als er continue zoveel kritiek gegeven wordt op mensen die proberen met weinig middelen iets voor een ander te doen, stoppen ze er vanzelf mee. Is dat dan het hogere doel wat hier gepoogd wordt te bereiken? Ik zou dat erg jammer vinden.

  Ik heb zelf net een hele week in Duitsland gezeten en daar van 07:30 tot 02:00 uur elke dag gewerkt aan videoverslagen van de Photokina. Jullie mogen rustig weten dat de kosten hiervoor echt hoger zijn dan die paar lullige centen uit de Google advertenties, maar ik doe het omdat ik het leuk vind. Ik krijg ook dit soort reacties over mijn Engels omdat het niet perfect is. Ik wordt ook de grond in geschreven omdat ik de CEO van Sigma bepaalde vragen niet gesteld heb en ik krijg ook verwijten naar mijn hoofd over mijn berichtgeving over de nieuwe Hasselblad camera waar ik niet erg positief over was omdat het een dure Sony NEX 7 is. So What?

  Ik weet dat Frank een groot deel van zijn werk doet omdat hij het leuk vind, net als ik dat doe... Natuurlijk doet hij ook commerciele dingen, net als ik. Maar laten we nou eens stoppen met afzeiken. Dan zal ik het ook doen, want ik heb me er ook schuldig aan gemaakt in mijn eerdere berichtje.

 28. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 26 september 2012 om 16:25  | reageer

  Frank,

  Mooi, dat jij nog wel stagiares de kans gunt.

  De drie punten die je noemt, daar kan ik heel goed in komen.

  Een carrière heb je inderdaad mede te danken aan je klanten, dat ben ik zeker met je eens. Dat je dan bepaalde dingen tegen gereduceerd tarief doet, omdat je die mensen dankbaar bent vóór je carrière, kan ik goed in komen.

  Zelf, als ik eerlijk ben, werk ik zelden tegen gereduceerd tarief. Dit, omdat ik commerciële portretten op locatie maak en ik praktisch geen particulieren fotografeer. Bij commerciëlen heb ik dan zoiets van: "Ze weten wat iets kost en dat betalen ze dan ook." Wat ik weleens doe, is een extratje geven. Bijvoorbeeld eens een mooie afdruk in een lijst. Dit, alleen als ik regelmatig voor iemand fotografeer.

  En goede doelen, als ik het doe, dan is dat uiteraard ook écht belangloos. Daar wil ik geen cent beter van worden. Wel vind ik, dat je niet alle goede doelen moet gaan sponsoren, maar dat je je beter kunt richten op één a hooguit twee goede doelen.

  Wat eigen concurrentie opleiden betreft, zie ik het zo: Ik ken gevallen, dat ik er goed in kan komen, dat een fotograaf niet meer een stageloper mee wil hebben, gewoon omdat de stageloper "misbruik" heeft gemaakt van de pro fotograaf, door bijvoorbeeld heel ver onder het uurloon van de pro fotograaf door te gaan. Vooral, in de particuliere sector zie/hoor je dat af en toe. Particulieren zijn vaak (niet altijd!) koopjes jagers, en letten daarbij vaak niet op de kwaliteit van de dienst- en productverlening; als ome piet er maar opstaat. Kom je echter in de commerciële sector, dan is men over het algemeen veel kritischer en is men ook bereid om voor een goede dienst- en productverlening te betalen.

  Wat ik ook vind, is dat je niet bang móet zijn voor concurrentie. Daar krijg je alleen maar negatieve energie van. Wanneer je (maakt nog niet de foto!) een technisch goede foto maakt, dan is er voor elke fotograaf wel een potje met een deksel. Dus voor elke stijl is er wel wat; mits je natuurlijk goed fotografeert.

  Als ik naar mijzelf kijk, maak ik vrij standaard portretfoto's. Waarom? Omdat, mijn opdrachtgevers dit willen. Een directeur van een bedrijf wil niet als Lady Gaga op de foto... Hi, hi! Dus houd ik het altijd vrij basic. Of anders gezegd: Ik ben een hele andere fotograaf als jou, maar zowel voor jou als mij is er een markt, en dat is mooi. Bovendien, is vrij basic ook mijn stijl, wat door bepaalde mensen als mooi ervaren wordt, terwijl er ook mensen zijn die erop afknappen. Je kunt niet iedereen bedienen...

  Als je mij een viool in de handen drukt, dan komt er geen geluid uit... Hi, hi! Of anders gezegd: Niet iedereen met een spiegelreflex is fotograaf, maar plaatjes kieker. Overigens niks mee, als men er plezier aan beleeft.

  Dat mensen net 4 a 5 maanden een camera hebben en dan al workshops geven, dat kan uiteraard niet. Mensen leren daar totaal niet goed van. Dus dat dat meer shooting galleries zijn, ben ik met je eens. Ook vind ik het niet kunnen tegenover een cusist vanuit mijn principe. Zelf zou ik nooit workshops geven. Waarom niet? Simpelweg, omdat ik lesstof niet over kan dragen. Ik kan best een plaatje maken, maar ik ben niet iemand die dat over kan dragen op een cursist.

  Ik persoonlijk vind, dat de explosie aan fotografen een halt toegeroepen moet worden. Aan de andere kant, reguleert het zich misschien ook wel. Maar dat iedereen zich tegenwoordig bijna voor elk beroep kan uitgeven, vind ik -is slechts mijn mening- niet kunnen. Je krijgt dan in mijn opinie meer kwantiteit dan kwaliteit. Let wel: Ik heb natuurlijk ook niet de wijsheid in pacht. Het zou wat worden, als iedereen zich als arts kon uitgeven; zou een jan boel op de eerste hulp worden...

  En als jij die podcast leuk vindt om te doen, dan moet je dat uiteraard gewoon doen. Ik vond het in ieder geval leuk om te kijken én te luisteren naar de info die je geeft, want ook al kan ik niet goed Engels, ik kan het in ieder geval prima volgen. Bovendien vind ik persoonlijk, dat in zo'n filmpje best een paar schoonheidsfoutjes mogen zitten, omdat ik vind dat het om de informatie gaat die je geeft. Uiteraard, kun je wel weer wat met de positief bedoelde kritieken wat doen. Maar mijzelf, luister ik alleen naar de info.

  Waardering voor, dat je 1 a 2 weken eraan besteedt voor een 90 minuten durende film; ook al moet daar wel betaalt voor worden. Ik vind dat ook logisch.

  Benny

 29. Jwain
  Profiel  Jwain schreef op woensdag 26 september 2012 om 16:54  | reageer

  toen ik de nieuwsbrief las dat er weer een filmpje van frank doorhof kwam, wist ik haast al van tevoren wat het gevolg zou zijn.
  tip aan beheerders/moderatoren van dit forum: goed topics bewaken en topic hier is modelfotografie. alles off topic schrappen of verplaatsen - uiteraard indien jullie de mankracht hiervoor hebben, want dat weet ik eigenlijk niet.

 30. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 26 september 2012 om 20:03  | reageer

  Brian, je reactie brengt me op een wat breder thema dat ook betrekking heeft op fotografie in zijn algemeen. Jwain, dit gaat inderdaad van het onderwerp af, maar een goede discussie kan nooit kwaad volgens mij. Komtie:

  Op internet, en ook in het 'normale' leven, richten mensen zich soms te veel op kritiek, dwz ze trekken zich er te veel van aan en laten zich er door uit het veld slaan, kunnen er niet tegen. Ik heb bij de fotocursussen die ik gevolgd heb mensen bijna zien huilen omdat de foto's waar ze zelf zo trots op waren door andere mensen niet goed genoeg werden bevonden.

  Ik denk dat als je je werk aan anderen toont, hetzij door een vodcast, hetzij door je foto's te laten zien, hetzij door te reageren op een artikel, je kunt verwachten dat er kritiek zal komen. Je moet daar voor open staan, het een plek geven, het relativeren, het gebruiken om beter te worden.

  Een bekende uitspraak gaat volgens mij ongeveer: koester je fans, maar hecht nog meer waarde aan mensen de kritisch zijn. Als mensen enkel zeggen: 'top!', heb je weinig houvast om te verbeteren.

  Natuurlijk moeten critici wel duidelijk aangeven wat er dan precies aan scheelt, en niet slechts aangeven dat ze het niet goed vinden. Maar dat gebeurt in deze reacties ook wel volgens mij. Ik zie hoe dan ook het probleem niet zo.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord