Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Geeft een lagere resolutie minder ruis in het donker?

woensdag 18 augustus 2021, 20:40 door | 3.088x gelezen | 1 reactie

De gangbare gedachte is dat een sensor met een lagere resolutie grotere pixels heeft en daardoor betere foto's kan maken bij weinig licht. In de praktijk blijkt dit echter niet waar te zijn. In deze video van DP Review wordt het uitgelegd.


Het punt dat gemaakt wordt is als volgt: wanneer je zowel een hoge resolutie bestand als een lage resolutie bestand met elkaar vergelijkt op 100 procent vergroting op je scherm, dan zal je zeker een verschil zien en wint de sensor met de lagere resolutie.

Maar 100 procent van een lagere resolutie sensor geeft je veel minder detail (de uitsnede is gewoon groter) dan bij een hoge resolutie sensor.

Zou je de foto dus schermvullend kijken, of beide foto's op hetzelfde formaat afdrukken, dan wint de sensor met de hogere resolutie het.

Alle details hierover kun je ook teruglezen in dit artikel op DP Review.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Herman Coumans
    Herman Coumans schreef op dinsdag 24 augustus 2021 om 14:16  | reageer

    Hoi Elja,
    Het verhaal is niet helemaal correct. De test om de foto's van de verschillende sensors groot uit te printen zal vooral het effect laten zien van de verschillende pixel grootte, in mindere mate van de ruis.
    De bewering dat een grotere pixel afmeting in de sensor minder ruis geeft is gebaseerd op de fysieke eigenschappen van de chiptechnologie: een sensor die twee maal zo groot is heeft 1,41 x minder ruis ("wortel twee"knipoog. De berekening is iets complexer, maar dit is het uiteindelijk resultaat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.133 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord