Michelle Peeters

Het verhaal achter Ansel Adams' iconische maanfoto

zaterdag 10 november 2018, 20:02 door | 3.842x gelezen | 0 reacties

De Ansel Adams Gallery maakte deze vier minuten durende video over Moonrise, Hernandez van Ansel Adams. Een foto die de galerij "het beroemdste en meest iconische beeld van Adams" noemt.

Verkoopdirecteur Brittany Moorefield deelt het verhaal achter de foto terwijl hij een ultra-zeldzame afdruk op muurschildering-formaat uit de vroege jaren zeventig demonstreert.


Ansel Adams schoot de foto terwijl hij op 1 november 1941 terugkeerde naar Santa Fe vanuit het noorden van New Mexico.

Ik observeerde een fantastische scène toen we het dorp Hernandez naderden, zegt Adams. De maan was ongeveer twee dagen voordat hij vol was, en de gebouwen en kruisen werden verlicht door een zacht, diffuus zonlicht dat door de wolken van een open storm kwam.

Terwijl hij zich haastte om de foto te maken voordat het licht uit het landschap verdween, kon Adams zijn lichtmeter niet vinden. Hier is zijn verslag van wat er gebeurde zoals verteld in zijn boek uit 1983. Voorbeelden: The Making of 40 Photographs:

Ik kon mijn Weston-belichtingsmeter niet vinden! De situatie was wanhopig: de lage zon volgde de rand van de wolken in het westen en de schaduw zou de witte kruisen spoedig doen dimmen ... Ik besefte plotseling dat ik de helderheid van de maan kende - 250 Candela / ft2 (square foot). Met behulp van de Belichtingsformule plaatste ik deze waarde op Zone VII ...

Toen ik me realiseerde dat toen ik de sluiter losliet, ik een ongebruikelijke foto had die een duplicaat negatief verdiende, draaide ik snel de filmhouder om, maar toen ik aan de donkere kant trok, ging het zonlicht van de witte kruisen; Ik was een paar seconden te laat! Het enige negatief werd plotseling kostbaar.


Terug in zijn studio werkte Adams om de extreme contrasten in het beeld naar boven te brengen, die bijzonder moeilijk te printen waren, vooral in grotere maten.

In de loop van de tijd heeft Adams de foto opnieuw geïnterpreteerd door deze af te drukken met een donkere en donkere lucht, waardoor zowel de maan op de achtergrond als de kruisen op de voorgrond naar voren komen.

Adams maakte in de loop van zijn carrière meer dan 1.300 afdrukken van de foto en hij maakte daarop een duik in de kunstwereld toen hij in 1971 werd verkocht voor een ongeziene prijs van 71.500 dollar op dezelfde veiling.

Dezelfde afdruk lag in 2006 opnieuw op het veilingblok en verkocht uiteindelijk voor 609.600 dollar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.922 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord