Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe fotografeer je vogels in het wild door Simon Roy

dinsdag 14 mei 2019, 22:44 door | 3.920x gelezen | 0 reacties

Practical Photography vergezelt natuurspecialist Simon Roy in een natuurreservaat in Yorkshire om erachter te komen hoe hij zijn ongelooflijke beelden van pimpelmezen, koolmezen en roodborstjes schiet.


Simon Roy legt uit hoe hij tot zijn loeischerpe beelden komt van vogels waarbij de achtergrond mooi geblurred is en het takje waarop ze zitten er zo mooi en natuurlijk uitziet.

Hij verzamelt in de winter veel dode takken die hij uitholt en opvult met nootjes om vogels aan te trekken. Hij positioneert de tak vaak naast een fietspad. De vogels weten dat daar vaak voedsel te vinden is (door fietsers of wandelaars weggegooid) en de voorbijrazende fietsers schrikken hen niet meer af.

Als er hoge bomen in de buurt zijn is dat vaak een mooie uitgangspositie voor de vogels om eerst te landen en de boel te verkennen of het veilig is.

Voor je eigen positie als fotograaf is het belangrijk dat je je dusdanig opstelt dat je het gat met de nootjes niet ziet en dat je een mooie, egale achtergrond hebt.

Simon gebruikt een single focus point en hij stelt van tevoren al wat scherp op het takje. Hij zorgt dat hij scherpstelt op de kop zodra de vogel er zit. Hij draagt vaak zwarte handschoenen zodat de vogels niet snel worden afgeschrikt als hij zijn hand omhoog moet richten om de camera te bedienen.

Hij drukt pas af op het moment dat de vogel al een paar happen van de nootjes heeft genomen en de kop opricht om te kijken of het veilig is. Zodra het voedsel op is vliegen ze weg, maar ze komen altijd nog een keer terug op dezelfde tak (standaard). Je kunt dan ook nog mooie foto's maken zonder voedsel in de snavel.

Zorg bij je compositie voor voldoende kijkruimte voor de vogel. Schuine takken door het beeld doen het ook goed. Zorg verder voor een goede belichting (geen harde schaduwen) en dat je het gedrag goed kent. Dan is de helft van het werk al gedaan.

Cursus vogelfotografie


Als je je meer wilt verdiepen in het goed fotograferen van vogels, is de cursus vogelfotografie op Photofacts Academy wellicht iets voor je.

» Ontdek wat je leert in cursus Vogelfotografie

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord