Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe fotografeer je vogels in vlucht?

zaterdag 13 april 2019, 23:46 door | 7.086x gelezen | 0 reacties

In deze video van Tony en Chelsea Northrup worden een aantal zeer nuttige tips gegeven voor het fotograferen van vogels in de vlucht. Erg bruikbaar, naast het feit dat je veel moet oefenen voor je de kunst echt in de vingers hebt.


Een aantal camera-settings worden besproken waaronder een behoorlijk snelle sluitertijd. Zelfs bij grotere vogels die langzamer en voorspelbaarder vliegen moet je 1/2000 al als basissetting nemen bij AutoISO. Bij kleinere vogeltjes die veel duiken, zoals de ijsvogel, is 1/2500 of nog veel sneller een mooi uitgangspunt.

Bij hoge-resolutie-camera's zul je snel merken dat je last krijgt van bewegingsonscherpte. Daarom is een snelle sluitertijd al helemaal aan te bevelen.

Als je witte vogels fotografeert moet je je belichtingscompensatie wat naar beneden afstellen. Als je tegen het licht of naar boven fotografeert (wat vaak gebeurt bij vogels in de vlucht) kun je beter wat overbelichten.

De lucht wordt dan vaak wel wat wit, maar de vogel verandert niet in een silhouetten. Het mooiste resultaat krijg je vaak als je met je rug naar de zon staat of tijdens het gouden uurtje.

Als je buffer te snel volraakt zou je kunnen overwegen om in JPG te fotograferen. Als je voor kwaliteit en uitgebreide nabewerkingsmogelijkheden (vooral het ophalen van schaduwen en terugdimmen van geclipte hooglichten) kies je voor RAW.

Als focus-instelling is de AF-C (continuous) modus het bruikbaarst, met daarbij een fixed AF point. De camera blijft het bewegende onderwerp volgen en erop scherpstellen.

Ook is het handig om de Backbutton focus in te stellen zodat je niet met de ontspanknop zowel moet scherpstellen als afdrukken.

Cursus vogelfotografie


Als je je meer wilt verdiepen in het goed fotograferen van vogels, is de cursus vogelfotografie op Photofacts Academy wellicht iets voor je.

» Ontdek wat je leert in cursus Vogelfotografie

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord