Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe werkt het diafragma?

donderdag 11 januari 2018, 19:38 door | 11.864x gelezen | 2 reacties

In deze leuke animatie van Apalapse wordt de werking van het diafragma uitgelegd en hoe dit interageert met de verschillende fotografische parameters.


Als eerste wordt de vergelijking met het menselijk oog (de pupil) getrokken. De pupil wordt (net als de diafragma-opening) kleiner bij fel en groter bij weinig licht.

Het effect van de diafragma-opening op je scherptediepte wordt uit de doeken gedaan (hoe groter je opening, hoe lager het getal, des te minder scherptediepte).

Het verschil tussen primes (objectieven met een vaste brandpuntsafstand) en zoom-objectieven wordt uitgelegd. En dat de maximale grootte van je diafragma (en dat liefst over de gehele lengte van je zoom-objectief) bepalend is voor de lichtsterkte en dus kwaliteit van je objectief. Dat verklaart meteen waarom mijn f/2.8 70-200 objectief zo prijzig is en blijft.

Een aantal situaties voor grote en kleine diafragma-openingen wordt gedemonstreerd en hoe de Av /A (diafragma-voorkeur) setting op je camera ervoor zorgt dat je controle houdt over je scherptediepte.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 12 januari 2018 om 14:57  | reageer

    Best een aardige video, maar bij een paar zaken gingen mijn nekharen overeind staan.
    Allereerst het diafragma getal noteren als F2.8 is niet alleen fout (hoofdletter en geen deelteken), maar zorgt er ook voor waarom het niet zo intuïtief is dat een groter getal een kleiner gat oplevert. Als f/2.8 wordt gebruikt, zie je dat als je deelt door een groter getal, de uitkomst en dus ook de opening kleiner wordt.
    In het geval van zoomlenzen met variabel diafragma. Ze hadden die opening niet kleiner moeten laten worden. Wat er precies met het diafragma gebeurt is niet zo maar kleiner of groter worden. Voorbeeld: stel je hebt een 70-200 f/3.5-5.6 lens. Op 70mm f/3.5 is de pupil 70 : 3,5 = 20mm groot, maar op op 200mm f/5.6 is deze 200 : 5,6 = 36mm groot. Het gat in de lens is dus groter geworden en niet kleiner. De animatie laat duidelijk een verkleining van de pupil zien.

    "En dat de maximale grootte van je diafragma (en dat liefst over de gehele lengte van je zoom-objectief) bepalend is voor de lichtsterkte en dus kwaliteit van je objectief."
    Dat laatste hoeft absoluut niet zo te zijn. Er zijn genoeg voorbeelden van lenzen waarbij de minder lichtsterke lens optisch beter is dan de lichtsterkere variant.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 12 januari 2018 om 15:07  | reageer

    @Paul: ja, daar heb je inderdaad gelijk in. Scherp opgemerkt!
    En er zijn natuurlijk meer factoren die meespelen bij de kwaliteit van een objectief dan alleen lichtgevoeligheid (over de gehele lengte, waar je wel de hoofdprijs voor betaalt trouwens), zoals vertekening, vignettering...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord