Elja Trum

Nikon D800 vergeleken met een Hasselblad H4D-40

zaterdag 28 april 2012, 19:36 door | 18.685x gelezen | 46 reacties

De nieuwe Nikon D800 gooit hoge ogen in verschillende tests, zoals die van DxO mark. Met zijn 36 megapixel sensor komt de camera ook ineens erg dicht in de buurt van resoluties waar je voorheen een high-end middenformaat camera voor nodig had. The Camera Store TV vergelijkt de Nikon D800 met een 40 megapixel Hasselblad H4D.


De camera's worden uitgetest gedurende een daadwerkelijk fotoshoot door twee ervaren Hasselblad fotografen. De video duurt ruim 17 minuten, dus je bent er wel even zoet mee.

Uiteindelijk ligt het er erg aan waar je de camera voor wilt gebruiken. De Nikon laat de Hasselblad in het stof bijten wanneer het gaat om hoge ISO's. Bij de Hasselblad moet je eigenlijk niet boven de 400 ISO gaan en dat is te vergelijken met zo'n 3200 ISO op de Nikon D800.

Op het gebied van kleurtonen en dynamisch bereik doet de Hasselblad het weer beter. Wanneer je ook nog het prijsverschil van zo'n 20.000 euro meeneemt, dan is de Hasselblad uiteindelijk voor maar weinig fotografen de betere keuze..

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

46 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 28 april 2012 om 19:53

  Uit recente reviews en vergelijkingstests komt duidelijk naar voren dat de Canon 5D III qua dynamisch bereik niet is opgewassen tegen de Nikon D800 die nota bene een stuk lager is geprijsd! Nu ook blijkt dat de D800 qua ISO performance gehakt maakt van een 20.000 euro duurdere (!) Hasselblad H4D-40 worden ze niet alleen bij Canon nerveus maar ook in het mid format segment. 2. albertus
  Profiel  albertus schreef op zaterdag 28 april 2012 om 20:39

  zozo nikon maakt wel sprongen zeg!

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 29 april 2012 om 01:32

  Vooral de prijs/fotokwaliteit is opmerkelijk met de prijs van zo'n Hasselblad H4D-40 kan je de D800 kopen met een hele lenscollectie (14-200mm), en eigenlijk ben ik nu benieuwd naar de D800E want in al de vergelijkende foto's die ik heb gezien is die toch echt wel scherper. Hopelijk gaan de middenformaat cameramakers hier naar kijken en hun prijzen aanpassen of toch hun bouwkwaliteit verbeteren want tegen de bouwkwaliteit van zo'n D800 kan (bijna) geen enkele middenformaat tegen op.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 29 april 2012 om 06:05

  @aradilion
  Of de D800 duurzamer is gebouwd dan de mid format camera's weet ik niet. Maar z'n prijs/kwaliteitverhouding is zo oneindig veel beter dan Hasselblad en vermoedelijk ook Phase One dat deze merken snel met kosteneffectievere producten moeten komen. Hun markt komt flink onder druk te staan. Maar datzelfde geldt voor Canon.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord