Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nikon D800 vergeleken met een Hasselblad H4D-40

zaterdag 28 april 2012, 19:36 door | 19.317x gelezen | 46 reacties

De nieuwe Nikon D800 gooit hoge ogen in verschillende tests, zoals die van DxO mark. Met zijn 36 megapixel sensor komt de camera ook ineens erg dicht in de buurt van resoluties waar je voorheen een high-end middenformaat camera voor nodig had. The Camera Store TV vergelijkt de Nikon D800 met een 40 megapixel Hasselblad H4D.


De camera's worden uitgetest gedurende een daadwerkelijk fotoshoot door twee ervaren Hasselblad fotografen. De video duurt ruim 17 minuten, dus je bent er wel even zoet mee.

Uiteindelijk ligt het er erg aan waar je de camera voor wilt gebruiken. De Nikon laat de Hasselblad in het stof bijten wanneer het gaat om hoge ISO's. Bij de Hasselblad moet je eigenlijk niet boven de 400 ISO gaan en dat is te vergelijken met zo'n 3200 ISO op de Nikon D800.

Op het gebied van kleurtonen en dynamisch bereik doet de Hasselblad het weer beter. Wanneer je ook nog het prijsverschil van zo'n 20.000 euro meeneemt, dan is de Hasselblad uiteindelijk voor maar weinig fotografen de betere keuze..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

46 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 28 april 2012 om 19:53  | reageer

  Uit recente reviews en vergelijkingstests komt duidelijk naar voren dat de Canon 5D III qua dynamisch bereik niet is opgewassen tegen de Nikon D800 die nota bene een stuk lager is geprijsd! Nu ook blijkt dat de D800 qua ISO performance gehakt maakt van een 20.000 euro duurdere (!) Hasselblad H4D-40 worden ze niet alleen bij Canon nerveus maar ook in het mid format segment. 2. albertus
  Profiel  albertus schreef op zaterdag 28 april 2012 om 20:39  | reageer

  zozo nikon maakt wel sprongen zeg!

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 29 april 2012 om 01:32  | reageer

  Vooral de prijs/fotokwaliteit is opmerkelijk met de prijs van zo'n Hasselblad H4D-40 kan je de D800 kopen met een hele lenscollectie (14-200mm), en eigenlijk ben ik nu benieuwd naar de D800E want in al de vergelijkende foto's die ik heb gezien is die toch echt wel scherper. Hopelijk gaan de middenformaat cameramakers hier naar kijken en hun prijzen aanpassen of toch hun bouwkwaliteit verbeteren want tegen de bouwkwaliteit van zo'n D800 kan (bijna) geen enkele middenformaat tegen op.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 29 april 2012 om 06:05  | reageer

  @aradilion
  Of de D800 duurzamer is gebouwd dan de mid format camera's weet ik niet. Maar z'n prijs/kwaliteitverhouding is zo oneindig veel beter dan Hasselblad en vermoedelijk ook Phase One dat deze merken snel met kosteneffectievere producten moeten komen. Hun markt komt flink onder druk te staan. Maar datzelfde geldt voor Canon.

 5. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op zondag 29 april 2012 om 09:24  | reageer

  Twee "tegengeluiden" over waarom wel digitaal medium format. (Blogpost voor introductie D800)
  - Strobist
  - Zack Arias

  Samengevat: wat Elja zegt ; het hangt er een beetje vanaf (uiteraard of je de investering wel kan verantwoorden) waar je op let qua beeldkwaliteit.

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 29 april 2012 om 09:30  | reageer

  Ik hoorde al eerder dat midden-formaat-fotografen hun oog laten vallen op de Nikon D800. Ook de fotografen die een camera uit de 1D-serie van Canon en stilletjes hoopten op een Canon 5D mkIII die net als zijn voorgangers een grote sprong vooruit zou betekenen. Onder meer in megapixels, want hier mag dan vaak worden geklaagd over de pixelrace, voor nogal wat pro-shooters is meer pixels nog steeds van belang.

  Voor een goede vergelijking moet de de D800E gebruiken, want net als de middenformaten heeft die geen anti-aliasing filter.

  Ik ben benieuwd wanneer Canon met zijn 5D mark IV komt. Dat kan toch niet lang duren...

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 29 april 2012 om 10:04  | reageer

  @EdC
  Ik vang in mijn pro-omgeving veel teleurstellende geluiden op over de Canon 5D MK III. Enkele Canon shooters hebben zelfs al besloten de overstap naar Nikon te maken. Ze schaffen een D800E aan juist vanwege de hoge resolutie en uiteraard het dynamisch bereik. Dat spreekt boekdelen!

  Kan Canon het tij keren met een 5D MK IV? Eerlijk gezegd zie ik dat somber in. Want dat moet dan op korte termijn een betere (of minstens gelijkwaardige) DSLR worden als de D800 voor een concurrerende prijs.

  Als dat werkelijkheid wordt spring ik (als Canon shooter) een gat in de lucht!

 8. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 29 april 2012 om 14:47  | reageer

  typisch dat er vooral vergeleken wordt met de D800; eigenlijk de semi-professionele lijn van Nikon. Had Nikon deze sensor niet beter in de D4 kunnen zetten?

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 29 april 2012 om 18:18  | reageer

  @Henk Hulshof. Een nieuwe pro van Nikon zal vast een sensor krijgen met nog meer pixels en dezelfde beeldkwaliteit. Rond de Photokina moet er ook nog wat nieuws te tonen zijn. En wie weet komt Canon, na de zware investeringen in de C-lijn van video-stillcamera's, dan ook weer met iets leuks om in het stratego met Nikon niet op achterstand te raken.

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 29 april 2012 om 20:16  | reageer

  @EdC
  Canon focused vooral op telelenzen en recentelijk de professionele C-videolijn dat een matige prijs/kwaliteitverhouding schijnt te hebben vergeleken met de gevestige merken RED en Arri. Ondertussen heeft Nikon een voorsprong genomen op de DSLR markt. En met een nieuwe pro body zullen ze die leidende positie wellicht nog verder uitbouwen.

  Maar wie weet dat Canon nog een konijn uit de hoed tovert.

 11. gast schreef op zondag 29 april 2012 om 22:33  | reageer

  @tonv voor de Nederlandse versie test van canonC300 moet je even op de nieuwe Pf kijken,krijg je toch een ander idee.

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 30 april 2012 om 08:52  | reageer

  @gast. Een goede en objectieve test in een fotoblad??? Daar geloof ik al heel lang niet meer in.

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 30 april 2012 om 09:11  | reageer

  @gast
  Wat de Canon C-videolijn betreft ben ik geen deskundige maar ik heb me laten vertellen dat de producten (naar Canontraditie) erg hoog zijn geprijsd. Dat is geen punt als de kwaliteit evenredig is maar daarover bestaan twijfels.

  Enfin, wanneer we ons beperken tot de DSLR-markt dan heeft Canon nu z'n voorsprong verloren. Misschien hebben ze nog overmacht maar dat kan in een tijdsbestek van een jaar verschrompelen. Kijk naar wat er gaande is bij Nokia.

  Misschien moet ik eraan toevoegen dat Nikon naast superieure DSLR's dito objectieven maakt. Hun Nikkor 14-24 f/2.8 wordt door insiders gezien als de beste groothoekzoom ter wereld. Ook daar heeft Canon (nog) geen antwoord op.

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 30 april 2012 om 09:31  | reageer

  @TonV. Je kijkt in China vaak naar videomakers in actie, meen ik me te herinneren van een paar bijdragen van jou. Je bent daarmee nog geen deskundige, maar wel een kenner. vrolijk

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 30 april 2012 om 09:53  | reageer

  @EdC
  Inderdaad ben ik met de regelmaat van de klok op een Chinese filmset of -studio waar ik uitsluitend RED en Arri filmcamera's zie. Zo nu dan worden er (low cost) producties geschoten met een Canon 5D MKII of 7D maar een Canon C-camera heb ik er nog niet waargenomen. Ik bedoel maar...

 16. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 30 april 2012 om 12:39  | reageer

  Ik heb nu ook gelezen dat er zeer waarschijnlijk een D600 gaat komen, dit zou ideaal zijn voor de mensen die inderdaad de megapixels van een D800(E) niet nodig hebben en de D4 niet kunnen betalen, dit is natuurlijk zeer slim want dan hebben ze zowat alle camera's die iemand ooit zou nodig hebben. En Tonv als het inderdaad zo is dat de Pro's niet echt tevreden zijn met de Canon 5D mark III dan zou Canon moeten komen met een gelijkaardige camera dan de D800 maar aangezien dat het zo lang heeft geduurt voor de 5D mark III uitkwam (zowat 4 jaar na de 5D mark II) dan vrees ik ervoor dat die snel gaat komen.

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 30 april 2012 om 13:25  | reageer

  @aradilon
  De D800 is vanwege z'n resolutie uitermate geschikt voor studiowerk. Inderdaad heeft niet iedereen die karrenvracht aan megapixels nodig. Niettemin zou ik 'm graag willen gewoon om z'n enorm dynamisch bereik.

  Ik hoor ontevreden geluiden over de 5D MK III. Niet alleen vanwege kinderziektes maar met name omdat er geen significant betere IQ uitrolt vergeleken met de 5D II. Natuurlijk is z'n geavanceerd AF en 6 fps prachtig.

  Canon heeft de 5D III te duur in de markt gezet waardoor z'n prijs/kwaliteitverhouding niet concurrerend is t.o.v. de Nikon D800. Pro's willen kosteneffectief werken. Kennelijk begrijpen ze dat bij Canon onvoldoende.

  Als Nikon inderdaad een D600 lanceert met, laten we zeggen 24 MP, een dynamisch bereik a la D800, voor een prijs 1000 euro onder de 5D MK III dan vrees ik voor een zwanenzang van Canon op de DLSR-markt.

  Canon zit in een spagaat. De 5D III wordt (vermoedelijk) geen succes en het is vrijwel uitgesloten dat ze binnen een half jaar een aanzienlijk betere DSLR op de markt (bijv. 5D IV) zetten voor beduidend minder geld.

  Ik als Canon shooter zit dus ook met een probleem. Ik ga geen 5D III aanschaffen maar zou wel een geavanceerde DSLR willen met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Tja, misschien op termijn dan toch maar Nikon?

 18. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 30 april 2012 om 13:41  | reageer

  @TonV. Jij hebt geen probleem. Je hebt een goede 5D markII. Noem dat maar een probleem. vrolijk
  OK, je hebt wel een probleem. Voor stock (net als voor het een en ander aan studiowerk) is de vaak verfoeide pixelrace een zegen. In die zin is het vanzelfsprekend dat je naar die D800(al of niet E) kijkt.
  Ik ben het wel eens de analyses dat Canon een goede kans loopt om in dit segment van de markt aandeel in te leveren. Maar misschien komt er rond de Photokina een lager geprijsde Mark III+, met meer pixels en zonder het constructiefoutje in het top-LCD-scherm.

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 30 april 2012 om 15:10  | reageer

  @EdC
  Da's in ieder geval van de zonnige kant bekeken EdC. De schiplading megapixels van de D800 is geen absolute must voor (micro)stock maar wel het dynamisch bereik! Want dat geeft zoveel meer ruimte voor tweaks in de PP.

  En nu maar hopen dat Canon meeleest: waar we op zitten te wachten is een 500 euro lager geprijsde 5D III zonder kinderziektes, een resolutie van 32 MP en een optimaler dynamisch bereik. Tot ziens op de Photokina!

 20. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 30 april 2012 om 15:17  | reageer

  @Tonv nee de D600 gaat eerder de vervaning van de D700 zijn en omdat die +- dezelfde specs had als de D3 denk ik dat de D600 +- dezelfde specs als de D4 gaat hebben (16mp, fullframe) maar iets trager 8 fps,we zullen wel zien.

 21. Jan
  Jan schreef op maandag 30 april 2012 om 15:20  | reageer

  @ton ik denk dat Canon nog wel iets gaat / moet doen zo rond Photokina. Met de 5d3 lijken ze teveel te hebben gefocused op de huidige 1D serie gebruikers en videomakers en niet de 5d-gebruikers voor still. De D800 zit nu pakweg 1000 euro onder de straatprijs van de 5d3 met haar uitstekende resolutie en dynamisch bereik. Door het saneren van de APS-H sensorlijn kan Canon wellicht nu sneller ontwikkelen. En overstappen (of D800E ernaast) kan immers ook, want je objectieven hebben hun waarde goed behouden.

 22. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 30 april 2012 om 16:15  | reageer

  @Jan
  Het lijkt me inderdaad vreemd als Canon rond de Photokina niet met een adequaat antwoord komt op de Nikon D800. Dat wacht ik even af en als dat niet bevredigend is overweeg ik inderdaad een Nikon D800E + Nikkor 14-24 F/2.8 of Zeiss 21 f/2.8.

 23. gast schreef op maandag 30 april 2012 om 19:56  | reageer

  Ik val in herhalingen,we(fotografen uit de jaren 70/80) mochten van Canon onze wensen op tafel leggen,totaal dacht ik 12 fotografen(4 uit nederland) over de hele wereld,een leuke sessie,2dagen lang koste nog een een en ander,voor stellen gedaan wat er met de camera moest gebeuren,graag wat er in wilde hebben. En wat kwam eruit, nul , nul.Denk je nu echt dat Canon luistert wat fotografen graag in hun Camera aan wil treffen? dacht het niet.Toch koop je zo'n stuk eigenwijs technisch onaf camera,wat je zeg voor een hoop geld.niet beseffend dat het eigenlijk een werktuig is om je brood er mee te verdienen.
  En te berusten dat de volgende Camera toch beter wordt.

 24. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 30 april 2012 om 23:42  | reageer

  @gast het is inderdaad maar een werktuig maar als je te veel betaald voor een camera die niet kan wat een goedkopere camera kan, dan is er toch iets mis. En dat gezegde klopt ook niet altijd he, probeer als sportfotograaf maar eens panning-foto's te trekken met een compactje of huwelijksfoto's trekken in een donkere kerk.

 25. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 05:22  | reageer

  @gast
  Canon is door de wereldwijde succesreeks 5D, 5D II (te) zelfverzekerd geworden. Men is er steevast vanuit gegaan dat 5D III dat succes zou prolongeren. Het lijkt erop dat men (ook nu) niet goed heeft geluisterd naar de markt, een verkeerd marketingbeleid gekozen en de concurrentie onderschat. En zodoende zijn ze nu door Nikon ingehaald.

  DSLR's zijn niet volmaakt maar worden wel steeds beter. De voortschrijdende techniek en digitalisering heeft ons veel mooie features gebracht waardoor hedendaagse DSLR's prima gereedschap is. Door verhevigde concurrentie worden ze relatief ook goedkoper. De niet aflatende gear upgrade is vermoeiend maar heeft zeker z'n positieve kanten.

 26. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 12:35  | reageer

  Dit topic vergelijkt niet voor niets de Nikon D800 en de Hasselblad H4D. Duidelijke studio camera's, minder geschikt voor bijvoorbeeld sportopnames. Een prachtig toestel, maar wat minder allround. Waar Nikon jaren lang juist voor minder MP koos, hebben ze nu rechtsomkeert gemaakt.

  @tonv, de Canon 5D mark III is een snelle allround fullframe camera, een kleine uitvoering van de Canon 1Dx. Je laat geen kans voorbij gaan om Canon af te kraken, zelfs als het topic over de vergelijking met een Hasselblad gaat. Of het nu gaat om objectieven onder de 100mm en de afschuwelijk slechte randscherpte en dan nu de totale misser 5D mark III. De oplossing om van je frustraties af te komen lijkt me eenvoudig, ruil die slechte spullen in en koop een D800E, waar je door een ander eenvoudig soort AA filter véél meer betaald. En natuurlijk wat meer moiré hebt. Je modellen dan maar even geen ruitjes bloesje aan laten trekken. Maar je onderscheidt je dan wel van de gewone man die voor dat geld liever een mooie lens koopt en voor de D800 kiest.

 27. Remco
  Remco schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 14:27  | reageer

  Op het evenement van Canon en Vincent Laforet, hoorde ik om mij heen ook geen positieve verhalen over de prijs/kwaliteit verhouding van de C300. heel jammer ik ben zelf Canon shooter.

 28. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 17:42  | reageer

  @leo
  Het wordt me zo nu en dan kwalijk genomen dat ik me nogal kritisch uitlaat over Canon equipment. Toegegeven, misschien ben ik wat veeleisender dan gemiddeld maar Ik sta niet alleen in die kritiek. Als Canon shooter wil ik graag beschikken over een DSLR en objectieven met een verantwoorde prijs/kwaliteitsverhouding. En dat is m.i. niet meer het sterkste punt van Canon. Ik zie geen belemmering om dat uit te spreken en ik hoop op positieve veranderingen. Wie weet is Canon blij met zo'n signaal.

  @Remco
  Dat is wat ik in Beijing op diverse filmsets en -studio's ook opvang. Prachtig equipment maar gewoon te hoog in de markt gezet. Inderdaad jammer.


 29. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 18:04  | reageer

  Volgens mij hoef je voor een mooie en goede foto niet perse een 1dx, 5d mark III, D800, D4, Hasselblad en ga zo maar verder te hebben. Als je goed genoeg bent boeken ze je voor je beeldvorming en creatieve ingeving tijdens een shoot vandaar dat ik de 5d Mark III even lekker voorbij laat gaan vrolijk

 30. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 20:19  | reageer

  @Arno
  Wijs besluit

 31. Ad
  Ad schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 20:46  | reageer

  @tonv Uitstekend onderbouwde kritiek lees ik hier, en dat is helaas een zeldzaamheid.

 32. Susanne
  Susanne schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 21:05  | reageer

  Wat een goed filmpje, interessant!
  Zelf gebruik ik de Canon 50D, maar denk erover over te schakelen naar een full frame... maar, gaat het de canon 5D mark III worden, of de Nikon D800...?? ik twijfel zo erg: want het 'besluitingssyteem' van Nikon is anders; ik ben Canon gewend... hoe snel heb ik dan een Nikon Full frame onder controle??? Iemand advies?

 33. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 2 mei 2012 om 03:58  | reageer

  @Ad
  Dank je. De kritiek wordt me niet altijd in dank afgenomen maar ik vind dat deze dingen gezegd moeten worden. DSLR's met goede prijs/kwaliteisverhouding is in ieders belang; niet uitsluitend het mijne.

  @Suzanne
  Een Canon voelt natuurlijk meteen vertrouwd aan als je gewend bent met camera's van dat merk te fotograferen. Nu je een keus maakt tussen twee semi professionele DSLR's zou ik e.e.a. overwegen want je kunt je geld maar een keer goed besteden. Waarvoor ga je de camera gebruiken; welke onderwerpen fotografeer je zoal?

  Als dat bijv. reportage, sport of wedding is dan lijkt me de 5D III de juiste keus met z'n geavanceerde AF en 6 fps. Wordt het vooral studiowerk of landschapfotografie dan ben je gebaat bij de hoge resolutie van de D800. In dat geval zou ik niet bang zijn voor een overstap want in luttele dagen wen je aan de Nikon bedieningsstructuur.

  Stel dat je kiest voor Nikon dan zou je eerst een dag een D800 kunnen huren en kijken of je eraan gewend raakt.

 34. Geervel
  Geervel schreef op woensdag 2 mei 2012 om 20:08  | reageer

  Even los van het feit dat de discussie over canon vs Nikon gaat i.p.v.Hasselblad wil ik opmerken dat het kwaliteits aspect , dus niet het meetbare verschil maar het visuele aspect langzaam maar zeker een rol gaat spelen, zoals die er ook is in de high-end audio wereld. Medium format geeft toch mooiere foto's jammer van de prijs.

 35. albertr
  Profiel albertr schreef op vrijdag 4 mei 2012 om 13:54  | reageer

  Gelukkig is er nog hoop voor 5D mark III.

 36. Susanne
  Susanne schreef op vrijdag 4 mei 2012 om 15:12  | reageer

  @tonv bedankt voor je reactie! Ik gebruik de canon 50D nu voor bruidsreportages, recepties én studiowerk, dus een moeilijk keuze... maar goed plan om de Nikon D800 gewoon voor een dag te huren en kijken hoe makkelijk ik wen vrolijk

 37. gast schreef op vrijdag 4 mei 2012 om 15:47  | reageer

  SPECIAL voor @tonv,omdat hij zo eerlijk is over Canon 5D mark III,even op gezocht op internet;

  Okay Nikon owners, stop laughing at your 5D Mark III cronies for their leaky problem. That might be a drip in the pail next to your own worries -- namely, possible "lock-up", focus and viewfinder hitches on your D800 or D4. Nikon verified that a "small number" of units of both DSLRs can lock up and become unresponsive

 38. gast schreef op vrijdag 4 mei 2012 om 15:49  | reageer

  En hier staat het in.

 39. gast schreef op vrijdag 4 mei 2012 om 16:08  | reageer

  Nog even een voorbeeld, in China Red en Arri, in Europa en USA toch Canon.

 40. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 5 mei 2012 om 05:32  | reageer

  @albertr
  Zoals verwacht heeft de 5DIII een betere ISO performance in hoge ISO regionen. Tot ISO 800 gaan de 5DIII en D800 redelijk gelijk op. Schiet je veel in die ISO range (zoals ik) dan biedt de D800 meer detail en groter dynamisch bereik. Schiet je reportage, sport of wedding dan heeft de 5D III een meerwaarde met z'n noise reduction, geavanceerd AF en 6 fps. Toch een opsteker voor Canon! Nu nog de prijs met 500 euro verlagen om 'm concurrerend te maken.

  @gast
  Bedankt voor je links. De 5DIII blijkt niet de enige met kinderziektes. Een D800 of D4 kan tijdens een shoot zomaar de geest geven! In China zie ik de hegemonie van RED en Arri pro videocamera's. Maar hopelijk krijgt Canon in China ook voet aan de grond.

 41. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 5 mei 2012 om 14:09  | reageer

  Tip voor Elja: stop even een video over de 5dIII in dit artikel. Maakt niet uit waarover precies, als het maar over die camera gaat.
  Anders past 3/4 van de reacties niet meer bij het artikel.

 42. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 6 mei 2012 om 08:00  | reageer

  @Cas van der Voorn
  We zijn inderdaad behoorlijk afgedreven richting 5DIII versus D800. Maar de levendige discussie geeft m.i. toch ook weer de nodige spirit aan Photofacts. Bovendien is het een onderwerp dat de gemoederen bezig houdt.

 43. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zondag 6 mei 2012 om 09:57  | reageer

  Had Elja daar niet een ander medium voor? Niks mis met levdige discussies over welk onderwerp dan ook, maar echt zuiver is het niet. Je doet het onderwerp van het artikel geen recht, en over een week of wat is al deze info niet meer terug te vinden en dus vergeten. Juist omdat het blijkbaar zo interessant is (mij boeien DSLR's alleen als fenomeen) zou je beter op phototalk kunnen zitten met deze hele draad.

 44. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 6 mei 2012 om 10:21  | reageer

  @Cas: Nikon en Canon blijft leuk op photofacts en fotografen dwalen graag lekker af, wen er maar aan vrolijk

 45. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 6 mei 2012 om 16:41  | reageer

  @Cas van der Voorn
  Ik begrijp je punt, maar deel je zienswijze niet. Een discussie zoals deze is m.i. 'topic related' genoeg. We hebben het niet over statiefkoppen of blaaspipetjes gehad.

 46. jk-fotografie
  Profiel jk-fotografie schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 18:42  | reageer

  In de nieuwste Camera Store video vergelijking houdt de D800E zich ook prima staande tegen de Pentax 645D. De video is o.a. te bekijken via de Luminous Landscape website. Nikon heeft veel fotografen met de D800/D800E een dienst bewezen en anderen aan het denken gezet...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord