Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Nikon D800 vergeleken met een Hasselblad H4D-40

zaterdag 28 april 2012, 19:36 door | 18.432x gelezen | 46 reacties

De nieuwe Nikon D800 gooit hoge ogen in verschillende tests, zoals die van DxO mark. Met zijn 36 megapixel sensor komt de camera ook ineens erg dicht in de buurt van resoluties waar je voorheen een high-end middenformaat camera voor nodig had. The Camera Store TV vergelijkt de Nikon D800 met een 40 megapixel Hasselblad H4D.


De camera's worden uitgetest gedurende een daadwerkelijk fotoshoot door twee ervaren Hasselblad fotografen. De video duurt ruim 17 minuten, dus je bent er wel even zoet mee.

Uiteindelijk ligt het er erg aan waar je de camera voor wilt gebruiken. De Nikon laat de Hasselblad in het stof bijten wanneer het gaat om hoge ISO's. Bij de Hasselblad moet je eigenlijk niet boven de 400 ISO gaan en dat is te vergelijken met zo'n 3200 ISO op de Nikon D800.

Op het gebied van kleurtonen en dynamisch bereik doet de Hasselblad het weer beter. Wanneer je ook nog het prijsverschil van zo'n 20.000 euro meeneemt, dan is de Hasselblad uiteindelijk voor maar weinig fotografen de betere keuze..


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

46 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 28 april 2012 om 19:53

  Uit recente reviews en vergelijkingstests komt duidelijk naar voren dat de Canon 5D III qua dynamisch bereik niet is opgewassen tegen de Nikon D800 die nota bene een stuk lager is geprijsd! Nu ook blijkt dat de D800 qua ISO performance gehakt maakt van een 20.000 euro duurdere (!) Hasselblad H4D-40 worden ze niet alleen bij Canon nerveus maar ook in het mid format segment. 2. albertus
  Profiel  albertus schreef op zaterdag 28 april 2012 om 20:39

  zozo nikon maakt wel sprongen zeg!

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 29 april 2012 om 01:32

  Vooral de prijs/fotokwaliteit is opmerkelijk met de prijs van zo'n Hasselblad H4D-40 kan je de D800 kopen met een hele lenscollectie (14-200mm), en eigenlijk ben ik nu benieuwd naar de D800E want in al de vergelijkende foto's die ik heb gezien is die toch echt wel scherper. Hopelijk gaan de middenformaat cameramakers hier naar kijken en hun prijzen aanpassen of toch hun bouwkwaliteit verbeteren want tegen de bouwkwaliteit van zo'n D800 kan (bijna) geen enkele middenformaat tegen op.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 29 april 2012 om 06:05

  @aradilion
  Of de D800 duurzamer is gebouwd dan de mid format camera's weet ik niet. Maar z'n prijs/kwaliteitverhouding is zo oneindig veel beter dan Hasselblad en vermoedelijk ook Phase One dat deze merken snel met kosteneffectievere producten moeten komen. Hun markt komt flink onder druk te staan. Maar datzelfde geldt voor Canon.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.401 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord