Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Onderwatervideo met de Canon 5D mark II

zaterdag 15 augustus 2009, 15:15 door | 8.887x gelezen | 7 reacties

Hoewel weinig fotografen initieel enthousiast waren over de filmfunctie op de nieuwste digitale spiegelreflex camera's wordt er toch veel mooi videomateriaal mee geschoten. Onderwaterfotograaf Berkley White probeerde de Canon 5D mark II uit in combinatie met een Aquatic onderwaterhuis en heeft hier een prachtig filmpje mee geschoten.

Van zijn ervaringen met de Canon 5D mark II in combinatie met onderwaterfotografie schreef Berkley een uitgebreide review op de site Backscatter.com. Hij is er enthousiast over de gebruikte combinatie van apparatuur. De Canon 5D mark II beschikt over beeld met een groot dynamisch bereik en goede prestaties in donkere lichtomstandigheden. Een nadeel vind hij het ontbreken van snelle autofocus tijdens het filmen.

Voor de film heeft Berkley rondgezwommen in de zee bij Bonaire. Een Dive X Scooter werd gebruikt om de camera (en de duiker) soepeltjes door het water te laten bewegen.

De video is in hoge resolutie te bekijken. Je moet wel over Quicktime beschikken om de video af te kunnen spelen. Bekijk de Canon 5D mark II onderwatervideo hier.

Onderwatervideo van Berkley White

Bron: Digifoto Pro

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. libeco
  Profiel libeco schreef op zaterdag 15 augustus 2009 om 16:14  | reageer

  Wow! Ik blijf versteld staan van deze camera. Ik heb nooit zoveel gesnapt van de kritiek van fotografen op de videofunctie in een dSLR. Zolang de fotofunctie er niet op achteruit gaat dan kan je het toch net zo makkelijk negeren?

 2. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 15 augustus 2009 om 16:19  | reageer

  Inderdaad groot gelijk libeco en je kan ook niet zeggen dat je ervoor betaald want de camera's zijn zo duur als ze zouden zijn zonder videofunctie.

  Sinds ik mijn Nikon D90 heb zou ik geen dslr meer kopen zonder het is gewoon zo handig en zo goedkoop tegenover andere videocamera's die dit soort beeld aankunnen.

  Hier trouwens een linkje naar een filmpje dat ik heb gemaakt op vakantie; het lijkt zoveel beter dan een foto omdat de beweging hier echt een hoofdrol heeft.

 3. libeco
  Profiel libeco schreef op zaterdag 15 augustus 2009 om 20:25  | reageer

  En daarnaast is het vergeleken met een camcorder (ongeveer zelfde prijs van een instap-dSLR) zoveel beter met de verwisselbare lenzen.

  De scherptediepte in dat filmpje werkt echt goed!

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 15 augustus 2009 om 23:44  | reageer

  @libeco: eenmaal gewerkt een 5d Mark II wil je eigenlijk niet meer anders, op sommige fronten zoals autosport komt ie wel wat te kort maar op andere fronten loopt ie ver vooruit en dan hebben we het nog niet over de videofuntie gehad. Ook ik snap niets van die fotografen met al die kritiek op de HD Video maar die snappen waarschijnlijk de hele ontwikkeling van het nieuwe fotograferen niet. vrolijk

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 16 augustus 2009 om 00:28  | reageer

  Zozo, ook deze omslag in fotografie is snel gemaakt. Van 'waar heeft dat voor nodig?' tot enthousiasme.

  Lijkt op bijvoorbeeld de reactie van vroeger over autofocus. Ook die nieuwlichterij was nergens voor nodig. De overstap van analoog naar digitaal was er ook zo een, in het begin.

 6. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zondag 16 augustus 2009 om 11:53  | reageer

  die dolfijnen zien er wel erg gerenderd uit, net alsof ze zo uit Bryce komen. Aparte film..

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 16 augustus 2009 om 23:29  | reageer

  De specialist in onderwaterfotografie / videografie geeft in zijn toelichting meer info. De 'scooter' en een UR-filter (niet eerder van gehoord) waren voor deze film minstens zo belangrijk als het onderwaterhuis.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord