Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Rembrandt belichting; zo doe je dat

woensdag 2 december 2015, 21:34 door | 18.256x gelezen | 9 reacties

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Rembrandt belichting (cross lighting). De Rembrandt belichting wordt gebruikt in portretfotografie en houdt in dat een gezicht slechts vanaf één kant belicht wordt. De andere kant is dan dus donker. Glyn Dewis laat in een kort filmpje zien hoe je dit makkelijk zelf kunt bereiken.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

9 reacties

 1. Eugène
  Eugène schreef op woensdag 2 december 2015 om 22:12  | reageer

  Heel leerzaam en goed te gebruiken. Wat mij opvalt is dat het begin fotootje van deze blog de "juist niet" Rembrandt versie is. Die heeft iets meer licht op de rechterwang, toch?. Dan herken ik pas echt Rembrandt zoals iets verder in het filmpje kort wordt laten zien.

 2. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op woensdag 2 december 2015 om 23:22  | reageer

  Er worden twee soorten verlichtingen door elkaar gehaald: Split Light en Rembrandt-verlichting. Bij split-light wordt de ene helft van het gezicht verlicht en de andere valt in de schaduw. Bij Rembrandt-verlichting, valt het licht van 1 kant van boven het onderwerp. Hierdoor wordt de andere kant van het gezicht deels verlicht. Kenmerkend van dit licht, is het driehoekje onder het oog...

 3. Luigi
  Luigi schreef op woensdag 2 december 2015 om 23:25  | reageer

  Rembrandt lighting is geen cross lighting en kun je gewoon met 1 flitser maken! Dit is een variant! Ik zal nu wel weer negatief zijn, maar dit is gewoon verkeerde informatie

 4. Brian
  Brian schreef op donderdag 3 december 2015 om 17:59  | reageer

  Het Spijt me Iris, Dit is geen Rembrandt verlichting in je foto. Zoals je in de video kunt zien, heeft Rembrandt licht een iets ander karakter. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de grote meester zelf kijken.

 5. Dick
  Dick schreef op donderdag 3 december 2015 om 18:55  | reageer

  Ik dacht ook dat Rembrandt of te wel driehoek verlichting een meter van de zijkant in een hoek van 45 graden van het model en ongeveer 2 meter hoog onder een hoek van 45 graden gemaakt werd. Het driehoekje moet overigens wel naar benden staan... Theoretisch weet ik veel maar in de praktijk kloot ik ook maar wat aan. Als het resultaat naar ieders tevredenheid is toch?

 6. rob
  rob schreef op donderdag 3 december 2015 om 20:43  | reageer

  Het commentaar klopt, vrees ik. Rembrandlicht ontstond omdat men in de ateliers vroeger hoge raampartijen had waarvan de luiken onder werden gesloten en dus het licht onder een hoek van plm 45 graden op het model viel. Rembrandt liet een vlekje licht op het 'donkerste' oog vallen, het bekende driehoekje

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 4 december 2015 om 09:32  | reageer

  @Eugène; dat klopt, de afbeelding was geen Rembrandt belichting. Ik heb de afbeelding aangepast, want blijkbaar vielen daar heel veel mensen over, terwijl het natuurlijk ging over de informatie in de video waar gewoon het verschil uitgelegd wordt.

  @Luigi; Als je het oneens bent met de benaming die Glyn Dewis eraan geeft in zijn video kun je het beste met hem contact opnemen. Hij gebruikt overigens ook slechts één flitser, dus waar dat punt over gaat weet ik niet.

  Verder ben ik het er mee eens dat traditionele Rembrandt belichting ook meer vanaf boven komt. Glyn noemt het dan ook hoofdzakelijk 'cross lighting'.

  Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat dit een techniek is die iedereen -los van de naam- kan gebruiken om interessante portretten te maken. Dat laat Glyn duidelijk zien in zijn video.

 8. gast schreef op vrijdag 4 december 2015 om 13:37  | reageer

  Waarom wordt mijn reactie verwijderd, als ik terecht kritisch ben?

  Ik las twee dingen van de auteur die niet kloppen. Mag ik daar dan een opmerking over maken...?! Ik ga er vanuit, als je mensen laat schrijven voor een medium, dat die mensen dan weten waar ze over schrijven. Daar mag je toch wel iets van verwachten, vind ik.

  Dus mijn reactie verwijderen, vind ik note done. Het lijkt nu net of jullie wat te verbergen hebben of meten met twee maten.

 9. Brian
  Brian schreef op vrijdag 4 december 2015 om 18:07  | reageer

  Is mij ook een keer gebeurt Gast... Kritisch zijn is not done.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord