Iris van Liempt

Rembrandt belichting; zo doe je dat

woensdag 2 december 2015, 21:34 door | 16.386x gelezen | 9 reacties

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Rembrandt belichting (cross lighting). De Rembrandt belichting wordt gebruikt in portretfotografie en houdt in dat een gezicht slechts vanaf één kant belicht wordt. De andere kant is dan dus donker. Glyn Dewis laat in een kort filmpje zien hoe je dit makkelijk zelf kunt bereiken.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

9 reacties

 1. Eugène
  Eugène schreef op woensdag 2 december 2015 om 22:12

  Heel leerzaam en goed te gebruiken. Wat mij opvalt is dat het begin fotootje van deze blog de "juist niet" Rembrandt versie is. Die heeft iets meer licht op de rechterwang, toch?. Dan herken ik pas echt Rembrandt zoals iets verder in het filmpje kort wordt laten zien.

 2. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op woensdag 2 december 2015 om 23:22

  Er worden twee soorten verlichtingen door elkaar gehaald: Split Light en Rembrandt-verlichting. Bij split-light wordt de ene helft van het gezicht verlicht en de andere valt in de schaduw. Bij Rembrandt-verlichting, valt het licht van 1 kant van boven het onderwerp. Hierdoor wordt de andere kant van het gezicht deels verlicht. Kenmerkend van dit licht, is het driehoekje onder het oog...

 3. Luigi
  Luigi schreef op woensdag 2 december 2015 om 23:25

  Rembrandt lighting is geen cross lighting en kun je gewoon met 1 flitser maken! Dit is een variant! Ik zal nu wel weer negatief zijn, maar dit is gewoon verkeerde informatie

 4. Brian
  Brian schreef op donderdag 3 december 2015 om 17:59

  Het Spijt me Iris, Dit is geen Rembrandt verlichting in je foto. Zoals je in de video kunt zien, heeft Rembrandt licht een iets ander karakter. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de grote meester zelf kijken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord