Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Studioverlichting voor slechts 70 euro

zaterdag 26 maart 2011, 10:09 door | 23.816x gelezen | 19 reacties

Wij fotografen kopen graag de mooiste en duurste apparatuur. Het excuus is dan dat we dit echt nodig hebben om de beste foto's te kunnen maken. De Belgische fotograaf Bert Stephani heeft een nieuwe video gemaakt waarin hij laat zien dat je ook uitstekende resultaten kunt bereiken met slechts 70 euro aan lichtopstelling.

Bert gebruikt een paar bouwlampen en een tweetal douchgordijnen om een enorme softbox te bouwen waar hij met gemak een heel model mee uit kan lichten. De fotograaf gebruikt trouwens nog wel zijn dure fotoapparatuur (inclusief een prijzige WFT-E4 wifi grip om foto's direct naar zijn iPad te tetheren).

Het wachten is op een fotograaf die zijn iPhone gebruikt in combinatie met goedkoop licht voor het maken van een set mooie foto's. Wellicht moet ik die video zelf gewoon eens gaan schieten..


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

19 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 11:40  | reageer

  Fantastisch initiatief! 'In de beperking toont zich de meester', zegt het spreekwoord en daar geeft Bert Stephani hier op een originele manier invulling aan. En dat heerlijke Engels met Belgische tongval is z'n handelsmerk. Erg leuke posting!

 2. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 12:55  | reageer

  @Ton: zo zwoel gesproken he? Inderdaad erg leuk.

 3. Jan
  Jan schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 13:30  | reageer

  Creativiteit in McGyver aanpak... leert maar weer dat zelf gaan experimenteren zoveel meer kan brengen dan je blindstaren op alle dure apparatuur die er te koop is. Alternatief voor de energievretende halogeen bouwlampen zijn de LED-bouwlampen die ook niet duur zijn en minder warm worden, waardoor je makkelijker kunt experimenteren met kleurgels of modifiers voor de lamp(en). Dank aan Bert voor de inspiratie.

 4. Jacko
  Jacko schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 13:58  | reageer

  I have to use my inner Mc Gyver..... Wat een zin! vrolijk

  Leuke video, vol inspiratie.

 5. Marcel
  Marcel schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 14:06  | reageer

  Filmpje niet bekeken en bouwlampen is voor de beginnende fotografen die niet weten of het wat voor hun is en als het niets is dan kunnen ze op Marktplaats of gebruikt worden bij de volgende verbouwing.

  LED-bouwlampen zitten erg hoog in de Kelvin waardes (plus 9000) en dan heb je echt wel sheets nodig als je bestaand licht wil meenemen en zo niet dan de Kelvin waarde instellen op de camera.

  Als hij had nu die € 900 voor de WFT-E4 kunnen besparen of in de camera kunnen stoppen door een Eye-Fi gebruiken. Ik heb nu twee shoots gedaan met een iPad erbij (voorlopig met externe router) en het werkt perfect en je kunt met het model snel bladeren tussen de zojuist gemaakt foto's.

  Trouwens je kunt vanaf gisteren ook je foto's/video's maken met de iPad 2 en tegelijkertijd een "backstage" video van jou zelf (grimassen van inspanning) en de op achtergrond de kletsende en koffie/thee drinkende andere modellen. knipoog

 6. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 14:26  | reageer

  @marcel ik denk dat je dan Bert niet goed kent hoor, hij is een uitstekend fotograaf die gewoon iets wou uitproberen, hij heeft al de andere dure dingen ook.

 7. MartinPhili
  Profiel MartinPhili schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 16:08  | reageer

  Indrukwekkend moet ik zeggen.

 8. gast schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 18:06  | reageer

  om de kleur van het licht zou ik het persoonlijk niet aantrekkelijk vinden, niet voor niets is veel zwart wit bij de results.
  Maar is het een uitermate handig idee om van een douche gordijn een grote difuser te maken, zie er wel toepassing in.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 18:27  | reageer

  De crux in het gebruik ziet hier niet in de techniek, maar in de ruimte. Als je dit in een te kleine ruimte van een huis-studio doet, dan kan het gevaarlijk worden. De lampen geven veel warmte af, zoals al opgemerkt. Die warmte moet weg kunnen. Als je het douchegordijn ervoor hangt dan wordt het daarachter heet en misschien wel gevaarlijk heet. Je hebt sowieso ruimte nodig tussen lampenset en gordijn. Dat betekent dat je in een ruimte als snel twee meter nodig hebt voor het licht. Plaats het model op een meter daarvoor, dan kun je uitrekenen hoeveel ruimte je bij welk objectief nodig nog over houdt om te fotograferen. Je hebt dus een behoorlijke studioruimte nodig om goedkoop uit te zijn, lijkt mij. Gelukkig laat Stephani zien dat hij in een enorme ruimte werkt.

 10. pwijland
  Profiel  pwijland schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 19:16  | reageer

  Bert is erg inspirerend in een heleboel opzichten. Zowel in goedkope als dure oplossingen. Maar idd de bouwlampen doen hier heel af en toe ook dienst te samen met 2 witte bij de Blokker gekochte paraplu's vrolijk Overigens staat er op fstoppers.com een filmpje van een IPhone fashion shoot.

 11. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 27 maart 2011 om 12:18  | reageer

  Erg leuk en super origineel gedaan maar je moet er wel een belg voor zijn om op dit idee te kunnen komen vrolijk

 12. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 28 maart 2011 om 11:02  | reageer

  Origineel idee, maar het lijkt me lastig combineren met flitsers of daglicht inderdaad.

 13. pwijland
  Profiel  pwijland schreef op maandag 28 maart 2011 om 11:09  | reageer

  Nou niet gelijk om Bert af te kraken maar er heeft een aantal jaren geleden een DVD bij de Zoom gezeten over portret fotografie waarin dit zelfde principe te zien was.

 14. Gerrit Devinck
  Gerrit Devinck schreef op maandag 28 maart 2011 om 17:32  | reageer

  Marcel, Voor je nog verder schrijft, zou ik toch eens Bert Stephani zijn site en zijn werk eens van dichtbij bekijken.
  Dan zul je heus wel begrijpen dat hij graag eens experimenteert met allerlei zaken zoals licht, hij is geen sukkelaar. Of dat nu bouwlampen zijn, of iets anders, het resultaat telt, en dat mag heus gezien worden, het is echt vakwerk.

 15. Joyce
  Joyce schreef op dinsdag 29 maart 2011 om 13:25  | reageer

  Positieve of Negatieve reacties .... Het gaat om het eindresultaat toch!
  En die zijn prachtig, well done.

 16. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 29 maart 2011 om 16:24  | reageer

  @Aradilon: Ik ken inderdaad Bert niet en ik heb ook geen oordeel gegeven over de kwaliteit en kon dat ook niet want zoals ik al schreef heb ik de video niet bekeken.

  Voor die € 900 meer had hij geen camera kunnen kopen van Canon die wel Eye-Fi ondersteunde. Ik trok een voorbarige conclusie aangezien ik mij niet verdiept had in die WFT dingen toen ik de prijs zag een WTF moment had en afhaakte. knipoog

 17. giovanni1942
  Profiel giovanni1942 schreef op woensdag 30 maart 2011 om 00:07  | reageer

  Wie heeft er zo'n geweldige "zolder"? Idee is geweldig maar zal het niet kunnen uitvoeren, zie eerste opmerking.

 18. merlin
  merlin schreef op woensdag 30 maart 2011 om 21:54  | reageer

  Inderdaad, in de beperking toont zich de meester. De foto's laten zien dat het werkt.

  Vanmorgen zelf nog aan het stoeien geweest met 2 eetkamerstoelen, een wit laten en een paar witte bijzettafeltjes, bij gebrek aan reflectiescherm vrolijk

 19. Maarten Wijsbeek
  Profiel  Maarten Wijsbeek schreef op donderdag 30 juni 2011 om 14:12  | reageer

  @Marcel

  The Canon EOS 40D is not compatible with any Eye-Fi cards. Eye-Fi cards are SD based memory cards. The Canon EOS 40D does not accept SD based memory cards as a storage medium.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord