Elja Trum

Tilt-shift effect nabootsen met Freelensing

zaterdag 1 maart 2014, 23:37 door | 6.465x gelezen | 1 reactie

DigitalRev komt met een leuk idee voor creatieve foto's zonder dat het je geld hoeft te kosten; Freelensing. Bij Freelensing gebruik je een objectief los van de camera. Hierdoor maak je er in feite een soort tilt-shift objectief van. Een creatieve manier om een bijzonder effect te verkrijgen.

Door het objectief los van je camera te gebruiken kun je het veld waarin de scherpte ligt verplaatsen in je foto. Dit geeft een bijzonder effect dat je behalve met een (duur) tilt-shift objectief ook met bijvoorbeeld de Lensbaby kunt krijgen.

Uiteraard moet je wel oppassen; je sensor kan bij deze methode gemakkelijk vuil worden. Daarnaast heeft de methode zijn beperkingen waardoor zeker niet al je beelden zullen slagen.


Via: Close up

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 2 maart 2014 om 17:50

    Het veld van scherpte verplaats je ook met normaal focussen, maar met Tilt (en niet shift, want zijn 2 verschillende dingen) zet je het scherptevlak schuin t.o.v. de sensor.
    Je bootst het ook niet na, maar je past het gewoon toe. Nabootsen is als je het met photoshop doet.
    Het beste werkt dit met een objectief met een beeldcirkel die groter is dan de sensor. Dus een Fullframe objectief op een m4/3 of aps-c camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord