Elja Trum

Video: Zo werkt de sluiter van je spiegelreflex

dinsdag 1 augustus 2017, 20:20 door | 4.696x gelezen | 2 reacties

Elke keer als je een foto maakt gaat er een gordijn open in je camera om licht toe te laten bij de sensor. Direct daarna gaat er een tweede gordijn dicht om de belichting te beŽindigen. In deze video laat Chris Marquardt je heel duidelijk zien hoe zo'n sluiter werkt.


Bij een langere sluitertijd gaat het eerste gordijn open, wordt de sensor een tijd volledig belicht en sluit daarna het tweede gordijn. Bij een korte sluitertijd volgt het tweede gordijn het eerste gordijn al op voordat de sensor volledig belicht wordt. Er gaat dan als het ware een strook van licht over de sensor heen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Jan Wijn
  Profiel Jan Wijn schreef op woensdag 2 augustus 2017 om 11:10

  Het is voor mij nog steeds verbazingwekkend dat zo'n mechaniek hoge sluitertijden haalt, In de analoge tijd mocht je blij zijn dat een sluiter 8000 kliks meeging, nu is 40.000-50.000 geen uitzondering meer.

 2. Casanova56
  Profiel Casanova56 schreef op dinsdag 8 augustus 2017 om 18:02

  Sorry Jan Wijn.
  Een sluiter ga tegenwoordig al ruim 150.000 keer mee, uitzonderingen daar gelaten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.872 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord